LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa şi monahala

Share

Oltenia are un nou Mitropolit: Prea Sfin]itul
Irineu Sl`tineanul
Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii săi, reuniţi pe data de 8 iulie a.c. la Reşedinţa Patriarhală din Bucuresti, a ales prin vot secret pe noul Mitropolit al Olteniei în persoana Episcopului Vicar al Eparhiei Râmnicului, Prea Sfinţitul Irineu Slătineanul. Prea Sfinţitul Irineu a candidat pentru această înaltă treaptă împreună cu Episcopul Vicar Patriarhal, Prea Sfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, obţinând 24 de voturi din cele 47 exprimate. „Victoria” noului înalt ierarh a fost una „la limită”, pentru Prea Sfinţitul Vincenţiu exprimându-şi votul 22 dintre sinodali, iar un vot a fost anulat.
Unificarea celor dou` eparhii ortodoxe româneşti din America
Patriarhia Română a luat act cu satisfacţie, în prima parte a lunii iulie, de hotărârile Congreselor celor două Eparhii ortodoxe româneşti din America de Nord, care, în aceste zile, după mai bine de şase decenii de despărţire, au încredinţat Comisiei Mixte de dialog un mandat de continuare a demersurilor în vederea unificării lor, în comuniune canonică directă cu Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române salută dorinţa de reunificare a celor două eparhii ortodoxe româneşti şi îi felicită pe toţi cei care au contribuit la aceşti paşi decisivi pe calea unificării.
Noi sfin]i în calendarul Ortodoxiei româneşti
Tot în cadrul lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (8-9 iulie) a fost aprobată trecerea în rândul sfinţilor a domnitorului Ţării Româneşti Neagoe Basarab (1512 -1521), a lui Dionisie cel Smerit (Exiguus) şi a Mitropolitului Iachint de Vicina (primul Mitropolit al Ţării Româneşti). Propunerea de canonizare a celor trei sfinţi a venit din partea Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, întrunit pe data 19 iunie.
Comportamentul
sacramental şi liturgic
în urma unor regrete nerostite
Biserica Ortodoxă Română a dezaprobat, la recenta întrunire sinodală, gesturile necanonice ale Mitropolitului Banatului şi Episcopului de Oradea ce au produs tulburare în Biserică, luând act, totodată, „de regretul şi pocăinţa acestora, pe care le-a primit ca prim semn de îndreptare”.
Comunicatul Sfântului Sinod, în cazul unor abateri de acest gen, nu lasă loc, pe viitor, veunei alte interpretări: „Nu îi este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină… Clerului ortodox nu îi este îngăduit să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitorii altor culte”. Depunerea din treaptă ori caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie, în cazul mirenilor, sunt sancţiunile care se vor aplica în astfel de situaţii.
Deşi Biserica noastră părea că a trecut cu înţelepciune peste acest impas major, interviul ÎPS Nicolae Corneanu, acordat postului de radio România Actualităţi, îndată după încheierea lucrărilor Sinodului, a scos în evidenţă faptul că ÎPS Sa a fost mai degrabă „regretat” de către Sinod înaintea credincioşilor, ca soluţie de moment, decât să aibă de gând ÎPS Sa să-şi regrete cumva „gestul” ce a stârnit nedorita furtună.
Caterisirea de c`tre Sinodul Rus a Episcopului Diomid de Ciukotka – plata facturii mobilului „p`c`tos”
Pe data de 27 iunie a.c., Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a publicat un raport privitor la activitatea Episcopului Diomid de Ciukotka. În decursul ultimilor ani, ierarhul din Ciukotka (patria magnatului-guvernator Roman Abramovici, trăitor în Marea Britanie) a adresat o serie de pastorale – pe internet – „către toţi creştinii din Biserica Ortodoxă Rusă” – îndemnându-i pe aceştia să renunţe la folosirea telefoanelor mobile şi a cardu­ri­lor bancare, militând, totodată, pentru re­instaurarea „idealei monarhii ruse”, dar şi pentru folosirea vechiului paşa­port sovietic. „Renunţaţi la orice mij­loc de control al autorităţilor asupra dum­nea­voastră… Iată, Patriarhul Alexei s-a rugat la biserica Notre‑Dame de Paris, pe 3 octombrie 2007! Erezie!”
„Calomnie, minciună şi incitare la sec­tarism în Biserică” – aceasta a fost con­cluzia raportului Sinodului Rus, care a hotărât depunerea din treaptă a Episcopului Ciukotkăi, urmând ca pe data de 18 iulie a.c. – întrucât aceasta nu a arătat nici un fel de penitenţă până în prezent – să fie caterisit. Pe larg despre acest caz, în Lumea credinţei din luna august.
Anglicanii –
Biruin]a episcopeselor
Clerul feminin anglican va putea accede, din luna iulie a.c., şi la treapta episcopatului. Această hotărâre a fost adoptată cu o largă majoritate de voturi de către Sinodul Bisericii Anglicane, reunit în oraşul York, în prima parte a lunii iulie. Structura votului a fost următoarea: episcopii – 28 de voturi pentru, 12 împotrivă; clericii – 124 de voturi pentru, 44 împotrivă; laicii – 111 voturi pentru, 44 împotrivă.
Temându-se de convertirea masivă a credincioşilor anglicani la catolicism, datorită controverselor iscate în ultimele luni, legate de instalarea unor clerici homosexuali declaraţi, anglicanii au hotărât să recurgă la acest gest „firesc”, considerând episcopesele – după declaraţiile unor prelaţi londonezi – „mult mai de ­încredere”.
În urma acestei hotărâri, atât Vaticanul, cât şi Biserica Ortodoxă Rusă sunt pe punctul de a întrerupe orice fel de dialog cu Biserica Anglicană.
Un Episcop din Ucraina binecuvinteaz` un concert rock din balon
Episcopul Ambrozie de Cernigov s-a înălţat, la începutul acestei veri, cu un balon, deasupra pieţei centrale a oraşului Cernigov, pentru a stropi „mai eficient” cu apă sfinţită muzicanţii şi spectatorii participanţi la un concert de rock, în cinstea aniversării a 1020 de ani de la creştinarea Rusiei. Concertul de la Cernigov (50.000 de spectatori) a încheiat prima parte a turneului ucrainean al formaţiilor DDT, Fraţii Karamazov şi S.K.A.I. La ineditul turneu au participat, de asemenea, mai mulţi înalţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, precum şi cunoscutul diacon misionar rus Andrei Kuraev. După datele organizatorilor, concertele în cinstea celor 1020 de ani de la creştinarea Rusiei, din cele 18 oraşe parcurse până în prezent, au adunat peste o jumătate de million de oameni.

Previous Article