LOADING

Type to search

Lumea Monahilor nr.102, decembrie 2015

Share

EDITORIAL    –  Catedrala Patriarhală

Noul guvern a lansat în piaţă o ştire pe care, mai apoi, a îndulcit‑o – nu mai dă bani de la buget pentru construcţia de noi biserici. Asta ar însemna, probabil, şi oprirea sau încetinirea construirii noii Catedrale Patriarhale. Ateii au profitat de situaţie ca să jubileze. Să vedem pentru ce se bucură. În cifre, pentru că ele nu mint.

În 2013, suma acordată cultelor (tuturor cultelor!) de la bugetul de stat a fost de 70 de milioane de euro, aici intrând şi ajutorul la salarizarea preoţilor (care nu sunt plătiţi integral de stat, aşa cum mint unii „analişti”). Din aceşti bani cam 24 de milioane de euro s‑au cheltuit pe construirea de noi lăcaşe de cult. Cam tot atât cât dă Primăria Sectorului 1 din Bucureşti pe panseluţe într‑un an! Imaginaţi‑vă suma cheltuită la nivelul întregii capitale! Deci despre ce economie la buget vorbim, când sistăm construirea de biserici? Nu mai bine tăiem de la panseluţe? Nu, pentru că de acolo se fură mai uşor…

Vorbind acum despre Catedrala Patriarhală, să ne gândim că statul, tot el săracul…, a demolat pe timpul lui Ceauşescu cinci biserici doar pe dealul pe care e acum Casa Poporului şi va fi, sperăm, noua Catedrală Patriarhală. Cinci! În tot Bucureştiul a demolat 20! Cât despre suma cheltuită până acum pentru ridicarea Catedralei, cam 40 de milioane de euro, ar trebui, zic eu, să ne amintim că pe Arena Naţională din Bucureşti statul a plătit 240 de milioane de euro! Şi astfel de „arene” s‑au ridicat şi în alte oraşe ale ţării, chiar dacă la jumătate de preţ.

Aşadar, despre ce economii la buget vorbim dacă tăiem banii bisericilor?

DIN SUMAR

Avva Dionisie de la Colciu, sfetnicul prințului Charles

Sfântul şi Dreptul Ioan de Kronstadt – Predică la Naşterea lui Hristos: Pacea lui Hristos