LOADING

Type to search

Lumea Monahilor nr. 120, iunie 2017

Share

EDITORIAL – IDOLII

Chesterton spunea, în stilul său genial, că omul îşi construieşte până la maturitate o imagine falsă despre Dumnezeu, iar mai apoi se luptă până la bătrâneţe cu ea. Astăzi, climatul civilizaţiei postmoderne îi sare în ajutor. Ce să înţelegi despre Mântuitorul din amalgamul de informaţii care se revarsă asupra ta zi de zi? Cum să cinsteşti imaginea lui Hristos deformată până la caricatură de mass‑media şi social media? Şi cum să ajungi la imaginea curată, pe care o propovăduieşte Biserica, dacă tu nu eşti un credincios practicant?

Minciunile despre Dumnezeu – pe care omenirea le‑a fabricat dintotdeauna, dar acum mai abitir decât în trecut – sunt mai greu de demontat decât îi era ucenicului din Pateric să prindă fulgii luaţi de vânt ai unei perne. Fără îndoială, toţi cei care au aruncat această sminteala grosieră peste ochii lumii, acoperindu‑i ca să nu vadă Lumina, vor da socoteală în ziua din urmă.

Până atunci, ne revine nouă, tuturor creştinilor, mai mult sau mai puţin învăţaţi, mai mult sau mai puţin curaţi, greaua misiune de a le arăta prietenilor, rudelor, apropiaţilor drumul spre Biserică, singurul izvor curat din care se pot adăpa. De multe ori, pentru un sceptic, cuvântul unui prieten este mai uşor de primit decât cel al unui părinte. Aceasta este marea provocare pe care ne‑o adresează lumea secularizată a mileniului III. Să dărâmăm idolii pe care postmodernitatea i‑a aşezat în minţile oamenilor pe post de icoane…

Cristian Curte

Editorialul numărului 120/iunie 2017 al revistei LUMEA MONAHILOR.