LOADING

Type to search

Lumea Monahilor nr. 123, septembrie 2017

Share

EDITORIAL – REFERENDUMUL CONȘTIINȚELOR NOASTRE

La începutul acestei luni, Liviu Dragnea a anunţat decizia politică a organizării referendumului pentru modificarea Constituţiei. Ştire la care noi, cei trei milioane de români care îl aşteptam cu sufletul la gură, am răsuflat uşuraţi!

Să aruncăm o privire scurtă peste ridicolul situaţiei. Convocarea referendumului nu este decât o consultare. Nu reprezintă o decizie, nu modifică nimic în legislaţie, ba chiar, ştiu că nu vă vine să credeţi, Parlamentul nu e obligat să ţină seama de rezultatul lui! Nu ştim nici cum vor vota românii şi nici dacă se vor prezenta sau nu la vot. Şi cu toate acestea, au curs râuri de cerneală şi s-au revărsat fluvii de vorbe împotriva referendumului. În mintea intelighenţiei noastre, ONG-istă sau nu, susţinută, mai nou, şi de un partid parlamentar – USR, e nociv să consulţi poporul. Democraţia nu e pentru căţei. Ea se trasează şi nu se discută. Cu drepturile omului, care au ajuns la fel de maleabile ca o plastilină, nu te joci!

Aşa că, iată, după luni de aşteptare, ne bucurăm că am fost băgaţi în seamă! Circul acesta penibil e, în sine, fără altă nevoie de argumente sofisticate şi dezbateri, cea mai bună dovadă că democraţia a ajuns, nu numai la noi, ci şi mai la Vest, un banc spus proştilor de elite. Dacă proştii votează aiurea, votul se reia. Până când? Până când spun ei că e bine, nu care cumva să derapăm…

Ar trebui să le arătăm, măcar acum, că se înşeală…

Cristian CURTE