LOADING

Type to search

Lumea Monahilor nr. 138, decembrie 2018

Share

EDITORIAL – CUM SĂ DĂRÂMI CE N-AI CONSTRUIT

Rar a produs presa dâmbovițeană un pachet de ticăloșie care să echivaleze cu cel livrat în zilele sfințirii Catedralei Naționale. Practic, orice ar fi făcut Biserica ieșea prost și era transmis mai departe și mai prost. Patriarhia a lăsat în Catedrală un număr limitat de oameni – 5.000, exact atâţia cât pot sta creştineşte la o Liturghie, iar presa a urlat că bieţii pelerini au rămas afară în piaţă. Dacă erau lăsaţi înăuntru, urla că s-a făcut îmbulzeală… În piaţeta din faţa Catedralei au stat la slujbă cam 15.000 de oameni. Atâţia încăpeau, dar televiziunile i-au plâns pe cei de pe bulevard. Dacă Patriarhia ar fi înghesuit mulţimea de pe bulevard în piaţetă, iar nu era bine, urla apoi că a ieşit măcel… Oricum au făcut asta.

În mare, ca om de presă care a stat acolo ore întregi şi a avut acces la filmări cu dronă, vă pot spune că cei 50.000 de pelerini s-au comportat impecabil. Excepţiile confirmă regula. Or presa a difuzat la nesaţ numai excepţiile. Câţiva pelerini au căzut cu un gard. Să fi fost zece? Haideţi să exagerez şi să zic că la busculadă au participat 100, deşi nu a fost aşa. Deci 100 din 50.000 de oameni. Televiziunile i-au difuzat pe cei 100 care se îmbrânceau, în buclă, până la nesaţ, până la tâmpire.

Mulţi creştini cred că presa face aşa pentru că e plătită să lupte cu Biserica. Realitatea este, însă, mult mai tristă. Există în tagma jurnaliştilor o pătură groasă foarte libertină, progresistă şi anticlericală. Ei înjură Biserica şi, în general, orice autoritate din pasiune. Ar face-o cu drag şi pe gratis, dar dacă îşi iau banii pe asta şi şeful îi mângâie pe creştet, cu atât mai bine. De aceea nu veţi vedea la televizor spitalele şi cabinetele de sănătate ale Bisericii, grădiniţele şi liceele ei, orfelinatele şi azilele de bătrâni, duhovnicii sfinţi şi pelerinii evlavioşi. Nu. Pentru ele jurnaliştii pur şi simplu nu au organ de detecţie. Şi l-au amputat voluntar. Singurul simţ care le funcţionează şi pe care îl antrenează la infinit să devină cât mai fin este cel de detecţie a ororilor. Oriunde îi duci nu vor vedea binele, ci răul, nu vor sesiza lucrul bine făcut, ci imperfecţiunile. În faţa patosului lor demolator nu rezistă nimeni şi nimic. Cum ar fi putut să dea piept cu Catedrala Naţională şi să o laude? Ar fi murit pe loc, de ciudă…

 

Cristian Curte

 

DIN SUMAR

 

NUMĂRUL DIN DECEMBRIE 2018 AL REVISTEI LUMEA MONAHILOR POATE FI ACHIZIȚIONAT ȘI ÎN FORMAT ONLINE (NEDESCĂRCABIL) DE LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/buy/RPHNT5XBBJBYHHY57AJXM6E3TU