LOADING

Type to search

Lumea Monahilor nr. 90, decembrie 2014

Share

Editorial – Despre libertate și libertăți

Douăzeci şi cinci de ani au trecut de la revoluţia din decembrie 1989. Un sfert de veac de când o mână de oameni au murit strigând: „Vom muri şi vom fi liberi!”, în genunchi, în faţa TABurilor din Piaţa Universităţii, după ce rostiseră împreună „Tatăl nostru”.

Dacă a existat un miracol al neamului românesc la sfârşit de secol XX, atunci el s-a petrecut acolo, aproape de kilometrul zero al Capitalei. Şi s-a săvârşit doar cu ajutorul şi din mila lui Dumnezeu, care a învins dictatura cu ceea ce Valeriu Gafencu numea „cea mai puternică armă, de mii de ori mai puternică decât bomba atomică” – Iubirea!
Astăzi, la un sfert de veac de la acea izbucnire de credinţă şi libertate, care a dezmorţit articulaţiile anchilozate de frică ale coloanei vertebrale a acestui neam, peste ţară bate din nou un vânt al necredinţei. Ce ciudat este că el vine acum nu din stepele îngheţate ale răsăritului, ci din liberalul apus. Recent Curtea Constituţională a decis ca religia în şcoală să poată fi urmată doar de cei care solicită expres acest lucru. Până acum era invers – cine dorea să plece de la orele respective semna o cerere şi era liber. Decizia poate duce la excluderea de facto a acestei materii din şcoli. Hotărârea Curţii Constituţionale vine după o furibundă campanie împotriva predării religiei dusă de o suită de ONG-uri care luptă pentru promovarea libertăţii de conştiinţă.
Ce straniu că după ce tinerii au murit la revoluţie pentru libertate, aceasta devine un concept atât de fluid încât poate fi folosită chiar la îngrădirea treptată a credinţei în spaţiul public. Şi asta pentru că unii dintre noi vor şi trebuie să fie mai liberi decât alţii…

DIN SUMAR

Părintele Iustin Pârvu: ”Trăim o totală depersonalizare a ființei umane!”

Părintele Cleopa Sturzu, păstrătorul cuvintelor înţelepte: „Niciodată să nu ți se stingă candela faptelor bune!”