LOADING

Type to search

Sfântul Paisie Aghioritul

Share

Patriarhul ecumenic Bartolomeu şi Sfântul Sinod, întrunit în şedinţă ordinară marţi, 31 decembrie 2014/13 ianuarie 2015, a aprobat referatul Comisiei Canonice şi a trecut în rândul Sfinţilor Bisericii Ortodoxe pe cuviosul Paisie Aghioritul – Arsenios Eznepidis pe numele său de mirean (25 iulie 1924 – 12 iulie 1994). Pentru mai buna cunoaştere a vieţii acestui sfânt contemporan – canonizat la douăzeci de ani de la trecerea lui la cele veşnice – am alcătuit această sumară biografie cronologică, spre folosul cititorilor noştri.

 

1924 – la 25 iulie (la Adormirea Sfintei Ana) se naşte în Farasa Cappadociei Arsenios, fiul lui Prodromou Theodosiou şi al Evlampiei Eznepidis (cuvânt care înseamnă „străin”), unul din cei opt copii rămaşi în viaţă (două fete, Ekaterini şi Sotiria, au murit de mici) ai acestei familii dreptcredincioase: Zoe, Maria, Rafail, Amalia, Haralambie, Arsenie (Paisie), Christina şi Luca. Mama sa era din neamul Frangopoulos şi
era înrudită cu Sfântul Arsenie Cappadocianul.
1924 – la 7 august, cu o săptămână mai înainte ca farasioţii să plece către Ellada (în schimbul de populaţii dintre Grecia şi Turcia, conform Tratatului de la Lausanne), micul Arsenios este botezat de Sfântul Arsenie Cappadocianul.
1924 – la cinci săptămâni după botez (14 septembrie), Arsenios, împreună cu familia şi ceilalţi farasioţi ajung în Pireu şi de acolo în Kerkyra (Corfu). După cum proorocise, la patruzeci de zile după strămutarea în Grecia, Sfântul Arsenie a trecut la Domnul.
1925 – familia Eznepidis se mută în Igoumenitsa, iar mai apoi în Konitsa (din Epir). Aici avea să facă şcoala primară micul Arsenie, care din pruncie umbla mereu cu o hârtie după el pe care îşi însemna toate minunile făptuite de marele Arsenie, sfântul cappadocian. Tot într-această
vreme, după isprăvirea claselor primare, deprinde şi meşteşugul tâmplăriei.
1945-1949 – se înrolează în armată şi activează ca operator radio în războiul civil grec. Mai târziu avea să i se spună că a fost „operatorul radio al lui Dumnezeu”.
1950 – Arsenios intră pentru prima oară în Sfântul Munte.
1951 – revine acasă la rugămintea tatălui său.
1953 – intră în obştea Mânăstirii Esfigmenou.
1954 – Arsenios capătă numele de Averkios, ca rasofor athonit.
1956 – mai mult de nevoie, Averkios se mută la Mânăstirea Filotheou, unde intră sub oblăduirea bătrânului Simeon, la sfatul unchiului său, care era monah în această mânăstire.
1957 – pe 3 martie primeşte schima mică şi numele de Paisios, în cinstea Mitropolitului Paisie al II -lea de Caesarea, compatriotul său.
1958-1962 – se mută la Mânăstirea „Naşterii Maicii Domnului” Stomio din Konitsa şi îi ajută pe farasioţi să lupte împotriva prozelitismului protestant (acesta a fost şi motivul pentru care a ieşit din Athos).
1962-1964 – pleacă în peninsula Sinai şi vieţuieşte la chilia „Sfinţii Galaction şi Epistimi”. Beduinii s-au folosit mult de el în acest răstimp – atât duhovniceşte, cât şi material –, căci părintele îşi folosea banii obţinuţi pe rucodelie pentru a le cumpăra acestora mâncare.
1964 – pater Paisios revine în Athos şi se stabileşte la chilia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Mânăstirii Iviron.
1966 – la 11 ianuarie primeşte schima mare de la duhovnicul său, gheronda Tikhon (+ 1969), care se nevoia la chilia „Sfânta Cruce” a Mânăstirii Stavronikita.
1967 – se mută la chilia Marii Lavre „Sfântul Ipatie” din Katounakia, după ce stă o vreme îndelungată în spitalul Papanikolau, unde i s-a extirpat o parte dintr-un plămân din cauza unei bronşectazii (o dilataţie a bronhiilor). Aici a început prietenia cu viitoarele maici de la Souroti, care i-au donat sânge pentru a-l salva din boală, iar el mai apoi a făcut tot ce a putut spre a le ajuta să-şi construiască mânăstirea.
1968 – vine în Mânăstirea Stavronikita şi va ajuta la refacerea obştii şi la trecerea de la viaţa idioritmică la cea chinovială.
1969-1979 – din martie, după moartea duhovnicului său, se mută – pentru zece ani – la chilia acestuia, „Sfânta Cruce”.
1979-1993 – gheron Paisios se mută la chilia „Naşterea Maicii Domnului” Panagouda de pe teritoriul Kutlumuşului, locul unde aveau să primească mângâiere sufletească mii de suflete care au trecut pe acolo.
1988 – începând cu acest an, sănătatea părintelui Paisie este tot mai precară datorită hemoragiilor, problemelor de respiraţie şi a
unei hernii.
1993 – pe 4 noiembrie/22 octombrie părăseşte pentru ultima oară Sfântul Munte, după ce în ultimele săptămâni căzuse de mai multe ori în inconştienţă.
1994 – la 4 februarie este operat de cancer la colon la spitalul Theagnio din Salonic şi după zece zile este externat către Mânăstirea „Sfântul Ioan Teologul” de la Souroti.
1994 – marţi, 12 iulie, la orele 11 din noapte, cuviosul părinte Paisie Aghioritul trece la cele veşnice şi este înmormântat la mânăstirea din Souroti. Cu o zi mai înainte s-a împărtăşit pentru ultima oară…
2014/2015 – după douăzeci de ani, tot într-o zi de marţi – 13 ianuarie 2015/31 decembrie 2014 –, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol îl canonizează pe cuviosul Arsenios Eznepidis sub numele de Sfântul Paisie Aghioritul.

Şapte ziceri  ale Sfântului Paisie Aghioritul

„Depărtarea omului de Dumnezeu este iad.”

„Răul înaintează puţin câte puţin. Dacăar veni deodată, nu am fi înşelaţi.”

„Scopul omului este şi să urce duhovniceşte, nu doar să nu păcătuiască.”

„Fără duhovnici buni se golesc bisericile, dar se umplu clinicile de psihiatrie.”

„Bucuria dumnezeiască vine doar atunci când dăruieşti.”

„Nedrepţii se nedreptăţesc veşnic, în timp ce aceia care primesc cu bucurie nedreptatea sunt îndreptăţiţi veşnic.”

„Dumnezeu Se îngrijeşte de noi mai întâi pentru viaţa cealaltă şi abia după aceea pentru aceasta.”

 

Editura Evanghelismos – a părintelui Ştefan Nuţescu din Schitul Lacu – a publicat până acum mai multe cărţi ale Sfântului Paisie: Epistole, Sfântul Arsenie Cappadocianul, Stareţul Hagi Gheorghe Athonitul, Părinţi aghioriţi, Cuvinte duhovniceşti (6 volume), cât şi Viaţa cuviosului Paisie Aghioritul, scrisă de ieromonahul Isaac Aghioritul şi Părintele Paisie mi-a spus, de Athanasios Rakovalis.

 

George Crasnean