LOADING

Type to search

Lumea Monahilor nr. 98, august 2015

Share

EDITORIAL  – Un adevăr nerostit

19,5 milioane euro. Atât a cheltuit în anul 2014 Biserica Ortodoxă Română pentru ajutorarea sărmanilor de tot felul, de la victime ale inundaţiilor şi până la copii ai străzii sau bătrâni sărmani. Asta în condiţiile în care a încasat în anul trecut 64,79 milioane de euro, bani din care a trebuit să construiască şi să refacă lăcaşe de cult şi să continue ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Sumele acestea, puse cap la cap de site‑ul activenews.ro, nu le puteţi găsi nicăieri. Nu pentru că nu sunt publice. Patriarhia le comunică de fiecare dată, prin toate canalele de care dispune, dar nimeni nu le ia în seamă. Ziarele s‑au obişnuit – voit sau impus, asta e o altă discuţie – să facă vânzare de pe urma masacrării imaginii Bisericii. În fiecare săptămână în capul Ortodoxiei se aruncă cu pietre pe te miri ce motive, multe dintre ele neîntemeiate sau, pur şi simplu, inventate. Tema veniturilor clericilor este una preferată.

Doar că sumele de mai sus nu sunt prezentate nicăieri. Dacă ar fi, atunci ştirea ar contribui la consolidarea imaginii Bisericii în societate şi, poate, la asanarea ei morală. Doar că seculariştii militanţi nu vor o societate fondată pe o morală creştină. Ar prefera să stea pe ruinele ei decât să o vadă întemeiată în jurul crucii. Ştiu ei de ce…

 

DIN SUMAR

Avva Ioanichie de la Frăsinei

Părintele Dometie Manolache, Sfântul de la Râmeț