LOADING

Type to search

Sinaxar

Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Share

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt prăznuiți pe 21 octombrie. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Gales și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Visarion Sarai

S-a născut în anul 1714 și a primit la botez numele Nicolae. S-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava. În 1742 ajunge la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar în ianuarie 1744 vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Este arestat pe 26 aprilie 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck si Raab, iar în cele din urma la celebra închisoare Kufstein din Muntii Tirolului (Austria), unde a murit ca martir.

Sofronie de la Cioara

A fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. A condus răscoala populara împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Romanești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o data pe care nu o cunoaștem, fie la Mănăstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Nicolae Oprea Miclaus – originar din Săliștea Sibiului, satul Tilisca, a mers de trei ori la Viena pentru a prezenta plângerile romanilor, în 1748, 1749 si 1752. În memoriile prezentate, aceștia cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Custeni, unde a și murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș

A înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care sa-l adreseze Curții din Viena și s-a aflat în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. A cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credința ortodoxă. Din ordinul Mariei Tereza, ajunge în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Preotul Ioan a murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Moise Macinic

Pentru că a luptat împotriva uniației, a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească, ci sa se întrețină din munca bratelor. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale la Viena și a fost arestat împreună cu Miclaus. A murit în închisoarea de la Kufstein.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfântului Cuvios Ilarion cel Mare;
  • Sfinților Mucenici Gaie, Dasie si Zotic;
  • Sfinților Mucenici Andrei, Stefan, Pavel şi Petru;
  • Sfintei Mucenițe Teodota si Socrate, preotul;
  • Sfântului Mucenic Eucrat;
  • Sfântului Cuvios Filotei;
  • Sfântului Cuvios Mucenic Zaharia;
  • Sfântului Cuvios Varuh;
  • Sfântului Mucenic Azis;
  • Sfântului Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

Maine, facem pomenirea Sfântului Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *