LOADING

Type to search

Sinaxar

Sfintii mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit

Share

Paganii etiopieni au atacat Manastirea Sfantului Sava cel Sfintit in secolul al VIII lea, crezand ca manastirea adaposteste multe bogatii. Pentru ca nu au gasit bunuri materiale, acestia au decis sa ii treaca prin ascutisul sabiei pe vietuitorii de acolo.

Monahii, sfatuiti de Staretul Toma, au zis: „Noi din lume am fugit in aceasta pustie pentru dragostea lui Hristos, si prearusinos lucru ar fi sa fugim din pustie de frica oamenilor. De ar fi sa fim cu totii junghiati aici, junghiati vom fi pentru dragostea noastra pentru Hristos pentru Care am si venit sa locuim aici.” Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu sageti, iar pe altii i-au inchis de vii in pestera Sfantului Sava. La usa pesterii au pus apoi foc, astfel incat monahii dinauntru au murit cu totii sufocati de fum. Asa si-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos. Mucenicia lor preaslavita a fost inaintea Praznicul Luminat al Invierii Domnului din anul 796 dupa Hristos, cand pe scaunul imparatiei Rasaritului se aflau Constantin si Irina, iar Patriarh al Ierusalimului era Arhiereul Ilie.

Tropar20

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuviosului Nichita Marturisitorul, episcopul Apoloniadei;
– A sfintelor sapte femei din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia si Teodosia;
– Sfantului Mucenic Rodian;
– Sfantului Achile;
– Sfantului Lolion;
– Sfantului Emanoil;
– Sfantului Mucenic Miron Criteanul.

Maine, 21 martie, facem pomenirea Sfantului Ierarh Iacob Marturisitorul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

1 Comment

  1. Ioana Dimitriu 20 martie 2017

    Din acest articol nu reiese clar daca atacatorii erau etiopieni (adica africani) sau arabi (din Orientul Apropiat). Cred ca trebuie facuta o precizare mai clara. Exista etiopieni musulmani, precum si crestini, si chiar un mare numar de etiopieni crestini-ortodocsi. De asemenea, termenul de „arab” este prea vag. Aici, in diaspora, exista un mare numar de arabi crestini care frecventeaza biserici ortodoxe antiochiene si copte (egiptene), unde limba de slujire este limba araba.

    Am aflat de pe acest sit ca invadatorii erau saraceni, adica arabi musulmani (nu pur si simplu arabi, si nici etiopieni).

    https://oca.org/saints/lives/2017/03/20/100841-martyred-holy-fathers-who-were-slain-at-the-monastery-of-st-sabb

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *