LOADING

Type to search

Sinaxar

Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului

Share

,Sfintii Parinti care au fost ucisi in Muntele Sinai si Rait sunt sarbatoriti pe 14 ianuarie. Au trait in secolele IV si V si au fost omorati de barbarii din Arabia si Etiopia. Parintii din Muntele Sinai isi petreceau zilele in chilie, pentru dobandirea linistii. Avva Antonie spunea in acest sens, ca precum pestii care stau la uscat mor, tot astfel si calugarii care stau in afara chiliei, isi pierd linistea. Se adunau in biserica si faceau impreuna priveghere de noapte numai sambata seara spre duminica, iar dimineata, la Sfanta Liturghie se impartaseau cu totii. Vederea lor era ingereasca, pentru ca se topisera trupurile lor de infranare si de priveghere; caci vietuiau ca si cand erau lipsiti de trupuri, neavand nimic din cele ce s-au obisnuit a aduce placere si patimi. Isi hraneau trupul cu putine finice sau muguri de stejar. Unii mancau o data pe zi, altii in a doua sau a treia zi, iar altii numai o data pe saptamana isi intareau trupul neputincios cu hrana.

Barbarii, cautand aur si negasind, i-au ucis pe parintii din Muntele Sinai si Rait. Monahul Amonie marturiseste ca in prima navalire a barbarilor au pierit 38 de parinti in Sinai si 39 in Rait.

Troparul Botezului Domnului

In Iordan botezandu-te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumbel a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie!

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintei Nina, luminatoarea Georgiei
– Sfantului Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Intelept;
– Sfantului Cuvios Stefan, ctitorul Manastirii Hinolacul;
– Sfantului Cuvios Sava, arhiepiscopul Serbiei si ctitorul Manastirii Hilandar;
– Sfintei Mucenite Agni.

Maine, 15 ianuarie, facem pomenirea Sfintilor Cuviosi Pavel Tebeul si Ioan Colibasul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up