LOADING

Type to search

Sinaxar

Viaţa Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Share

sf antonie

Vestitul părinte al monahismului s-a născut în satul Coma din Egiptul de Sus în anul 251 ca fiul unor țărani creștini înstăriți. După moartea părinților săi – Antonie avea pe atunci vârsta de 20 de ani -, întrebându-se care este calea lui în viață, a auzit în biserică cuvântul Evangheliei „Dacă vrei să fii desăvârșit” i-a zis Isus ” du-te de vinde ce ai dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmează-Mă”, (Matei 19: 21). Antonie primit acest cuvânt ca și cum îi era adresat lui direct și după ce și-a împărțit averea la săraci, s-a retras în singurătate. A viețuit la început într-o colibă la marginea satului natal, sub ascultarea unui alt ascet din regiune, mai vârstnic și mai experimentat, apoi succesiv într-un mormânt idolesc părăsit, o fortăreață părăsită la marginea deșertului, în locul numit Pispir, unde a și rămas timp de 20 de ani, până în 306, când ucenicii lui îl conving să părăsească acest loc de asceză. În acest moment devine părintele spiritual al multor călugări din diferitele „colonii monastice” din deșerturile Egiptului.

Către anul 310 întreprinde o călătorie la Alexandria, căutând să-i îmbărbăteze pe martirii creștini prigoniți de stăpânirea romană în timpul persecuției lui Maximin.

În anul 312 se instalează în deșertul adânc, pe muntele Kolzim (sau Kolzum / Qolzum, nu departe de malul Mării Roșii, unde se găsește azi mănăstirea care-i poartă numele). Aici trăiește până la moartea sa (356) împreună cu doi ucenici, nepărăsind locul decât pentru a-și vizita discipolii sau pentru a face o a doua călătorie la Alexandria, spre a-l susține pe Atanasie, persecutat de partidul pro-arian.

Sfantul Antonie cel Nou

Sfantul Cuvios Antonie cel Nou este praznuit pe 17 ianuarie, in aceeasi zi cu Sfantul Antonie cel Mare, „parintele monahilor”. Este ocrotitorul orasului Veria, situat in nordul Greciei (Macedonia).

Veria este un oras cu importanta istorica atat pentru istoria universala, cat si pentru cea a crestinatatii. Este cunoscut inca din antichitate, fiind consemnat pentru prima data de catre Tucidide (sec. V i.Hr).

Pentru crestini acest oras are o importanta aparte fiind vizitat de catre Sfantul Apostol Pavel in anul 50 d.Hr. Relatarea biblica referitoare la activitatea misionara a Sfantului Apostol Pavel in Veria, dupa ce a fost prigonit de iudeii din Salonic, este consemnata in Faptele Apostolilor 17:10-15.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *