LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Hramul Mănăstirii voievodale Măxineni din judeţul Brăila

Share

În ziua de sărbătoare a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, unul din cele mai importante repere istorice ale judeţului Brăila, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume, şi-a cinstit ocrotitorul.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637.

Manifestările liturgice şi pastoral misionare au debutat în ajunul sărbătorii prin oficierea slujbei de priveghere şi au continuat în ziua hramului cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi sosiţi atât din Brăila, cât şi din localităţile învecinate.

La hramul mănăstirii brăilene au venit şi credincioşi de la parohiile din apropiere, cu mare bucurie şi evlavie,pentru a se ruga în această zi de sărbătoare.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul şi Înaintemergătorul Domnului, despre necesitatea prezenţei sfinţilor în viaţa noastră personală, de familie şi comunitară, precum şi despre binecuvântarea pe care o avem prin sfintele lor moaşte.

De asemenea, ierarhul a amintit credincioşilor şi de bucuria pe care au trăit-o în anul 2018 la marele eveniment al sfinţirii acestei biserici voievodale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De la Altarul de vară, slujitorii şi o parte din credincioşii prezenţi au intrat în biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici, unde a fost săvârşită slujba parastasului pentru binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

În semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru activitatea culturală şi didactică, precum şi pentru meditaţiile şi cursurile gratuite oferite elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, ierarhul Dunării de Jos le-a oferit icoane şi cărţidomnului Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei ”Carol I” şi domnuluiViorel Mortu,profesor la Colegiul Naţional ”Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila.

În perioada de pregătire pentru examenele naţionale, cei doi profesori din municipiul Brăila au oferit meditaţii gratuite elevilor seminarişti din ultimul an de liceu la disciplinele Limba şi literatura română şi Istoria românilor.

Spre evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor care ajung în această zonă a ţării, în patrimoniul sacru al mănăstirii voievodale se află aşezate în două racle părticele din moaştele Sfinţilor: Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian, Constantin Brâncoveanu şi Ioan Maximovici.

***

După ce vechea biserică făcută de domnitorul Matei Basarab, ajunsă ruină, a fost restaurată cu binecuvântarea şi strădania neobosită a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar stăreţia şi zidul de incintă au fost refăcute din temelii, la 25 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici voievodale de la Mănăstirea Măxineni din judeţul Brăila.

Slujba de târnosire a ctitoriei voievodului Matei Basarab de la confluenţa râurilor Buzău şi Siret a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *