LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Slujire Arhierească de Florii la Chitighaz, Ungaria

Share

În Duminica Floriilor din acest an (12 aprilie 2020), care coincide și cu Intrarea în Săptămâna Mare, din această perioadă cu totul aparte din viața Bisericii și a Societății, marcată de epidemia de coronavirus și de măsuri speciale profilactice, de izolare, impuse de autorități pentru a evita îmbolnăvirea populației de această nouă boală molipsitoare, care a adus și măsuri speciale în privința slujirilor în biserică, la acest Praznic, așadar, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe românești din Chitighaz (Kétegyháza), Ungaria, la fel cum a obișnuit să facă și în anii trecuți. Chitighazul este o comună cu circa 4.000 de locuitori, situată nu departe de orașul Giula (Gyula), la aproximativ 15 km. Ierarhul a săvârșit aici Sfânta Liturghie Arhierească de Florii, împreună cu un sobor format din Părintele Florin Olteanu, Parohul Chitighazului și Protopop de Giula și Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții Parohiei, între care se numără și Domnul Petru Sălăjan, Directorul Școlii Românești din Aletea (Elek), iar la slujbă au participat și câțiva credincioși, în număr redus, din Chitighaz, dar și din Giula, deoarece măsurile luate de autorități încă permit acest lucru, cu respectarea unor măsuri speciale de protecție.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul și-a exprimat bucuria de a putea fi din nou în mijlocul românilor ortodocși din Chitighaz, într-o vreme în care slujirea împreună, chiar și cu un număr redus de credincioși, este un mare dar și o binecuvântare de la Bunul Dumnezeu, de care s-ar bucura cu siguranță orice credincioși ortodocși, obișnuiți cu slujirile comune în biserică și mai ales în această perioadă specială care ne pregătește din nou, pentru Sărbătoarea Sfintelor Paști, din acest an. Ierarhul a subliniat câteva dintre semnificații Praznicului Intrării în Ierusalim a Domnului, Care deși este primit în mod solemn și cu multă bucurie, de tot poporul din Cetatea Sfântă, căruia îi făcuse atât de mult bine în decursul activității Sale pământene, totuși El știe că vine aici pentru a merge spre Pătimire, care este și calea obișnuită pentru orice creștin care dorește să îi urmeze lui Hristos, luându-și crucea sa, în această lume. Întâmpinat cu bucurie acum, de popor, Hristos Domnul este judecat și răstignit din invidie, peste doar câteva zile, de mai marii iudeilor, care își vedeau periclitate rolul și influența lor în rândul poporului, dar planurile divine sunt mult mai înalte decât neputințele și răutățile oamenilor, deoarece Hristos vine în mod liber spre Pătimire și își asumă prigonirea și Răstignirea Sa pe Cruce și chiar moartea și Pogorârea la iad, pentru a birui definitiv puterea morții și tot răul din lume și a dărui Strămoșilor noștri Adam și Eva, la tot neamul omenesc și mai ales celor care vor crede în El și-L vor urma, Învierea din morți și viața cea veșnică. De aceea, toate încercările prin care au avut de trecut creștinii de-a lungul vremurilor, au fost mai ales pricină de întărire în credință, de asumare mai deplină a ei și de pregătire pentru adevărata viață a omului, care nu poate să fie decât împreună cu Hristos și dincolo de hotarele acestei lumi. Hristos Domnul îi arată omului care este sensul vieții lui, Îl ajută în încercările prin care are de trecut, îi vindecă și bolile, îi dăruiește înțelepciune și putere, dar îi arată și faptul că scopul său profund nu poate fi doar în viața aceasta pământeană, cu toate bunătățile ei, ci el constă și în pregătirea lui pentru viața cea veșnică, în Împărăția Cerurilor.

La ecteniile din timpul slujbei, dar și la final, Ierarhul și ceilalți clerici, au rostit cereri și rugăciuni speciale, pentru vindecarea oamenilor de această nouă boală molipsitoare, care bântuie peste fața întregului pământ, dar și pentru pregătirea celor credincioși, ca să poată întâmpina cât mai bine cu putință și cu bucurie Praznicul Învierii Domnului, sau Sfintele Paști, din acest an.

Părintele Paroh a adus mulțumire Ierarhului și celorlalți Clerici împreună-slujitori pentru această bucurie sfântă a comuniunii și rugăciunii comune în biserică și a anunțat programul slujirilor din Săptămâna Mare, pe care le va face la biserica din Chitighaz.

În seara precedentă, în Ajunul Floriilor, Preasfințitul Părinte Siluan și Părintele Protosinghel Visarion, dimpreună cu cântărețul Catedralei, au săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, în Catedrala Episcopală din Giula.

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie de la Chitighaz au primit și tradiționalele ramuri de salcie, sfințite la începutul slujbei, iar apoi, cei rânduiți de Părintele Paroh au dus astfel de ramuri și persoanelor în vârstă, sau celor care nu au putut lua parte la această slujire. Din aceste ramuri se împletesc și cununițe, care potrivit obiceiului local, se pun la praporii din biserică.

Denumirea localității Chitighaz (în limba maghiară Kétegyháza înseamnă „două biserici”) ne arată faptul că în aceste părți, de-a lungul vremii și încă din secolul al XV-lea, au existat două biserici, una pentru credincioșii români și alta pentru cei maghiarii care trăiau aici. După stăpânirea turcească din Giula și împrejurimi (1566-1695) și pustiirea zonei, prin aducerea unor români în aceste părți s-a constituit o nouă comunitate ortodoxă românească la Chitighaz, a cărei primă biserică, din lemn, se pierde în negura vremii, ca dată de construcție. Biserica actuală, din zid, a fost construită pe locul aceleia, mai înainte de anul 1779, când în Matricola Botezaților era consemnat numele Preotului Paroh Gheorghe, care făcea Botezurile ortodoxe românești, la Chitighaz. Din anul 1994, această biserica parohială se află în purtarea de grijă a Părintelui Florin Olteanu, care este și Protopop de Giula.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *