LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

103 de ani de la martiriului Sfantului Maxim Sandovici din Gorlice

Share

Biserica Ortodoxă a Poloniei, a sărbătorit, in aceste zile, 103 ani de la martiriul Sfântului Maxim Sandovici și 23 de ani de la canonizarea acestuia.

aaaaaa

Născut greco-catolic, în Rusia subcarpatica, apoi atașat Imperiului Austro-Ungar, acesta s-a convertit la Ortodoxie, în Mănăstirea Pociaev.

Acolo, Mitropolitul Kievului, Antonie Krapovtizky, i-a propus sa studieze la Jitomir, pentru a deveni preot, și să-și exercite activitatea misionară în regiunea sa natală. Din cauza acestei activități, a fost închis în Lviv, de catre autoritățile austro-ungare, în 1912, unde a rămas doi ani, sub pretextul „spionajului de partea Rusiei”.

Înaintea acestor acuzații, sfântul a răspuns:

„Sfânta Evanghelie este singura mea politică”.

aaaaaa

Achitat în iunie 1914, a fost arestat din nou și ucis in prima săptămână a Primului Război Mondial, fara vreun proces anterior.

Memoria lui a rămas cinstita in inimile oamenilor, mulți dintre credincioși pastrand o fotografie a martirului, alaturi de icoanele lor, în colțul propriu de rugăciune.

Martirul a fost canonizat în 1994, de către Biserica Ortodoxă din Polonia.

 

– informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Redactia Stiri
RECOMANDARE: http://www.pemptousia.ro/2014/09/noul-mucenic-maxim-sandovici/

 

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up