LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Comemorarea a 17 ani de la mutarea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie, la Biserica Toma Cozma din Iaşi

Share

Miercuri, 2 decembrie a.c., s-au împlinit 17 ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Cleopa, duhovnic de referinţă al Ortodoxiei româneşti.

Din inițiativa părintelui paroh și a unor creștini care i-au fost ucenici, în fiecare an la 2 decembrie se oficiază la parohia Toma Cozma slujbe de pomenire a părintelui. În anul acesta, declarat de Sfântul Sinod ca an omagial al misiunii parohiei și mănăstirii astăzi și an comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, creștinii au fost invitați să își aducă aminte și de duhovnicii lor răposați, dar și de clericii sau monahii cărora le datorează recunoștință pentru contribuția lor la îmbunătățirea sufletească a fiecăruia. Astfel, alături de părintele Cleopa au fost adăugate, spre pomenire la slujbă, multe alte nume de preoți și călugări.

2

Slujba a fost oficiată de P.Cuv. Arhim. Arsenie Butnaru, starețul mănăstirii Vlădiceni, care a răspuns invitației adresate de părintele paroh Mihai Mărgineanu. Mărturisind că Părintele Cleopa a fost unul dintre cei care i-au îndrumat primii pași în viața de mănăstire, părintele Arhim. Arsenie Butnaru a făcut la sfârșitul slujbei de pomenire, o emoționantă evocare, spunând printre altele:

S-au scurs foarte repede sau foarte greu 17 ani de când marele duhovnic, Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria, a plecat către ușile Împărăției cerurilor, chemat acolo pentru a primi plata de la Stăpânul Hristos, pentru toate ostenelile sale, dar mai ales pentru dragostea pe care a avut-o pentru toți oamenii Îmi aduc aminte cum Părintele Cleopa insista foarte mult către credincioși pentru a trăi curat și a-L iubi pe Hristos și întotdeauna amintea de frica de moarte. Pentru că frica de moarte, te păzește de păcat spunea el, amintind de cuvântul Sfântului Vasile cel Mare: «Firea filosofiei este pomenirea morții». Deasa cugetare la moarte te ferește de rău și te îndeamnă a te sârgui spre fapta bună. Părintele avea un cuvânt pentru fiecare, pentru cei în vârstă, pentru cei căsătoriți, dar și pentru cei tineri, pe care îi sfătuia ca o mamă iubitoare:«Dragul mamei, vă rog, dimineața, când vă sculați să vă rugați, măcăr o jumătate de ceas, dacă nu mai mult, sara tot așa, când stați la masă și când vă ridicați de la masă, tot așa. Iar în timpul zilei să rostiți Rugăciunea inimii: Doamne Iisuse, Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul sau păcătoasa». De asemnea, insista foarte mult pentru a participa toți creștinii la Sfânta Liturghie, când Mântuitorul Se jertfește pe Sfânta Cruce pentru noi oamenii…5

Părintele Paroh Mihai Mărgineanu a mulțumit părintelui stareț, precum și tuturor creștinilor prezenți la această slujbă de pomenire, adăugând: Întâlnirea cu Părintele Cleopa a fost și pentru mine o experiență cu totul deosebită. Am admirat la Părintele Cleopa elocința, argumentul, adâncimea cugetării, jertfelnicia, dar mai ales smerenia lui. L-am văzut pe marele duhovnic cum se smerea pe sine în fața preoților tineri: îl salutau spunându-i  «săru´mâna», iar el le răspundea tot cu «săru´mâna». L-am văzut cum cerea ca el să le sărute mâna preoților veniți să îl asculte. Mărturisesc că eram impresionat de două lucruri atunci când mergeam la Mănăstirea Sihăstria: faptul că era o mare afluență de tineri și faptul că vedeam acolo mulți intelectuali, cu bună instruire, care veneau să îl asculte pe bătrânul Părinte Cleopa. Trebuie să recunoaștem, la rădăcina devenirii duhovnicești a fiecăruia se află și modelul luminos și cuvântul înțelept al unui preot. Consider că mai ales în perioada anilor regimului comunist, părinții aceștia înduhovniciți au reușit să contrabalanseze întreaga politică atee care se făcea cu tinerii. De aceea în ciuda prigoanei, aproape în fiecare familie exista, fie un preot, fie un călugăr sau o călugăriță, care să se roage pentru toți membrii familiei, dar și să vegheze întru împlinirea rânduielilor creștinești.

Astăzi, mai mult ca oricând, consider că trebuie să ne îndreptăm privirea spre biserică și mănăstire, să ne aplecăm spre citirea cărților duhovnicești, ca sufletul nostru să primească bucuria netrecătoare a cunoașterii lui Dumnezeu și să devină mai iscusit și mai vioi în a discerne ce este bine de ce este rău în mulțimea de posibilități pe care ni le oferă lumea aceasta.

După slujba de pomenire, s-a putut viziona filmul documentar realizat de TV Trinitas despre Părintele Cleopa Ilie în anul 2005, cu sprijinul tehnic al domnului Valentin Burlacu de la Rofilco, care a mai oferit o surpriză: vizionarea filmului primei vizite la biserica Toma Cozma a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan în anul 2009 și cuvântul, rostit cu acel prilej, cuvânt prin care a accentuat importanța vieții creștine în comunitatea parohială, în care biserica trebuie privită ca un „acasă” de către fiecare creștin.

Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up