LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

67 avorturi la 100 de naşteri în Rusia

Share

Anumiti specialisti in demografie şi-au exprimat, recent, îngrijorarea că, la o sută de naşteri vii, în Rusia, se fac 67 de avorturi. O tara atat de mare ca Federatia Rusa are in prezent are doar 26 de milioane de copii. Peste 20% din cuplurile din Rusia nu au copii deloc. Aproximativ 2 milioane de avorturi au loc în fiecare an în această ţară. Avorturile se fac adesea femeilor foarte tinere: în 2009, aproape 90 de mii de avorturi au fost făcute tinerelor sub 19 ani, susţine Pavel Astahov, delegat pentru drepturile copilului de pe lângă Preşedinţia rusă. Statul păstrează tăcerea asupra acestei probleme, observă Elena Mizulina, preşedintele Comisiei pentru problemele familiei, femeii şi copilului din Duma de Stat.

În perioada sovietică, statisticile arătau că femeile „făceau, în medie, cel puţin 5 avorturi în stadiul iniţial al sarcinii”. Astăzi, motivele care explică numărul ridicat al avorturilor nu sunt neapărat socio-economice, susţine jurnalista Olga Sobolevskaya. În anul 2009, s-a înregistrat, totuşi, rata cea mai mare a natalităţii (1 764 000), incepand cu 1991. Cu toate acestea, demografii sunt îngrijoraţi. Deşi asistenţa financiară şi socială din partea statului încurajează familiile să aibă copii, „conjunctura economică nu este determinantă în materie de planificare familială decât pentru 8% din familii”, spune Serghei Saharov, director adjunct la Institutul de Demografie de la Şcoala Superioară de Economie.

Există apoi motive „ideologice”, care, deja de peste 20 de ani stau la baza refuzului numeroaselor cupluri de a avea copii. Urmare a importului de „valori occidentale”, în Rusia, explică Serghei Saharov, „persoanele de vârstă reproductivă au alte priorităţi, precum definitivarea carierei profesionale şi nevoia de a se realiza”. Transmiterea de „stereotipuri familiale” ar explica, de asemenea, declinul natalităţii: foşti copii unici, adică majoritatea adulţilor de astăzi, nu mai doresc, probabil, să aibă mai mulţi copii. În mod general, naşterea a celui de-al treilea copil este considerată ca fiind indezirabilă.

Pentru prevenirea avortului, anumiţi experţi doresc ca psihologii, medicii şi asistenţii sociali să investească activ în instruirea tinerelor din şcoli, apoi în serviciile de obstetrică şi ginecologie şi în serviciile de sprijin psihologic. În diferite regiuni din Rusia lucrează asociaţii de sprijin pentru femeile însărcinate, în situaţie de criză.

Astăzi, în clinicile private de avort, avortul se practică „fără încetare”, 24 de ore din 24, iar „publicitatea acestor „uzine” este supraabundentă în majoritatea mijloacelor de media”. Se poate spune atunci că „avorturile în stadiul iniţial al sarcinii continuă să fie mijlocul principal al planificării familiale în Rusia”.

Elena Mizulina consideră drept inacceptabilă posibilitatea de „a avorta aproape fără restricţii până în săptămâna a 12-a de sarcină”. Ea evocă mijloacele concrete care ar putea ajuta la reducerea avorturilor, printre care ascultarea de către mamă a bătăilor inimii la ecograf. Actualmente, un grup interministerial lucrează la un astfel de proiect de lege.

(Ria Novosti)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *