LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

A fost sfinţită mănăstirea românească de la New York

Share

Prin voia Preabunului Dumnezeu, cu mai mulţi ani în urmă, un credincios ortodox român din Statele Unite ale Americii, Dumitru Minciu, lăsa moştenire Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din New York o frumoasă proprietate situată în apropierea oraşului Middletown din statul New York, într-un loc cu un nume parcă predestinat: Mount Hope (Muntele Speranţei).

Marele păstor de suflete, arhimandritul mitrofor dr. Vasile Vasilachi, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” la acea vreme, împreună cu Consiliul Parohial al bisericii şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Victorin Ursache, Arhiepiscopul românilor din America, hotărăsc să înfiinţeze aici o mănăstire românească, un lăcaş de cult în care românii din Statele Unite să se poată ruga şi să-şi poată regăsi pacea sufletească.

Incântat de frumuseţea locurilor, IPS Arhiepiscop Victorin îi încurajează pe membrii Parohiei „Sfântul Nicolae” să înceapă cât mai repede lucrările la noul lăcaş de cult, gândindu-se la posibilitatea de a se retrage aici atunci când povara arhipăstoriei va deveni prea grea pentru vârsta sa înaintată. S-a hotărât ca noua mănăstire să fie pusă sub patronajul unui sfânt drag tuturor românilor, Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Bucureştilor. Din păcate, Înalt Preasfinţitul Victorin a trecut la cele veşnice în 2001, atunci când lucrările abia începuseră. Noul întâistătător al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în Cele Două Americi, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Nicolae Condrea, a preluat iniţiativa înaintaşului său şi a sprijinit eforturile părintelui Vasile Vasilachi şi ale enoriaşilor Bisericii „Sfântul Nicolae”. Astfel, în anul 2002 s-a renovat casa existentă pe proprietate, s-au amenajat în interiorul ei un paraclis, o sală de mese şi chilii pentru călugări.

 

În anul 2003, la praznicul Bobotezei, trece la Domnul şi părintele Vasile Vasilachi, lăsând prin testament agoniseala sa de o viaţă pentru construcţia bisericii mănăstirii. Noul paroh, protosinghelul Ioan Casian Tunaru, în prezent Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Celor Două Americi, preia iniţiativa acestui proiect şi împreună cu membrii Consiliului Parohial al Bisericii „Sfântul Nicolae” începe lucrările de proiect pentru noua biserică. Obţinerea tuturor aprobărilor de construcţie pentru biserică a durat aproape trei ani.

In această perioadă, arhimandritul Clement Haralam, Exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor de atunci, împreună cu doi monahi de la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ au sosit la New York pentru a pune bazele unei obşti monahale la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie cel Nou”. În luna aprilie a anului 2007 s-au obţinut aprobările finale pentru construcţia bisericii şi în acelaşi an au fost începute lucrările de amenajare a terenului. În anul 2008 a fost ridicată şi acoperită biserica. Anul 2009 a fost rezervat strângerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor şi tot acum s-au definitivat planurile pentru interiorul bisericii.

În primăvara anului 2010 s-a continuat amenajarea curţii mănăstirii, iar în toamnă au fost executate lucrările de interior la biserică şi a fost amenajat în faţa bisericii un rond de flori, înconjurat de un zid de piatră, în mijlocul căruia se înalţă o frumoasă troiţă din lemn executată în stil tradiţional românesc. Anul 2011 a adus finalizarea ultimelor lucrări necesare pentru sfinţirea bisericii.

În luna mai a fost asfaltată calea de acces spre biserică, au fost amenajate alei pavate în jurul bisericii, a fost amenajat locul în care vor fi strămutate osemintele părintelui Vasile Vasilachi, terenul din jurul bisericii a fost nivelat şi însămânţat cu iarbă şi au fost plantaţi copaci şi arbuşti care să înfrumuseţeze curtea mănăstirii. Tot acum au sosit din România catapeteasma şi restul mobilierului, icoanele şi candelabrele ce împodobesc interiorul bisericii.

Credincioşii s-au bucurat de prezenţa moaştelor Sfântului Nectarie

La opt ani de la trecerea la cele veşnice a pr. arhim. mitrofor Vasile Vasilachi, dorinţa sa cea mai scumpă, aceea de a se înfiinţa o mănăstire românească pe meleagurile americane, este împlinită. Pe data de 5 iunie, în prima duminică după praznicul Înălţării Domnului, a fost sfinţită biserica mănăstirii cu hramurile „Înălţarea Domnului, Sfântul Vasile cel Mare” şi „Sfântul Cuvios Dimitrie”.

Credincioşii care au participat la acest mult aşteptat eveniment au avut şi fericitul prilej de a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina ce au fost aduse pentru două săptămâni în America de la Mănăstirea „Radu Vodă” din Bucureşti de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată spre închinare în noua biserică sâmbătă, la ora 16:00, iar la ora 18:00 a început slujba Privegherii, oficiată de Preasfinţitul Varsanufie împreună cu un sobor de preoţi. La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Varsanufie a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Nectarie şi a oferit obştii mănăstirii în dar o icoană a sfântului din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În dimineaţa zilei de duminică, curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi din toate colţurile Statelor Unite şi Canadei. La ora 9:00 a început slujba de târnosire a bisericii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Nicolae şi Preasfinţitul Ioan Casian ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Celor Două Americi, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul şi un impresionant sobor de preoţi şi diaconi veniţi din parohiile ortodoxe din nord-estul Statelor Unite, dar şi din România şi Canada.

În piciorul Sfintei Mese au fost aşezate, alături de moaştele martirilor, actul de sfinţire a bisericii şi pomelnicul cu numele tuturor celor care au ajutat la construirea bisericii, spre veşnică pomenire. Conform tradiţiei, sutele de credincioşi care au participat la acest eveniment, bărbaţi şi femei, au avut ocazia unică să intre în Sfântul Altar şi să sărute Sfânta Masă şi Evanghelia, precum preoţii.

Programul a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii, la sfârşitul căreia Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Nicolae a ţinut o predică înălţătoare despre importanţa acestui eveniment, explicând semnificaţia ritualului de sfinţire a bisericii. La agapa frăţească ce a urmat au fost oferite de către Înalt Preasfinţitul Nicolae diplome de ctitori, binefăcători sau donatori celor care au ajutat la ridicarea bisericii.

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up