LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Aflarea sexului copilului – interzis in Azerbaijan

Share

Parlamentului Azerbaijanului a trecut la examinarea unui proiect de lege care interzice medicilor să comunice sexul copilului, anunţă Day.Az. Noul proiect de lege „Despre sănătatea reproducerii şi planificarea familiei” a fost elaborat, avându-se în vedere preferinţa tradiţională a azerilor pentru fii. Din cauza acestei preferinţe, a luat amploare avortul selectiv (avortarea feţilor de sex feminin), care a adus Azerbaidjanul în pragul unei crize demografice. Potrivit statisticilor, în ultimii 12 ani, doar o treime din nou-născuţi sunt fete, în timp ce proporţia normală între fete şi băieţi este de 100 fete la 105 băieţi. Acest lucru a dus la situaţia ca, în şcolile din această ţară, să existe 16 băieţi la 6 fete.

Dacă proiectul va fi adoptat, medicii nu vor mai putea comunica părinţilor sexul copilului, până la sfârşitul primului trimestru de sarcină. În cazul adoptării, legea va intra în vigoare în anul 2010. Autorii acestui proiect de lege consideră că ea va ajuta la reducerea numărului avorturilor selective şi va îndrepta situaţia demografică din ţară.

Cu aceeaşi problemă se confruntă deja de mulţi ani ţări ca India, China, Coreea de Sud, unde este considerat mai avantajos să ai băieţi-ajutoare, decât fete, care au nevoie de zestre ca să se mărite. Autorităţile acestor ţări reglementează, într-un fel sau altul, accesul la informaţii privind sexul copilului şi au scos în afara legii avortul selectiv. (Mednovosti.ru, 23 noiembrie 2009)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *