LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Arhidiaconul Andrei Kuraev: are dreptate preotul, care a refuzat ca o femeie cu sterilet să fie naşă de botez

Share

Arhidiaconul Andrei Kuraev: are dreptate preotul, care a refuzat ca o femeie cu sterilet să fie naşă de botez

 Cunoscutul teolog şi misionar rus, arhidiaconul Andrei Kuraev, a sprijinit poziţia unui preot din Eparhia Syktyvkar şi Vorkuta (Federaţia Rusă), Konstantin Kaciura, care a refuzat ca naşa de botez a unui copil să fie o femeie care purta sterilet. Această poziţie pr. Andrei a făcut-o cunoscută pe blogul său.  

 

În 19 ani, peste 700 de copii concepuţi prin FIV au fost avortaţi în Marea Britanie  

 Autoritatea pentru Fertilizare şi Embriologie Umană din Marea Britanie a relevat recent că peste 700 de femei au avortat, după ce au rămas însărcinate pe cale artificială. Cele mai multe avorturi au avut loc la câteva săptămâni după ce copiii concepuţi în eprubetă le-au fost implantaţi în uter.  

 

 

 Pilulele contraceptive – comoditate cauzatoare de cancer 

Studii efectuate la om şi animale arată că un grup de gene, numite complexul major de histocompatibilitate (MHC), pot influenţa mirosul. În general, femeile preferă mirosul bărbaţilor cu un MHC diferit, dar acest efect este inversat la femeile care iau pilule contraceptive orale.

Ungaria – campanie pentru limitarea avortului

În Ungaria, o campanie publicitară invită femeile cu sarcină nedorită să se gândească înainte de avort şi le reaminteşte că sunt multe cupluri în ţară care doresc să adopte un copil. În metroul din Budapesta, sunt afişate postere cu un făt în pântecele mamei, care spune: „Am înţeles că nu eşti încă pregătită pentru mine, dar da-mă serviciului de adopţie. Lasă-mă să trăiesc!”.

Eşecul contracepţiei de urgenţă

Pierre-Olivier Arduin citează în „Liberté politique”, un studiu britanic realizat de David Paton şi Sourafel Girma, economişti cunoscuţi şi profesori de la Universitatea din Nottingham, care arată că accesul liber al minorilor la contracepţia de urgenţă determină o creştere a sarcinilor adolescente şi o prevalenţă crescută a bolilor cu transmitere sexuală în acest segment de populaţie. Studiul a fost publicat pe site-ul web al revistei „Journal of Health Economics” în decembrie 2010.

·        sănătatea mamelor şi a copiilor

 Un studiu extins referitor la naşterea prematură, efectuat în Franţa

O echipă comună INSERM-Universitatea „Pierre et Marie Curie” a lansat recent cel mai mare studiu realizat vreodată pentru a identifica potenţialul de complicaţii ale prematurităţii extreme. „Epipage 2” („Studiu epidemiologic despre vârsta gestaţională mică”) va urmări 4000 de copii născuţi foarte prematur până când aceştia intră la facultate, în 26 de regiuni ale Franţei, în speranţa de a identifica anumiţi markeri biologici asociaţi cu prematuritatea.

 

 

Femeile britanice, care aleg cezariana fără indicaţii medicale, vor fi trimise la psiholog

 O asemenea recomandare a fost emisă de Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică, a scris recent ziarul britanic „Daily Mail”. Medicii speră ca psihologii să le ajute pe femei să-şi invingă frica şi să le convingă să nască natural.

·        demografie

Patriarhul Rusiei, Kirill, susţine importanţa Summit-ului demografic de la Moscova, din 29-30 iunie

Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, a trimis un salut oficial celor care au participat la „Summit-ul demografic de la Moscova: Familia şi viitorul umanităţii”. Acesta s-a desfăşurat în perioada 29-30 iunie, la Universitatea de Stat din Rusia. Patriarhul a observat că obiectivul reuniunii la nivel înalt este „de a apăra valorile tradiţionale ale familiei şi de a analiza problemele demografice ale lumii”.

·        eutanasie, eugenie

 Trisomia 21 – interacţiune între genele implicate

Institutul de Genetică şi Biofizică „Adriano Buzzati Traverso” (IGB-CNR), instituţie prestigioasă, la vârful cercetării din genomică şi genetică, a efectuat o cartografiere genetică completă a genelor comune la pacienţii cu trisomie 21.

Chirurgi belgieni transplantează plămâni de la pacienţi euthanasiaţi

Utilizarea de organe de la pacienţii euthanasiaţi pare să fi devenit o procedură bine stabilită în Belgia, la numai 9 ani după ce eutanasia a fost legalizată în această ţară. Un comunicat de presă al unei echipe de la un spital din Leuven a anunţat recent că a transplantat cu succes plămâni de la patru pacienţi euthanasiaţi în perioada 2007-2009.

 

·        legislaţie

Franţa îşi actualizează legea privind bioetica

Franţa va avea în curând o nouă lege de bioetică. După luni de dezbateri, printr-un vot de 170 la 157, Senatul francez a aprobat proiectul de lege. Donarea anonimă de spermă va fi permisă, reproducerea postumă este interzisă, mama-surogat rămâne interzisă, cercetarea pe embrioni şi a celulelor stem embrionare este permisă doar în cazuri excepţionale, sub rezerva aprobării de către Agenţia de Biomedicină.

 ·        FIV, clonare, inginerie genetică

Opoziţie în Germania faţă de diagnosticul genetic de preimplantare

Biserica Catolică şi orgaizaţia de caritate „Caritas” din Germania au condamnat proiectul de lege german ce permite diagnosticul genetic preimplantare (PGD) şi au pledat pentru „o interdicţie totală, fără excepţie” a procedurii. Ei au reamintit că testarea genetică de preimplantare este „o instrumentalizare a vieţii umane” şi, astfel, o încălcare a demnităţii umane.

Diagnosticul prenatal – pentru o informare  individuală a femeilor

Publicaţia franceză „Le Quotidien du Médecin” a publicat un articol despre informarea în legătură cu diagnosticul prenatal a femeii gravide, semnat de 12 experţi, inclusiv Dr. Gilles Granger, şeful Departamentului de ultrasunete ginecologice şi obstetricală de la Universitatea Paris-Descartes, Emmanuel Hirsch, de la Facultatea de Medicină, Universitatea Paris-Sud-11, profesorul Jean-François Mattéi, fost ministru al sănătăţii şi dr. Israel Nisand, directorul Serviciului de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Hautepierre din Strasbourg.

 

Mutaţia unei gene, posibil responsabilă de unii factori de sterilitate feminină

 O echipă de cercetători de la Universitatea „John Hopkins” din Baltimore (SUA), condusă de Anabelle Rodriguez, a identificat o nouă cauză a infertilităţii feminine, atribuită unei mutaţii SCARB1. Studiul este publicat în revista „Human Reproduction”.

Franţa: când e vorba de mama purtătoare, legea trebuie să protejeze corpul femeii

 Într-un articol din publicaţia franceză „Le quotidien du médecin”, dr. Agnes Noizet, medic la Centrul de procrere asistată medical (MAP) al Spitalului „Conception” din Marsilia, şi-a  exprimat satisfacţia că Adunarea Naţională şi Senatul au refuzat legalizarea mamei-surogat sau gestaţia pentru altul.

O femeie de 58 de ani din Rusia a devenit bunica a 4 nepoţi din 2 mame surogat

 La 58 de ani, o femeie din Moscova a devenit bunica a 4 copii după utilizarea spermei fiului său decedat, apelând la două mame surogat. Lamara Keleşeva, de profesie medic, a angajat două mame surogat, care au fost inseminate cu sperma băiatului său, mort de leucemie.

Feministele israeliene critică mama-surogat

 Grupul israelian de feministe, „Isha L’Isha”, a publicat un raport critic aspru referitor la mama-surogat. Israel a fost prima ţară care a legalizat mama-surogat, în martie 1996.

O femeie din Australia deţine recordul mondial la donare de ovocite

 Faith Haugh, în vârstă de 41 de ani, din Melbourne (Australia) a depăşit limita legală de donare a ovocitelor în Australia pentru femeile donatoare, şi a plecat peste hotare „din dorinţa de a ajuta cuplurile infertile să devină părinţi”.

Compania soţiei fondatorului Google a colectat 100 000 de genomi umani

 Compania americană de biotehnologie „23andMe”, în cei cinci ani de existenţă, a colectat informaţiile genetice a 100 mii de locuitori, relatează PhysOrg. Şeful firmei, care deţine o bază de date de gene, este Anne Wojcicki, soţia lui Sergey Brin, fondatorul Google.

Transhumanismul sau ce dorim să facem cu adevărat din medicină?

 Venit din Statele Unite ale Americii, transhumanismul reprezintă o mişcare ce pledează pentru utilizarea inovaţiilor tehnico-ştiinţifice în a creşte abilităţile fizice şi intelectuale ale omului. Susţinătorii acestei viziuni aşteaptă o reconfigurare a omului în contact cu mai multe tehnologii (convergenţa NBIC): nanotehnologia, biotehnologia, tehnologia informaţiei şi ştiinţele cognitive.

 

Brevetele pentru celulele stem reprezintă mai mult decât o chestiune de interes comercial

 

Recent, un grup de oameni de ştiinţă a încercat să facă presiuni asupra Curţii Europene de Justiţie în ceea ce priveşte brevetarea biotehnologiilor. Într-o scrisoare trimisă revistei „Nature”, ei solicită CEJ „să li se asigure companiilor biotehnologice protecţia brevetului, motivând că descoperirile europene ar putea fi traduse în aplicaţii în alte zone ale lumii”.   

·       varia

 

 

Biserica Ortodoxă Rusă s-a pronunţat împotriva testării obligatorii a elevilor pentru utilizarea de droguri

 Şeful Departamentului Sinodal pentru Caritate şi Servicii Sociale al Bisericii Ortodoxe Ruse, Episcopul Pantelimon (Şatov), a intervenit împotriva testării obligatorii a elevilor pentru droguri.

 

Americanii sterilizaţi în anii 1920-1970 cer despăgubiri de la stat

 Istoriile a zeci de oameni sterilizaţi într-un program sponsorizat de stat au fost împărtăşite recent, în prezenţa unui grup de lucru numit de guvernatorul statului Carolina de Nord, Bev Perdue, care va recomanda modalităţi ca aceştia să fie compensaţi.

Asociaţia Provita Media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *