LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Ateismul în lume

Share
Planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, spune zicala romaneasca! La fel ca saptamina trecuta planurile facute pentru astazi ne-au fost date peste cap, dar tot intr-un sens bun. Anul trecut a fost dat un raport international privind religiozitatea si ateismul in lume, numit Global Index of Religion and Atheism (“Indexul Global al Religiei si Ateismului”) Cunoscusem doar citeva detalii din el, ici si colo, dar pina saptamina trecuta nu am reusit sa obtinem o copie a lui. Il comentam astazi iar aici il puteti citi in intregime:http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1756154&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fredcresearch.ie%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F08%2FRED-C-press-release-Religion-and-Atheism-25-7-12.pdfRaportul e fascinant si deschide spre un orizont care ar trebui sa fie cunoscut de fiecare persoana preocupata de evolutia credintei si a valorilor religioase.
Ateismul nu este ceva nou. A existat inca in vechime. Psalmul 13:1, de fapt, spune: “Zis-a cel nebun în inima sa: „Nu este Dumnezeu!” Ce e diferit astazi, insa, este ca cei care neaga existenta lui Dumnezeu nu o mai fac in inima lor ci in public, in mass media, de la catedrele universitatilor, ori in carti. Dispretuiesc pe cei care cred, ii persecuta, ridica necredinta si ateismul la un rang superior credintei, si il transorma intr-o caracteristica a apogeului intelectual si al sofisticatiei. Iar daca rezultatele raportului ateismului pe 2012 sunt corecte – ceea ce intr-o mare masura sunt – inseamna ca suntem martori la o ascendenta a necredintei la nivel global. Raportul e important si pentru ca da detalii referitoare la religiozitate si ateism in diferite tari, diverse zone geografice ale lumii, pe categorii de varsta, venit, religie, si nivel de educatie.
Metodologia Sondajului de Opinie
Sondajul a fost facut de un grup de agentii de sondaje de opinie din diferite tari ale lumii, cu numele global de Win-Gallup International. A cuprins 57 de tari, printre care si Romania si Republica Moldova. In total, aceste 57 de tari, printre ele si China, alcatuiesc 73% din populatia globului. 39 din aceste tari au facut obiectivul unui sondaj similar si in 2005, ceea ce permite comparatii utile si interesante si denota o oarecare evolutie, ori involutie, a simtamintelor de credinta ori necredinta la persoanele interogate. In total au fost intervievate 51.927 de persoane. In Romania au fost chestionate 1.050 de persoane in interviuri directe, iar in Moldova 1.086. Interviurile au fost luate in toate cele 57 de tari pe parcursul mai multor saptamini intre noiembrie 2011 si ianuarie 2012. Rezultatele sondajului au fost publicate la mijlocul anului 2012 cind am scris despre unele dintre ele intr-o editie AFR de marti. [Nota AFR: asta e un motiv in plus sa va abonati si la editia de marti AFR]
Toti respondenti au raspuns aceleasi intrebari: “Indiferent daca mergeti la un loc de inchinare, ati spune despre dtra ca sunteti o persoana religioasa, nereligioasa, ori un ateu?” (“Irrespective of whether you attend a place of worship or not, would you say you are a religious person, not a religious person or a convinced atheist”? Chestionarul, insa, nu defineste termenii religios, nereligios, ori ateu. E clar insa, ca termenul “religious si nereligios” denota credinta in Dumnezeu, pe cind “ateu” denota necredinta intr-o Fiinta Suprema.
Rezultatele Globale
La nivel global 59% dintre respondenti se declara religiosi, 23% nereligiosi, si 13% atei convinsi. Cei care se declara nereligiosi, insa, nu sunt persoane care nu cred in existenta lui Dumnezeu, ci persoane care nu se autodefinesc ca fiind religioase. In privinta nivelului de trai, oamenii saraci sunt cu 17% mai religiosi decit persoanele in categorii de venituri ridicate. In alte cuvinte, exista o corelatie inversa intre nivelul de trai si credinta. Cu cit o persoana e mai bogata material, cu atit nivelul de religiozitate e mai scazut.
Care sunt tarile cu cei mai multi atei din lume? Primele 10 sunt: China (unde 47% din populatie se declara atee), urmata de Japonia (31%); Republica Ceha (30%); Franta (29%); Corea de Sud (15%); Germania (15%); Olanda (14%); Austria (10%); Islanda (10%); Australia (10%); si Irlanda (10%).
Care sunt tarile cele mai religioase din lume? Primele 10 sunt: Gana (unde 96% din populatia tarii se declara religioasa); Nigeria (93%); Armenia (92%); Fiji (92%); Macedonia (90%); Romania (89%); Iraq (88%); Kenia (88%); Peru (85%); si Brazilia (85%). In contrast, in China doar 14% din populatia tarii se declara religioasa. Dupa cum e de asteptat, tarile cele mai religioase au si procentul cel mai mic de atei. In Gana si Iraq, de exemplu 0% din populatia tarii se declara atee; 1% in Nigeria, Fiji, Macedonia, Romania si Brazilia; 2% in Armenia si Kenia; si 3% in Peru. Dupa cum se vede, Romania e pe locul 6 intre cele 57 de tari examinate privind religiozitatea. 
Discrepante 2005 si 2012
In sapte ani procentul de persoane care se cred religioase a scazut cu 9% iar al ateilor a crescut cu 3%. Discrepanta cea mai mare s-a inregistrat in Irlanda unde intre 2005 si 2012 procentul persoanelor religioase a scazut cu 22% si in Vietnam cu 23%. Alarmant e deasemenea declinul religiozitatii in aceasta perioada in tarile europene si America de Nord, cu 21% in Elvetia si Franta, 19% in Africa de Sud, 17% in Islanda, 13% in Statele Unite, 12% in Canada, si 10% in Austria.
Dar Republica Moldova?
Nivelul religiozitatii Republicii Moldova e de 83%, mai mic ca in Romania cu 6%. 5% din populatia Moldovei se declara atee, cu 4% mai mult ca in Romania. Spre deosebire de Romania, insa, nivelul de religiozitate in Moldova a crescut intre 2005 si 2012 de la 78% la 83%, dar si  procentul ateilor a crescut de la 2% la 5%. 
Dar Vecinii Nostri?
Vecinii Romaniei inclusi in sondaj stau mai rau ca noi privind cele spirituale. Nivelul religiozitatii in Polonia e de 81% iar al ateismului de 5%. Nivelul religiozitatii in Serbia e de 77% iar al ateismului de 3%. Nivelul religiozitatii in Bulgaria e de 59% iar al ateismului de 2%. Nivelul religiozitatii in Ucraina e de 71% iar al ateismului de 3%. Nivelul religiozitatii in Rusia e de 55% iar al ateismului de 6%.Ungaria nu a fost inclusa in sondaj. In Serbia nivelul religiozitatii e in crestere, in scadere in Polonia, Bulgaria si Rusia, si stabil in Ucraina. Ateismul e in crestere in Rusia, Polonia, si in scadere in Ucraina, Bulgaria si Serbia.
Surprize
Sondajul denota si niste surprize, adica rezultate la care ne ne-am fi asteptat. 5% din populatia Arabiei Saudite se declara atee, nivelul cei mai elevat din lumea musulmana. In Afghanistan, rezultatele sondajului indica ca nu exista atei. Procentul de atei in Vietnam e deasemenea de 0%, cu totul de neinteles avind in vedere ca in China comunista nivelul ateismului e cel mai ridicat din lume, la 47%. O alta surpriza e Republica Ceha, unde doar 20% din populatia tarii se declara religioasa, in scadere in comparatie cu 2005. Nivelul religiozitatii a scazut drastic si in SUA de la 73% in 2005 la 60% in 2012, iar nivelul ateismului a crescut de la 1% in 2005 la 5% in 2012. Japonia e probabil printre cele mai nereligioase tari din lume, 16% din japonezi declarinduse religiosi, 31% nereligiosi, si 31% atei.
Rezultatele pe regiuni
Rezultatele pe regiuni sunt si ele interesante. In America de Nord 59% dintre cetateni se declara religiosi, 23% nereligiosi, si 13% atei. In America Latina, procentajul e de 84%, 13% si 6%. In Europa Occidentala procentul persoanelor religioase este de 51%, al celor nereligioase de 32%, iar al ateilor de 14%. In Europa de Est procentul persoanelor religioase este de 68%, al celor nereligioase de 21%, si al ateilor de 5%. Nivelul de religiozitate cel mai ridicat e in Africa (97%) si doar 2% atei. Surprinzator, nivelul religiozitatii in Lumea Araba e de doar 77%, iar al ateilor de 2%.
Rezultatele pe categorii de varsta
Religiozitatea si ateismul fluctueaza cu varsta. La nivel global, 60% dintre persoanele sub 30 de ani se declara religioase, 22% nereligioase, si 12% atee. Procentul de atei creste la 14% la persoanele intre 30 si 65 de ani, si scade la 8% la persoanele peste 65 de ani.
Rezultatele la nivel de educatie
Dupa cum e de asteptat, persoanele cu studii universitate sunt mai putin religioase (52%) decit persoanele fare educatie sau doar cu clase primare (68%). O corelatie inversa exista intre nivelul de educatie si ateism. 19% dintre persoanele cu studii universitare se declara atee, in contrast cu  doar 7% la persoanele fara educatie ori cu educatie limitata.
Rezultatele pe categorii de afiliere religioasa
Aici rezultatele surprind. 81% dintre catolici, 78% dintre ortodocsi, 83% dintre protestanti, si 80% din alte denominatii crestine se declara persoane religioase. In fiecare din aceste categorii procentul de atei este de 1%. Nivelul religiozitatii la hindusi e de 82%, iar la musulmani scade la 74%. Tot surprinzator este faptul ca, la 3%, procentul de atei la hindusi si la mulsulmai e de trei ori mai mare decit la crestini. Nivelul religiozitatii e cel mai scazut la evrei (38%), dar la fel e si nivelul ateismului, doar 2% dintre evrei declarindu-se atei. Nivelul cel mai ridicat de religiozitate, insa, se gaseste la budisti, cu 97%, iar intre budisti procentajul de atei este de 0%.
Implicatii
Au aceste rezultate implicatii practice? Fara indoiala. Dupa cum e foarte evident, se poate vorbi despre un decalaj semnificativ al nivelului religiozitatii si ateismului intre Europa Occidentala si Europa de Est. Asta are implicatii pentru valori. Pentru cetatenii estici si sudici ai Uniunii Europene valorile inca sunt inradacinate in credinta, crestinism, traditia si mostenirea crestina, in speta ortodoxa si catolica. In contrast, pentru cetatenii occidentali ai Uniunii Europene valorile tind sa fie definite mai mult de secularism, anticlericalism si laicism. In consecinta nu se poate vorbi, la ora actuala, de o Europa uniforma in gandire si valori fundamentale. Ambele parti trebuie sa-si respecte valorile fundamentale, chiar daca ele sunt diferite. Iar Romania trebuie sa-si puna serios o intrebare: cum este posibil ca una din cele mai religioase tari din lume sa aibe unul din cele mai ridicate nivele de avort din lume?
ANUNT – SOLIDARITATE CU MISCARE PRO-FAMILIE FRANCEZA
Cu toate ca Guvernul Hollande a legalizat casatoriile homosexuale in Franta, cetatenii nu se dau batuti. Franta a lansat o revolutie pro-familie care incepe sa fie auzita in toata lumea. Weekendul trecut 400.000 de francezi au demonstrat contra casatoriilor homosexuale si pentru familia traditionala. http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1756154&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.independent.co.uk%2Fnews%2Fworld%2Feurope%2Ffrance-huge-gay-marriage-protest-turns-violent-in-paris-8632878.html Colegii francezi ne-au anuntat ca se organizeaza demonstratii de solidaritate si in alte orase ale Europei. Am primit la redactie anuntul de mai jos – si in Romania e programat un astfel de eveniment astazi, Joi. Evenimentul e organizat de Asociatia Cas Gratis Pro Deo. Ii felicitam! Redam anuntul:
Asociatia Casa GRATIS PRO DEO: Domnule PRIMAR al Municipiului BUCURESTI, Va facem cunoscut  ca  Joi , 30  Mai  2013 , între  orele 18, 30 si 20,00 , in fata ambasadei  FRANTEI  la  Bucuresti, Strada  Bisericii  Amzei ,  Nr. 13-15 , Sectorul  I  , Bucuresti , se va desfăşura  o  Adunare Publică  organizată de  noi. La adunare vor participa aproximativ  douazeci  de  persoane . Traseele de acces spre locul Adunării, precum şi cele de dispersare : nu e cazul  -avand in vedere numarul redus al participantilor-  a fi precizate. Scopul:  Solidaritate cu Poporul Francez care apara Familia si Civilizatia , se ridica impotriva ocupatiei  atee . Pentru a asigura desfăşurarea în mod paşnic şi civilizat a Adunării Publice, luăm toate  măsurile necesare .  Din partea noastră sunt împuterniciţi să asigure şi să răspundă de măsurile proprii de ordine, astfel încât Adunarea  să se desfăşoare în condiţii paşnice, civilizate şi să nu degenereze în acte de violenţă, următoarele persoane: Domnul  Liviu PETRINA , Doamna Anca DOBROTA si  Domnul Vasile  IUSTIUC . Personalul desemnat de noi să execute măsuri de ordine pe parcursul desfăşurării adunării şi pe traseu va purta următorul însemn distinctiv : Steagulete Romanesti  . În sprijinul bunei desfăşurări a Adunării, solicităm din partea Primăriei, Jandarmeriei şi Poliţiei luarea de masuri obisnuite in asemenea imprejurari . Liviu Petrina  Presedintele Asociatiei Casa Gratis Pro Deo 
Vive la France, Vive la Famille! O observatie: miscarea mondiala pro-vita a fost lansata, in sensul ei contemporan, in SUA in 1973 cind Tribunalul Suprem SUA a declarat avortul legal. Asistam oare la declansarea unei miscari pro-familia naturala in Franta laica? Toate semnele par sa indice asta. Miscarea a fost declansata de legalizarea casatoriilor unisex. Am putea fi martorii unei miscari globale pentru familia naturala care sa fi inceput in Franta laica? Nu e exclus.
DL MIHAIL NEAMTU LA CONFERINTA ANUALA AFR
Dl Mihail Neamtu, Presedintele Partidului Noua Republica, ne-a onorat cu prezenta la conferinta anuala AFR din 27 aprilie. In linkul acesta puteti viziona si audia prezentarea dinsului, “Amintiri din copilarie”, o prezentare exceptionala, facuta cu multa pasiune, si care merita sa fie ascultata de toti. http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1756154&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DOV5W76Enres
DNA IZABELLA POPA LA CONFERINTA ANUALA AFR
Dna Izabella Popa, coordinatoarea Coalitiei pentru Moralitate in Media, a participat si dinsa la conferinta noastra, tinind o prelegere cit se poate de relevanta, mai ales pentru parinti. O redam in intregime, titlul ei fiind “Imoralitate in media”.
Buna ziua, Numele meu este Izabella Popa si sunt liderul Coalitiei pt Moralitate in Media. Este o bucurie si o onoare pt mine sa ma aflu astazi in mijlocul dvs. As dori sa va vorbesc nu doar in calitate de lider al Coalitiei, ci si in calitate de parinte. Ideea demararii proiectului pt combaterea imoralitatii din media a avut la baza doua intamplari. Una dintre ele a fost urmarirea conferintei dlui Virgiliu Gheorghe (prezent astazi printre noi), in care avertiza despre influenta pe care imaginile, in general, si mass-media, in particular, o au asupra dezvoltarii psihice a tinerilor si a copiilor.
Imaginile pline de imoralitate pe care le vedem zi de zi publicate in cotidiene au un efect mult mai nociv decat ne imaginam, asupra copiilor nostri si nu numai. Efectele se vad destul de clar atunci cand privim la fetite de 9-11 ani imbracate intr-un mod cat mai provocator, total nepotrivit pt varsta lor si la baietii care prezinta un interes tot mai sporit pt sexualitate de la varste f fragede.
Explicatia este ca, atunci cand o persoană care este expusă în mod regulat unor imagini care prezintă femei îmbrăcate foarte sumar sau dezbrăcate începe să desconsidere femeile şi să le asocieze cu obiecte care nu prezintă sentimente sau valoare. Dacă persoana în cauză este de gen feminin, atunci ea va începe să se perceapă pe sine însăşi ca un obiect al cărui singur scop este să fie cât mai provocator pentru sexul opus. Acesta este motivul pt care vedem copii cu un comportament sexual precoce.
De curand, o prietena care a hotarat sa renunte la TV, mi-a povestit ca fetita ei de 7 ani are doua colege la scoala. Una dintre ele nu se uita la TV, dar cealalta fetita petrece mult timp in fata TV si de curand, a luat hainele si machiajele mamei ei si s-a pozat in ipostaze provocatoare, incurajata fiind chiar de mama ei. Celelalte doua fetite inca sunt copile, se joaca, in timp ce a treia fetita are un comportament cu mult peste cel de varsta ei si le desconsidera pe ele din acest motiv. La 7 ani, deja interesul ei este sa se imbrace intr-un mod in care sa atraga privirile si ceea ce este cel mai trist este faptul ca mama ei considera ca este un lucru bun.
A doua intamplare, care m-a determinat sa ma implic activ in combaterea imoralitatii in media, a fost una personala. „Într-una din zile, mergând cu metroul dimineaţa, am văzut în faţa mea, pe scaun o doamnă care citea un cotidian, având alături fetiţa ei de 7-8 ani. Citea un articol şi pe cealaltă pagină era o imagine cu un cuplu complet dezbrăcat într-o poziţie sexuală denigrantă. Fetiţa se uita consternată la imagine, încercând să înţeleagă ce se petrece în acea ilustraţie. Văzând nepăsarea mamei faţă de imaginile pe care le urmăreşte fiica ei, am îndrăznit să-i spun şi s-o atenţionez la ceea ce o expune pe fetiţă, dar aceasta mi-a răspuns cu indiferenta, că oricum sunt expuşi copiii la tot felul de imagini, aşa că ce mai contează… I-am răspuns că măcar noi, ca parinţi, ar trebui să-i ferim şi să ne pese de ei, iar ea a întors atunci pagina unde era, de asemenea, o altă imagine imorala.”
Apelul meu este in primul rand pentru parinti, pt ca este datoria noastra sa-i protejam de orice lucru care poate afecta dezvoltarea lor intr-un mod armonios. Este important sa avem grja cu lucrurile care le hranesc mintea deoarece intoxicaţia creierului cu materiale imorale sau pornografice produce depresie, hiperactivitate şi performanţe şcolare slabe la copii şi tineri si ii împiedica să dezvolte relaţii sănătoase şi armonioase, făcându-i incapabili să formeze mai târziu o familie sănătoasă. Aceste lucruri afectează societatea şi familia pe termen lung, într-o manieră profundă.
In al doilea rand, doresc sa fac un apel catre persoanele care au drept de initiativa legislativa pentru a completa legea nr. 196/2003 privind prevenirea şi combaterea pornografiei. Imaginile care prezinta femei in pozitii obscene sa cada sub incidenta aceleiasi legi si sa nu fie permisa publicarea lor in cotidiene, deoarece reprezinta un afront adus demnitatii persoanei, pudorii si moralitatii publice. Cât timp o persoană este percepută ca un obiect, ea devine o potenţială victimă a abuzului verbal si fizic. Oferiti-ne un cadru legislativ favorabil pt ca scopul pt care a fost creata Coalitia pt Moralitate in Media sa poata fi atins.
As vrea sa adaug si faptul ca in alte state europene este ceva neobisnuit ca in cotidiene sa existe materiale cu caracter obscen. Intr-o vreme in care familia si valorile morale sunt mai atacate ca niciodata, considerate demodate si fara importanta pentru noua societate, va rog sa nu stam nepasatori. Va marturisesc ca prima data cand l-am auzit pe dl. V. Gheorghe spunand aceste lucruri m-am gandit ca ar fi bine ca cineva sa se implice si sa faca ceva. Dar apoi am inteles ca daca eu nu ma implic, nu ma pot astepta ca altcineva sa o faca. Indiferenta face mai multe victime decat toate celelalte plagi sociale. Imi doresc ca aceasta zi sa fie pt fiecare dintre noi o zi in care sa alegem sa ne implicam. Va multumesc si Dumnezeu sa ne ajute pe fiecare sa ne facem partea.
ATENTIONAM ROMANII DIN AMERICA
Dragi romani din America: saptamina trecuta organizatia tinerilor baieti Boy Scounts (in romaneste asta ar fi Organizatia baietilor cercetasi) a decis, cu un vot de 61%, sa permita baietilor homosexuali sa se alature organizatiei in mod deschis. Pina acum declararea pe fata a orientarii sexuale era interzisa. http://news.yahoo.com/boy-scouts-approve-plan-accept-openly-gay-boys-221414731.html Va vom tine la curent cu evenimentele care se vor mai derula. Intelegm ca deja exista discutii preliminare de fondare a unei organizatii paralele.
REVOLUTIA SEXUALA NE DISTRUGE COPIII
Redam inca odata materialul primit la redactie saptamina trecuta, lung de o ora, care descrie daunele pe care organizatia Tineri pentru Tineri le face tinerei generatii din Romania. De atunci a fost vizionat de peste 1000 de ori. Va rugam sa continuati sa difizati acest material extrem de important si util. Organizatia Tineri pentru Tineri, finantata din fonduri ONU si UE, promoveaza promiscuitatea si iresponsabilitatea sexuala. Material trebuie vizionat de fiecare parinte, dascal, preot, pastor si lider de tineret din Romania. Insistam, va rugam sa-l vizionati si sa-l dati mai departe la toate contactele dtre: http://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=33884468&msgid=1756154&act=9JAO&c=585695&destination=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DlO1DBO4_H2Q
Bogdan MATECIUC,
AFR 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *