LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

August 5: Eșecul memoriei

Share

Omul eșuează, pentru că vrea să caute fericirea fără Dumnezeu, zice Sfântul Ioan Iacob. Nu există fericire fără Sursa inepuizabilă. Omul preferă pe zeul Pan, sub diverse înșelări. Omul nu înțelege puterea învierii și se mulțumește cu lucruri ieftine, perisabile. Omul vrea mereu să stea în față, să fie primul, să Îl detroneze pe Dumnezeu de pe Tron. Fără Dumnezeu, omul este în goană spre pierzare.

Osith

Pe 5 august, o dată cu sărbătoarea Cuviosului Ioan Iacob, este Ziua Națională a statului african Burkina Faso, în traducere Țara oamenilor integri. Media de vârstă în această țară este 16 ani. Bucătăria burkinabe se bazează pe sorg, igname și bame. Șobolanul de tufe este considerat o delicatesă. Sunt 10 milioane de musulmani și 4 milioane de creștini. Și acești ucenici ai lui Hristos, alături de întreg mapamondul creștin, își pun toată nădejdea în Dumnezeu. Dincolo de sărăcia lucie în care se zbat, sunt siguri de bogăția harului. Nu caută fericirea fără Dumnezeu.

În 1192, tot pe 5 august, a avut loc marea luptă de la Iaffa. Cruciații, conduși de Richard Inimă-de-Leu, au reușit să îi învingă pe ostașii lui Salladin (Cruciada a III-a). Cruciații nu au eliberat Ierusalimul, dar pelerinii și-au reprimit dreptul de a intra în cetate. Fără Dumnezeu, nu putem elibera întreaga lume de forța răului, ci doar câte o bucățică și putem doar să ne vizităm casa, nu să locuim în ea.

Memoria noastră este mai bună decât universul: ne ajută să nu îi uităm pe cei pe care îi iubim*. Ne ajută să nu Îl uităm pe Dumnezeu. Să nu uităm de sfinți, de eroi, de săraci. Să nu uităm să dăruim dragoste. Să nu uităm că vom muri, ca să începem să trăim. Moartea nu este un sfârșit, moartea este o schimbare**, una radicală. Să nu uităm să iubim. Dispariția iubirii este ca o oglindă întoarsă, nu se mai vede nimic, te uiți zadarnic în ea, gestul tău nu se mai reflectă, nu îi mai răspunde nimeni***. Este nefericirea singurătății, a uitării, a neregăsirii.

 Marius MATEI

____________

*Guy de Maupassant, născut în 1850, pe 5 august.

**Conrad Aiken, născut în 1889, pe 5 august.

***Marin Preda („Cel mai iubit dintre pământeni”), născut în 1922, pe 5 august.

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *