LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Aurel Vlaicu zboară spre Rai

Share

Pe 6 noiembrie 1882 se năştea Aurel Vlaicu, inginer şi pilot român. Inventator de talie mondială, Aurel Vlaicu este şi formator de opinie: Nu, sufletul omului n-a rămas încătuşat de pământ când ştiinţa deschide drumul văzduhului. Numai o gândire profundă, hăruită de Dumnezeu, putea ajuta atât de mult omenirea. Un suflet neîncătuşat poate zbura spre Dumnezeu. A imita vulturul, care se pierde în albastrul cerului, a fost din cele mai vechi timpuri, o vie dorinţă a omului legat prin legea gravitaţiunii generale de pământul pe care s-a născut. Un vultur-evanghelist, profund duhovnicesc, profund filantropic. Gândiţi-vă câte mii de vieţi a salvat invenţia lui! În sfârşit, punctul principal al aparatului meu, îl formează centrul de greutate. Pe când la alte aparate centrul de greutate este deasupra aripilor sau între aripi, la mine e sub aripi cu un metru şi douăzeci. Se înţelege uşor, astfel, că aparatul nu se poate răsturna niciodată. Speranţă, nădejde, curaj! Şi-a asumat rolul de sacrificat, pentru folosul unei omeniri întregi, vreme îndelungată. E doar o utilizare optimă a talanţilor, de fapt.

O spune răspicat: scopul lui este fericirea oamenilor, cărora li se uşurează viaţa. De la cel din urmă muncitor, plecat din atelier ca să vadă „zburând” un aeroplan românesc, până la fruntaşii vieţii noastre intelectuale şi politice… au simtit aceeaşi simpatie caldă şi pentru acel care zbura şi pentru invenţia minunată, care mâine va fi în mâinile tuturor. Fie ca aşteptările celor care m-au întovărăsit cu încurajarea şi prietenia lor să nu fie înşelate. M-aş socoti răsplătit cu prisosinţă pentru cei paisprezece ani de muncă, de teamă şi de speranţe chinuitoare, dacă aş şti, că am făcut ceva, cât de puţin, pentru progresul ştiintei şi pentru fericirea oamenilor. Nu vrea bani, glorie sau funcţii, ci doar exploatarea talentului dăruit de către Creator. Să ne agăţăm de aripa avionului lui, ce duce către liturghia îngerească! Ce acrobaţii, ce armonii, ce zbor!

 

Marius Matei

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *