LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Biserica nu poate fi răpusă

Share

Pe 23 februarie 1949  era emis Decretul privind aprobarea statutului, organizarii si functionarii Bisericii Ortodoxe Romane.  Biserica era recunoscută autocefală, nu era scoasă în afara legii, avea mitropolii, preoți, se putea sluji. Timpurile erau potrivnice, dar oamenii puteau fi botezați, cununați și înmormantați creștinește. Sigur că nu era destul, sigur că au fost trădări. Dar au fost și martiri. Religia era scoasă din școli, catehizarea tineretului era interzisă. Ateii vroiau să asiste cum își dă Biserica singură duhul. Sovieticii cruzi au făcut multe blasfemii, abuzuri, lucruri pe care încă nu suntem pregătiți să le digerăm.

Dincolo de prigoană, Biserica și-a apărat unitatea dogmatică și a supraviețuit prin pepiniere duhovnicești, unde nu s-au făcut compromisuri, ci s-a pregătit viitorul, în liniște, în discreție. Pe popii căzuți nu îi judecăm noi. Suntem fericiți că au rămas și preoți ai lui Hristos, curajoși și smeriți. Despre Departamentul Cultelor, încă s-a scris prea puțin. Eu sunt prea tânăr și prea puțin documentat. Aștept o istorie tipărită.

Generația actuală este încă profund smintită de preoții forestieri, dar mila divină este mare. Pentru anii 1950-1964 se potrivește versetul 20 din Psalmul 105: Oamenii au înlocuit slava lui Dumnezeu cu asemănarea vițelului, care manâncă iarbă. Marxismul a fost doar un vițel de aur, dar unul beteag, născut cu malformații încă de la naștere. Creștinismul înseamnă întâlnire cu Dumnezeu, nu materialism comunist.

Patriarhul Iustinian avea curajul să afirme că oamenii au nevoie de credință, pentru a putea merge mai departe. Miza era păstrarea trăirii religioase, transmiterea Evangheliei peste generații. Cu mari sacrificii și cu multe decepții, s-a reușit. Securiștii nu erau deranjați doar de marii practicanți, ci și de creștinii de duminică. Trebuia să ai mult curaj să mărturisești credința.

Comunismul nu a putut controla sufletele tuturor oamenilor. Tocmai oamenii valoroși erau pedepsiți, iar scursurile promovate. Securiștii nu luau în calcul că Biserica nu era un club de fotbal. Omiteau factorul divin.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *