LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Biserica Ortodoxă a Poloniei revine la calendarul vechi iulian

Share

sinod-polonez

La data de 18 martie 2014, în reşedinţa Mitropoliei Varşoviei şi a toată Polonia, sub preşedinţia ÎPS Sava, a avut loc şedinţa Soborului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe a Poloniei. Printre multiplele subiecte discutate la această şedinţă s-a aflat şi problema calendarului, şi cea a traducerii textelor liturgice în limba poloneză. Soborul a hotărât:

Să se anuleze hotărârea Soborului din 12 aprilie 1924 privind trecerea la calendarul „iulian îndreptat” (la moment identic cu cel „gregorian”) şi să se revină la vechiul calendar iulian începând cu data de 15 iunie 2014. Soborul a constatat că hotărârea din 1924 oricum nu fusese puse în practică şi majoritatea absolută a parohiilor (96%) continuau să slujească pe calendarul vechi, chiar dacă statutul Bisericii Ortodoxe a Poloniei făcea trimitere la calendarul nou. Parohiile care doresc să ţină sărbătorile cu dată fixă pe stil nou, pot continua această practică (dar deja ca excepţie de la regula generală).

  •  S-a prezentat raportul privind traducerea Molitfelnicului în limba poloneză şi s-a hotărât intensificarea eforturilor şi consultărilor la această temă. La moment, multe texte liturgice sunt încă în limba slavonă şi nu sunt înţelese de majoritatea polonezilor.

P.S. Deşi se pot face multe speculaţii privind revenirea Bisericii Ortodoxe a Poloniei la stilul vechi, eu nu văd nici o legătură între această hotărâre şi pregătirile pentru Marele Sinod Panortodox din 2016. Ei n-au făcut decât să oficializeze „status quo-ul” pe care-l aveau.

 

© Ierom. Petru Pruteanu

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Stories