LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Bucurie exultatorie: „SE INTORC MORTII ACASA” (Cornel Constantin CIOMAZGA)

Share

Lansare Bucuresti (VIDEO):

istoria-bisericii-ortodoxe-romane

 

„Ia aminte spre mine și mă ascultă; mâhnitu-m-am întru neliniștea mea și m-am tulburat de glasul vrăjmașului și de necazul păcătosului. (Psalmul 54, 2)

Căință, căință. Pocanie. Pocăință.
A doua zi, precum mă înțelesesem cu Petre, ne-am întâlnit la intrarea în Grădina Botanică. Era o zi de iulie tocmai potrivită pentru o plimbare și o ședere de câteva ceasuri într-un astfel de loc.
Am convenit să ne vedem, pe cât cu putință, în fiecare zi, afundându-ne în trecuturi spre a căuta să înțelegem diacronia prezentului.
în om e închisă enigma universului, afirmă Părintele nostru Daniil de la Rarău. Dezlegarea aceasta se face însă prin Hristos . Hristos este libertatea în suferință, în vreme ce Antihristul este fericirea în constrângere.
Parcă nicicând Planeta n-a respirat mai necesar îndemnul Botezătorului „Pocaiți-vă, căci s-a apropiat împărăția Cerurilor!” Și parcă niciodată omenirea n-a fost mai ignorantă față de substanțialitatea acestui îndemn și față de toate celelalte mesaje centrate pe apelul la pocăință, repetate de nenumărate ori de Mântuitorul Hristos și de câtre Apostoli.
Am lângă mine prototipul automutilatului. Omul care a pierdut esența vocației umane: asemănarea cu Dumnezeu.
Sfinții Părinți îl privesc pe om ca pe acea făptură creată de Dumnezeu după Chipul Său, menită să-și dobândească asemănarea cu El spre a deveni, conform naturii sale, el însuși dumnezeu prin Har.
Omul s-a îndepărtat însă de Dumnezeu, desparțindu-se în fapt de sinele său autentic, de aproapele său, de semenii săi, pierzându-se înstrăinat în sălbăticia fantasmelor unei lumi create de el. O lume a lăcomiei, a iubirii de bani și de bogății, a mâniei și agresivității, a patimilor legate de sexualitatea exacerbată, a fricii, a tristeții, a falselor valorizări ale eului și, desigur, a deznădejdii. Sunt toate acestea maladiile omului cotropit de iubirea de sine, de antropolatria suprimatorie, de egocentrismul extreminator.”

Lansare PITESTI (VIDEO):

Lansare BUZAU (VIDEO):

Reportaj UNIVERSUL CREDINTEI (TVR):

Lansare Ploiesti:

Omul contemporan si Dumnezeu:

Tags:
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

4 Comments

  1. Marius Matei 13 octombrie 2014

    Slava lui Dumnezeu ca ni l-a trimis pe Domnul Profesor, un om deosebit, un om minunat!

    Răspunde
  2. Diana 15 octombrie 2014

    Cititi aceasta carte! Veti castiga o bucurie de nedescris, totul va fi limpede! Autorul are un har deosebit. Cale dreapta catre cete!

    Răspunde
  3. Arion Vasile 15 octombrie 2014

    O carte foarte frumoasă! Dacă incepi să o citești seara , uiti de toate și n-o mai lași din mână până o termini , chiar dacă afară s-a făcut dimineață…Vă mulțumim Domnule Profesor! Sunteți un adevărat TEOLOG ORTODOX și un mare câștig pentru Biserica Dreptmăritoare ! Vă iubim!

    Răspunde
  4. Marius Matei 17 octombrie 2014

    Marius Vasileanu wrote: „S-ar putea scrie abundent despre literatura creştină apărută după 1989. Cum sunt valorificate nenumăratele poveşti creştine ale ultimului veac, să spunem? Nu numai literar, ci şi prin prisma altor arte – a cinematografului, de pildă. De ce regizorii şi scenariştii români au vânat şi obţinut importante premii internaţionale pornind de la puternice teme generate de dictatura comunistă, dar aproape niciodată acestea nu au fost abordate în cheie creştină? Nu mai spun – vorbă mare – că marile personalităţi sau poveşti ale creştinismului de sub partea noastră de Cer nu au fost oglindite încă de arta cinematografică românească, aşa cum au făcut ruşii de pildă (vezi excepţionalul film „Ostrov” al lui Pavel Lungin). În plan literar, există excepţii, în mod evident – pornind de la „Jurnalul fericirii” (N. Steinhardt) ori, mai nou, de la „Admirabila Tăcere” (Alexandru Mironescu), dar acestea sunt, totuşi, jurnale – iar marile romane creştine româneşti se lasă încă aşteptate, chiar dacă subiecte există din belşug. Fără doar şi poate, creştinismul este intrinsec regăsit în numeroase producţii literare, o carte explicit ortodoxă trebuie să fie înainte de toate o carte bine scrisă.”

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *