LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Bunavestire din februarie

Share
Pe 16 februarie 1939 se năștea la București poetul și prozatorul Ilie Constantin, fiul al unui textilist și al unei taxatoare de tramvai. Liceul la Sf. Sava, licențiat în Litere, debut la Tânărul scriitor (în același an, 1960, cu Nichita Stănescu). Scrie la Scânteia, dar în 1973 pleacă în exil, la Paris. Prin anticariate, căutați mai bine Bunavestire (1968) sau Clepsidra (1966). Iubesc (parte) din poezia dânsului, pentru ideea cu iz de pateric: Contemplația ordonează haosul interior. În epocă (anii 1970) este un adevăratapostol, își permite să vorbească despre limitele existenței (copiind modelul Eclesiastului biblic, care deplânge zădărnicia). Nu intuiește direct chemarea veșniciei, dar lasă să transpară biruința asupra angoasei (kierkegardiene).
Are curajul să mărturisească vinovăția sufletului, într-o lume atee, materialistă, care nega existența (implicit și culpabilitatea) spiritului. Lipsit de comuniunea eclezială, poetul pare trist, pesimist, fără scăpare. Soluția este exilul, nu atât cel dintr-o parte a Europei într-alta, cât părăsirea mentalității stressante. Acum patru ani, Editura clujeană Limes ne făcea o surpriză (plăcută) de proporții, publicând Sub semnul eseului (unde Ilie Constantin își desăvârșește vocația și migala, ca de bijutier). În acest volum, recomandă Dicționarul lui Vasile Cristea (Dicționar al personajelor lui Dostoievski).
În zvârcolirile de lașitate, ne simțim destinul ca pe-un arest, scria poetul în tinerețe. În plin darwinism, el mărturisea creaționismul: Din infinit, o mână mă crea…/ Ce suferință, să fii alcătuit. Tulburarea are leac, dacă știi să nu te legi de deșertăciuni, putregaiuri și minciuni (așa a procedat un Craton Atenianul sau un Eusebiu Sirianul, un Faustin Brescianul sau un Gualfredo de Toscana, un Siegfried, luminător al Suediei sau un Pafnutie al Pecerskăi, o Georgette de Auvergne sau o Agapia de Terni).  Ilie de la Paris (între două taclale cu Cioran) are o rugăciune specială: Doamne, Te căutăm de peste lacrimi/ Cine se află în lume de-a binelea? 
 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *