LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

CĂMAŞA LUI HRISTOS VA FI EXPUSĂ ÎN MOD EXCEPŢIONAL LA ARGENTEUIL (FRANŢA)

Share

După ce au răstignit pe Iisus, ostaşii au luat hainele Lui şi le-au făcut patru părţi, fiecărui ostaş câte o parte, şi cămaşa. Dar cămaşa era fără cusătură, de sus ţesută în întregime.

Deci au zis unii către alţii: Să n-o sfâşiem, ci să aruncăm sorţii pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice:  Împărţit-au hainele Mele loruşi, şi pentru cămaşa Mea au aruncat sorţii ». Aşadar ostaşii acestea au făcut. (Ioan 19, 23 -24)

În perioada 25 martie-10 aprilie 2016, bazilica Saint-Denys din Argenteuil va avea porţile deschise zilnic între orele 10-22, în aşteptarea celor 150 000 de pelerini din toată lumea şi a televiziunilor străine.

Evenimentul este absolut excepţional, întrucât scoaterea la închinare, respectiv prezentarea desfăşurată a Sfintei Cămăşi sau, cu un un termen catolic, ostensiunea, are loc o dată 50 de ani. Întrucât ultima ostensiune a avut loc în 1984, următoarea ar fi trebuit să aibă loc abia în 2034.

Ceea ce face ca evenimentul să fie nu numai remarcabil, prin amploarea mondială, dar şi unic, pentru noi, românii, este faptul că, graţie intervenţiei MOREOM, prin ÎPS Iosif POP, Mitropolit al Europei Occidentale şi Meridionale şi a respectiv pr. NoëL TANAZACQ, dar şi a generozităţii franceze, s-a obţinut oficierea unei vecernii după tipicul românesc, în franceză luni, 28 martie la orele 17. 00.

Aceast lucru este impresionant, întrucât într-un flux estimat de 10 000 de persoane pe zi, respectiv 1000 pe oră, adică, în medie 160 de privitori pe minut, se va crea un răstimp, o insulă : pentru prima oară românii vor avea răgazul să vadă ceea ce a fost odată la Ierusalim şi nu se mai află nicăieri în lume. Nu mai puţin impresionant este şi faptul că pentru creştinii din Răsărit, prin urmare şi pentru noi, va fi organizată o slujbă marţi,5 aprilie, la orele 19.00.

Prin tradiţie, Cămaşa lui Hristos a fost ţesută de însăşi Maica Domnului. Este un fel de cămaşă de corp, purtată direct pe piele şi care poartă urmele de sânge ale biciuirii şi purtării Crucii, vizibile la microscop.

De obicei se păstrează rulată íntr-o raclă, fără a fi vizibilă în detaliu. Datarea cu C14 a indicat secolele VI-VII ; tipul de ţesătură, specific Nazaretului, precum şi dârele de sângele, grupa AB ori urmele de polen din Palestina vorbesc despre aceeaşi Persoană, al cărei trup a fost curăţat cu ştergarul de la Oviedo şi înfăşurat în Giulgiul de la Torino, vestigii din Occident.

Tot tradiţia afirmă că acesta a fost găsită de Sfânta Elena. Moştenită peste veacuri de împărătesa Irina a Constantionopolului, îi este dăruită lui Charlemagne în anul 800 (împreună cu Vălul Maicii Domnului purtat de Buna Vestire şi aflat în prezent la catedrala din Chartres), în momentul încoronării ca împărat al Occidentului. La rândul său, acesta o încredinţează spre păstrare fiicei sale Théodrade, superioară a mănăstirii de maici de la Argenteuil, localitate ce avea să devină important centru de pelerinaj, de la simpul truditor până la regi şi papi.

Parte a patrimoniului francez, simbol al unităţii Apusului şi Răsăritului, obiectul de azi nu mai păstrează dimensiunile şi forma de odinioară. Aspectul actual se datorează faptului că în timpul Revoluţiei Franceze, pentru a fi ferită de profanare, este tăiată în bucăţi şi îngropată. Ulterior, reconstituirea nu s-a mai putut face integral. În vederea acestui eveniment, a fost restaurată pe o pânză apropiată ca textură şi culoare de piesa originală.

Români, Bun Venit!

INFO

Momente de luat în calcul în alcătuirea unui program pentru doritori în restul intervalului, respectiv cele în care circulaţia persoanelor este posibil să fie oprită.

Program : 25 martie -10 aprilie, zilnic, între 10-22 (cu excepţia slujbelor, când circulaţia în faţa Cămăşii încetează)

Program ortodox

Luni, 28 martie, orele17.00 –vecernie în faţa Sfintei Cămăşi, oficiată de ÎPS Iosif (în franceză)

Marti, 5 aprilie, orele 19.00 – slujbă ortodoxă (pentru răsăriteni)

Program catolic

Liturghie catolică – orele 19.00 în cursul săptămânii ; orele 12.00 în lunea Paştelui (catolic) şi în sâmbetele din 2 şi 9 aprilie ; orele 11.00 duminica

Vinerea Mare catolică, 25 martie 2016  – Drumul Crucii catolic (orele 15.00) urmat de deschiderea ostensiunii şi a Celebrării Patimilor (orele 20.30)

Sâmbătă, 2 şi 9 aprilie – Procesiune cu candele, noapte de veghe şi adoraţie euharistică (bazilica va fi deschisă toată noaptea)

3 aprilie 2016 – Duminica Mizericordiei

Luni, 4 aprilie 2016  – Liturghie catolică la orele 19.00, urmată de o veghe şi rugăciune mariană.

Duminică, 10 aprilie 2016 – Vesperele solemne ale închiderii ostensiunii la orele 16.30

 

Transport 

Tren: Linia J. Gara SNCF « Argenteuil ». 10 minute de Paris Saint-Lazare

Maşină şi autocar : Autostrăzi A15/A86, Ieşire « Argenteuil Centre »

 Recomandări : înscrierea grupurilor de pelerini pe site-ul http://saintetunique.com.

Persoane de contact : logistică : diacon Bogdan GRECU (pelerin@mitropolia.eu)

                                    chestiuni liturgice : pr. Noel TANAZACQ, noel.tanazacq@yahoo.fr sau +336 03 90 91 07.

Surse şi detalii : http://saintetunique.com/ro

http://www.mitropolia.eu/fr/stiri/1455/pelerinage-orthodoxe-a-la-sainte-tunique-du-christ.htm

http://www.argenteuil.fr/Agenda/3264/82-agenda.htm

2 Comments

  1. Ioan Ion Gravu 4 martie 2016

    Multumim de informatie!
    Va atrag, insa, atentia ca oriental nu e totuna cu ortodox, iar slujba de marţi,5 aprilie, la orele 19.00 NU ESTE PENTRU ORTODOCSI !!!

    Pentru ORTODOCSI e CEA DE LUNI, cu IPS IOSIF, DOAR ACEEA !

    Cea de marti este slujba catolica, nu romana/latina, ci caldeena, dupa ritul practicat in biserica unita cu Roma numita Patriarhatul catolicos babilonian, si este un rit foarte practicat de „crestinii Sfântului Toma”, syro-malabriti (in India, sunt doua rituri sau forme de cult catolice: latin si syro-malabrit).

    Deci ortodocsii NU se pot impartasi la acea slujba de marti, iar prezenta lor la acea slujba ar trebui sa treaca prin prisma sfatuirii cu duhovnicul lor, in scopuri fie turistic-religioase, ca sa vada Camasa, fie de cercetare teologica, pentru cei interesati de studiul riturilor orientale.

    Sper sa ajunga mesajul meu acolo unde trebuie! Toate cele bune! Doamne ajuta!

    Răspunde
    1. admin 4 martie 2016

      Multumim pentru precizari! Sunt binevenite! Doamne ajuta!

      Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *