LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Cateheze în Parohia Someşul Rece

Share

O serie de cateheze vor avea loc în această săptămâna în parohia Sfântul Ierarh Nicolae din localitatea Someşul Rece, judeţul Cluj. Acestea vor fi ţinute de pr. Stefăniţă Elefteriu, de la ora 18, după citirea acatistului Mântuitorului Iisus Hristos.
          În cadrul acestor seri duhovniceşti vor fi discutate aspecte legate de credinţa ortodoxă, de trăirea ei cu adevărat şi de cunoaşterea cuvântului lui Dumnezeu. Amănunte a oferit pr. Stefăniţă Elefteriu: „Biserica ortodoxă din Someşu Rece cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost construită între anii 1932-1933, iar în anul 2011, după ample lucrări de restaurare, atât la interior cât şi la exterior, fiind pictată din nou în tehnica frescă, a fost resfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. În parohia noastră există, de asemenea, şi o bisericuţă din lemn, monument istoric, datată din 1725, care poartă cu ea, peste secole, credinţa înaintaşilor noştri, arătându-ne tuturor că aici, la Someşu Rece, este o veche vatră ortodoxă dar, totodată, având şi datoria sfântă de a păstra neştirbită şi de a apăra această credinţă pentru care înaintaşii noştri şi-au dat viaţa.

În săptămâna 17-24 februarie, organizăm în fiecare seară, de la ora 18, la biserica parohială, seri de cateheză, lăudându-L pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos printr-un Acatist şi apoi ne vom cunoaşte credinţa noastră strămoşească printr-o serie de cateheze. Scopul este acela de a cunoaşte învăţătura noastră ortodoxă, pentru a afla de ce suntem ortodocşi, căci pentru această credinţă au murit moşii şi strămoşii noştri: pentru a şti să ne apărăm în faţa prozelitismului sectar şi în faţa fenomenului secularizării, care ne atacă din ce în ce mai aprig, urmărind să ne depărteze de adevăratele valori şi de credinţa strămoşească. Programul serii va începe, aşadar, cu Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi va continua cu o cateheză, încheindu-se cu câteva pricesne cântate de credincioşi împreună cu corul bisericii. Prima cateheză a avut ca temă credinţa, intitulându-se «Credinţa lucrătoare prin fapte bune». Apoi, în serile următoare, vom vorbi despre cuvântul lui Dumnezeu pe care-l găsim în Sfânta Scriptură, căci credinţa vine din auzire, şi despre cum punem noi în practică, în viaţa de zi cu zi credinţa noastră şi cuvântul lui Dumnezeu spre folosul semenilor noştri şi spre folosul sufletelor noastre”.

Programul de cateheze a debutat in parohia Sfântul ierarh Nicolae din Someşul Rece duminica.
Prima tema discutata cu enoriaşii parohiei a fost „Credinţa lucrătoare prin fapte bune”.

 

Andreea Pâgleşan 

 

Asculta live Radio RENASTEREA 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *