LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul la Galaţi

Share

Biserica Ortodoxă sărbatoreşte astăzi, 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezatorul, la numai o zi după ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos a binevoit a se boteza în râul Iordan, chiar de către Ioan, Înaintemergătorul Său.

În acest context liturgic, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din cartierul Micro 21 al oraşului Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual.

La această zi de bucurie pentru parohia gălăţeană, în mijlocul slujitorilor și credincioșilor a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii.

Biserica a fost arhiplină, foarte mulţi credincioşi din parohie şi din municipiu venind cu credinţă să-l cinstească pe Sfântul Ioan, cel numit ”înger în trup”.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața aleasă a celui care a pregătit calea Mântuitorului Iisus Hristosși despre îndemnul la pocăință pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a făcut conaționalilor săi, dar și nouă celor de astăzi.

De asemenea, chiriarhul a arătat că familia este darul lui Dumnezeu pentru noi oamenii, iar Cel care cinstește și sfințește această legătură este Hristos Domnul, iar legătura dintre soți trebuie păstrată cu sfințenie până la mormânt.

”Arhitectul care construiește familia este Mântuitorul, deoarece El a fost cu Preacurata Sa Maică și cu Sfinții Apostoli la Nunta din Cana Galileii și a arătat sfințită nunta. Prima minune pe care a făcut-o Mântuitorul este unirea sfântă și dumnezeiască dintre un mire și o mireasă, arătând prin aceasta că arhitectura familiei este una nevăzută și anume, unitatea, iar arhitectul este Domnul Hristos prin Duhul Sfânt care unește pe cei doi într-o legătură sacră. Această legătură nu trebuie să fie dezlegată de către nimeni, căci ruperea legăturii dintre soț și soție este un mare păcat.

Pentru aceasta Sfânta noastră Biserică, prin glasul Prefericitului Părinte Patriarh Daniel și al ierarhilor Sfântului Sinod, ne îndeamnă stăruitor să ne rugăm pentru unitatea familiei și să primim prin credință în familie pe arhitectul familiei, care este Domnul nostru Iisus Hristos. Familia nu a rezistat și nu rezistă nici astăzi fără Domnul Hristos”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

În contextul anului 2020, dedicat pastorației părinților și copiilor, ierarhul a felicitat și aevidențiat astăzi mai multe familii cu mulți copii, cea mai mare familie din această parohie având în componență 14 copii.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat şi stropit cu Agheasmă Mare pe toţi credincioșii  prezenţi la biserică.

În continuare, arhipăstorul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările de zidire și de amenajare efectuate în ultima perioadă de timp la biserica mare a acestei parohii, după care, în paraclisul „Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Dosoftei“ de la demisolul noii biserici, a fost săvârşită slujba de pomenire a ctitorilor și credincioșilor din parohie trecuți la cele veșnice.

Începând cu anul 1997, în parohia „Sf. Ioan Botezătorul“, se construieşte o nouă biserică, mult mai încăpătoare, care poate sluji mai bine nevoilor pastorale ale acestei comunităţi. Biserica este ridicată în întregime, în prezent efectuându-se lucrări la interiorde finisare a pardoselilor și placare cu granit.

La demisol este finalizat deja paraclisul care-i are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Dosoftei unde se poate sluji Sfânta Liturghie.

 

pr. Rareș Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *