LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

CREATIVITATE, TEOLOGIE SI ARHITECTURA

Share

Arhitectul ANDREI MĂRGULESCU va invita la o serie de întalniri inedite despre Calitațile spatiului de cult in crestinismul rasaritean.  

„In aceste intalniri plecam de la premisa ca teologia unui cult religios capata forma palpabila nu doar in text sau practici specifice ci si in forma construita a arhitecturii. Aceasta din urma poate deveni in momentele sale de maxima expresivitate, o teologie dezvoltata in spatiu, avand o estetica proprie si o natura mixta, atat materiala cat si imateriala, dar dincolo de formele specifice in care s-a concretizat in timp, spatiul acestei arhitecturi are in primul rand o anumita calitate. Sau, ca sa fim mai precisi, mai multe calitati suprapuse si relationate, care evident transcend formele concrete, tipologiile planimetrice cunoscute, prescriptiile formale. Aceste calitati, sunt insusi generatorul viu si ,,liantul’’ continuu atat al formelor traditionale cat si al unor posibile spatii innoitoare.

12999609_10154199759819009_1699336257_oIntr-un context in care discutiile despre biserici, mai ales despre cele noi, nu duc lipsa de intensitate si spirit polemic, noi ne propunem o relaxare a subiectului printr-o iesire din cotidianul acestor dialoguri. Ne propunem sa nu discutam despre cum se fac bisericile noi si nici despre clasificarile sau istoriile celor vechi ci, insotiti de reflectiile mai multor teologi sa cautam mai degraba sa intuim care ar putea fi calitatile unui spatiu liturgic, nou, vechi sau fara timp. Fara formule, fara prescriptii, ci mai subtil, creativ si arhitectural. Analogiile dintre spiritualitate, teologie, cult, spatiu si imagine sunt extrem de fertile si in mod paradoxal foarte libere, mult mai libere decat s-ar crede in mod curent iar acest lucru nu poate fi decat extrem de pasionant pentru oricine este dispus sa aiba o intelegere creativa a acestui domeniu.”

Intalnirile sunt structurate in doua module, unul teoretic-interpretativ si altul practic-creativ. Primul va aborda tema spatialitatii (orizontale si verticale), tema imaginii si a programului iconografic, tema cultului desfasurat in spatiu si printre imagini. Exista si niste subteme care le traverseaza si le conecteaza  pe cele de mai sus:  materialitatea, lumina, limita, relatia, unitatea, distinctia. In cadrul celui de-al  doilea modul ne gandim impreuna si concretizam treptat fragmente de spatiu, un intreg spatiu sau mai multe spatii de biserici noi aprofundand, testand si dezvoltand prin practicare conceptele explorate la intalnirile ,,teoretice’’.

Aceste intalniri sunt deschise oricui, nu doar celor din domeniul arhitecturii, deoarece oricine poate avea o intelegere creativa si intuitiva a spatiului liturgic.

11 intalniri a cate 2-3 ore, o data pe saptamana (sau mai des in functie de participanti), cel mai adesea in weekend, pentru etapa de interpretare. Etapa de creatie nu are un termen limita, criteriul fiind realizarea proiectelor.

PRET CURS :

Intalniri ,,teoretice’’ :

Pret sedinta 30 lei (studenti, elevi), 40 lei (pret normal). REDUCERE pentru grupuri (participanti cunoscuti sau prieteni intre ei care se inscriu impreuna la curs) mai mari de 2 persoane : 25 lei (studenti, elevi), 35 lei (pret normal). 

Modalitati de achitare : la fiecare sedinta.

Intalniri de creatie :

Acestea sunt gratuite deoarece implica o munca in echipa, voluntara. Aceasta etapa este distincta de prima, deschisa doar celor dispusi sa continue in acest mod proiectul.

LOC DE DESFASURARE:

Atelierul de cursuri propriu, in zona bvd. Ion Mihalache / str. Turda (Bucuresti Nord).

 INSCRIERI SI DETALII la adresa andrei.margulescu@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *