LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Cuviosul Irodion, un nou sfânt al Bisericii Ortodoxe Române

Share

La Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj a avut loc duminică, 1 mai, proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Cuvios Irodion şi sfinţirea noii biserici a mănăstirii, slujbe oficiate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în fruntea unui numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Cuviosul Irodion va fi pomenit ca sfânt pentru prima dată pe data de 3 mai 2011, în ziua în care se împlinesc 111 ani de la trecerea sa la Domnul. Mii de oameni din întreaga ţară au luat parte la ceremonia solemnă a canonizării fostului stareţ al Mănăstirii Lainici, la ale cărui moaşte s-au închinat cu toţii.

Programul liturgic a început la ora 8.30, cu slujba de sfinţire a noii biserici, după care, în jurul orei 10.00, s-a oficiat Sfânta Liturghie arhierească. La ora 13.00 a avut loc solemnitatea proclamării canonizării Cuviosului Irodion, cu prezentarea Icoanei acestui nou sfânt. Credincioşii care au participat la sfintele slujbe au putut vedea desfăşurarea lor pe două ecrane mari amplasate în curtea mănăstirii. La final, oamenii au avut ocazia să se închine moaştelor Sfântului Irodion şi Icoanei sale. Între timp, ei s-au bucurat de un program de cântări religioase specifice perioadei pascale, interpretate de mai multe coruri din judeţul Gorj, interpreta de muzică populară Mariana Anghel şi protopsaltul Petre Moise.

Despre evenimentul de ieri ne-a oferit amănunte părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei: „Au participat peste 15 mii de credincioşi care s-au închinat la sfintele moaşte şi la sfânta icoană, au fost momente care ne-au mişcat pe toţi şi vor rămâne scrise cu litere de aur în istoria mănăstirii şi chiar a Bisericii Ortodoxe Române, deoarece încă un sfânt este trecut în calendarul Bisericii noastre şi vom avea un alt mijlocitor, Sfântul Irodion. Sărbătoarea se întinde până pe data de 3 mai, când este ziua în care Sfântul a trecut la Domnul, noi îl pomenim nu când s-a născut pe pământ, ci când s-a născut în cer. 3 mai 1900 a fost data când Sfântul Irodion s-a născut în cer, astfel că mâine se împlinesc 111 ani de la naşterea sa în Împărăţia Cerurilor”.

La solemnitatea canonizării stareţului Irodion, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Tomosul Sinodal a fost citit de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului: „Urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutor harul Preasfintei şi de Viaţă Făcătoarei şi Nedespărţitei Treimi hotărâm ca de acum înainte şi în veci stareţul Irodion de la Mănăstirea Lainici să fie numărat printre Sfinţii Bisericii în ceata cuvioşilor părinţi purtători de Dumnezeu şi să fie cinstit cu cântări de laudă, cu numele Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici”.

Marţi, 3 mai, în ziua de pomenire a Cuviosului Irodion de la Lainici, la această mănăstire se va oficia Sfânta Liturghie arhierească, de un sobor de ierarhi, printre care Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *