LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Debutul Simpozionului Internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă

Share

Sute de clujeni au participat în duminica a 25-a după Rusalii,  la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, săvârșită de trei ierarhi ai bisericii noastre.

Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În biserici și mănăstiri s-a dat citire pildei samarineanului milostiv.

Biserica este un spital în care noi ne vindecăm sufletește și trupește

Cu acest prilej, Preasfințitul Lucian a subliniat în cuvântul de învățătură că „Biserica este spitalul în care oamenii își vindecă rănile sufletești și trupești:

„Samarineanul milostiv, după ce i-a pansat rănile acestui om care a căzut între tâlhari, l-a dus pe acesta la o casă de oaspeți, casă care simbolizează Biserica creștină, unde se săvârșesc Sfintele Taine pe care Hristos Domnul le-a instituit. Sfântul Ioan Gură de Aur pe care astăzi îl pomenim și îl cinstim ne spune tâlcuind această evanghelie, că Biserica nu este un tribunal în care oamenii sunt judecați, ci este un spital, în care ei se vindecă de păcate. Biserica este un spital în care noi ne vindecăm sufletește și trupește”.

Prezența celor doi ierarhi la Cluj se datorează începerii Simpozionului Internațional organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Pentru efortul de a participa la acest eveniment, Mitropolitul Clujului le-a mulțumit invitaților speciali: „Le mulțumim Preasfințitului Visarion de la Tulcea și Preasfințitului Lucian de la Caransebeș că au făcut efortul și drumul de a fi astăzi cu noi și în zilele următoare, pe toată durata desfășurării simpozionului”.

Liturghia de astăzi a mai avut un moment special la finalul slujbei, când în semn de recunoștință, Mitropolitul Andrei le-a oferit fraților Teofil-Ovidiu și Adrian Simion Mureșan Crucea Transilvană, pentru implicarea în ctitoria care se desfășoară acum la Catedrala Mitropolitană.

Ierarhi și profesori universitari din țară și străinătate, la Cluj

Astăzi începe la Cluj-Napoca Simpozionul Internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă.

Axat pe Educație și Mărturisire precum și pe Formarea creștină a tinerilor în spiritul viu al Tradiției, simpozionul care are loc în perioada 13-16 noiembrie reunește nume mari ale teologiei actuale între care se numără ierarhi și profesori universitari din țară și din străinătate.

Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale facultății și se înscrie în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al anului 2016 ca anul omagial al educației religioase și tineretului creștin ortodox și anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

 

Alexandra Andereș

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *