LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Despre păgânismul jurnaliştilor Publika TV

Share

La fiecare sărbătoare religioasă suntem supuşi unor atacuri mediatice pseudo-religioase menite, chipurile, să ne vorbească despre semnificaţia acestor sărbători dar, în loc să primim o informaţie clară şi veridică, opinia publică este pur şi simplu dezinformată şi prostită. Realizatorii acestor reportaje nu fac altceva decât să denigreze şi să batjocorească credinţa şi învăţătura Bisericii Ortodoxe. Cu toate acestea, continuă să se creadă foarte bine pregătiţi şi adevăraţi profesionişti în realizarea oricărui tip de reportaj.

Dacă pentru un jurnalist din sec. XXI, care ia un salariu de câteva sute de euro, este greu să caute pe Internet nişte „idei mai deştepte” despre Schimbarea la Faţă a Domnului (iar ele sunt mai mult decât suficiente), atunci unul ca acesta nu numai că trebuie dat afară, ci ar trebui să nu mai fie angajat de nimeni niciodată, pentru că este incompetent şi nu are cultură generală. Sau poate că a venit vremea ca fiecare televiziune să apeleze la un consultant teolog, măcar ocazional, pentru a nu se face de râs chiar şi în faţa babelor, care ştiu mai multe decât moaţele de la TV. (Le amintim că mâine-poimâine vine patriarhul rus la Chişinău, despre care vor dori să relateze multe şi mărunte, iar unii jurnaliști nici nu ştiu să facă diferenţa între un preot, un episcop, un mitropolit şi un patriarh.)

S-a întâmplat de câteva ori deja, când anumite domnişoare cu ecusoane de jurnalist m-au întrebat despre semnificaţia anumitor sărbători, dar ceea ce am vorbit eu nu le-a fost pe plac şi nici nu au dat pe post; era cică prea filozofic şi complicat, de parcă cineva a spus vreodată că Ortodoxia este pentru proşti?! Au întrebat alte persoane (preoţi şi oameni de pe stradă), care să le spună despre obiceiuri băbeşti, legende, mituri şi tot felul de prostii pe care, după aceea, le gânguresc pe fundalul unor imagini din bisericile ortodoxe. Imediat se creează impresia că aceasta şi este învăţătura Bisericii Ortodoxe or, Biserica tocmai luptă împotriva păgânismului şi mitologiei şi nicidecum nu o încurajează. Oare „dreptul la liberă exprimare” înseamnă şi iresponsabilitate în exprimare?

Totul este foarte simplu. În loc să citeze unele chestiuni de genul acesta, iată de ce a fost capabilă Publika TV la Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului:

Textul integral al reportajului (preluat de pe saitul Publika TV):

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Domnului Isus Hristos pe muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov. În această zi, oamenii nu lucrează şi încearcă să nu se certe. Se mai spune că plantele culese astăzi au puteri tămăduitoare. Tot de Schimbarea la Faţă, se gustă primii struguri.

Denumirea sărbătorii vine de la cuvântul slav „Obrejenie”, ce înseamna transformare, schimbare sau prefacere. Această sărbătoare marchează trecerea de la vară la toamnă, când păsările migratoare încep să se pregătească de plecare, iar insectele şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ.

În popor se spune că dacă un tânăr vede un şarpe şi nu îl omoară, reptila se va transforma în zmeu.Se mai crede că, astăzi, nu e bine să te cerţi cu nimeni, pentru că aşa vei face tot anul. În această zi sunt recoltate multe plante şi fructe pentru vindecarea bolilor. De Schimbarea la Faţă, se duc struguri la biserică, pentru a fi sfinţiţi. Iar cea mai importantă pomană constă în fructe, în special struguri.

Pe vremuri, fetelor le era interzis să se spele în ajunul sărbătorii. Se crede că cine se roagă în această zi pentru a scăpa de un viciu, precum beţia, are toate şansele să se vindece. O altă tradiţie spune că după Schimbarea la faţă, nu este bine să te scalzi în râuri şi lacuri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *