LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Duminica Sfântului Apostol Toma în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Share

În cea de a doua Duminică după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Tomii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, fără prezenţa fizică a credincioşilor, însă foarte aproape de aceştia prin rugăciunile şi transmisia în direct a slujbei pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre momentul în care Sfântul Apostol Toma a atins rănile Mântuitorului Iisus Hristos, după învierea Sa, fiind astfel încredinţat că Cel pe care îl vede este cu adevărat Domnul Dumnezeu.

”Aceasta este duminica probării dumnezeirii şi a deplinei umanităţi, aşa cum mărturisim şi în Crezul nostru că, Mântuitorul este Dumnezeu devărat şi om adevărat, iar semnul vizibil după Înviere al umanităţii care a rămas vie în Mântuitorul Iisus Hristos o reprezintă, semnele cuielor în mâinile şi în picioarele Lui şi cel al străpungerii cu lancea a preacuratei Sale coaste. Cu alte cuvinte, pătimirile îngrozitoare, umilinţele, răstignirea şi moartea pe Cruce, pentru omorârea păcatului şi biruirea morţii, nu au anulat nicidecum natura umană în persoana unică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ci a îndumnezeit-o încât, în Domnul Hristos, cele dumnezeieşti răspund la cele omeneşti şi cele omeneşti răspund la cele dumnezeieşti, fără să existe vreo clipă de necomunicare, deorece iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu pentru noi oamenii ne-a adus un Răscumpărător care ne-a arătat că cel care crede în Înviere, în Hristos Cel Înviat, va învia şi el în ziua de apoi şi se va împărtăşi de aceeaşi putere pe care Dumnezeu a avut-o asupra firii omeneşti”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a elogiat personalitatea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, trecut la cele veşnice în anul 1994, chiar în ziua de Înviere, trupul său fiind aşezat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

Întrucât la data de 1 mai se împlinesc 26 de ani de la trecerea la cele veşnice a acestui mare ierarh al Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, dar şi pentru toţi episcopii Dunării de Jos, slujitorii şi credincioşii acestei eparhii, adormiţi în Domnul.

Şi de această dată, darurile pascale de la Catedrala arhiepiscopală au fost oferite bătrânilor şi personalului de îngrijire de la Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Sfântul Ierarh Spiridon” din Galaţi.

La finalul slujbelor de astăzi, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a amintit că mâine, de Paştele Blajinilor, în toate bisericile şi cimitirele din Eparhia Dunării de Jos, preoţii îi vor pomeni pe cei trecuţi la cele veşnice şi vor împărţi cozonac şi ouă roşii.

Pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *