După o procedură controversată, Institutul Elie Wiesel a reuşit retragerea titlului acordat „Sfântului închisorilor”
Share

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România – Elie Wiesel “a reuşit”, după eforturi susţinute, să decidă retragerea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Ocna, acordat lui Valeriu Gafencu „Sfântul închisorilor”. Ȋn ciuda controverselor şi a rezistenţei ridicate de societatea civilă, primarul şi consilierii din Târgu Ocna au organizat o şedinţă fulger în care au decis în favoarea Institutului. Asta la nici 30 de zile după ce au decis menţinerea titlului.
Foto: Directorul general al INSHR-EW, Alexandru Florian
INSHR-EW se afla la începutul acestui an la cea de-a treia încercare de retragere a titlului. De fiecare dată argumentele au fost aceleaşi. Cu toate că un răspuns era aşteptat pentru sfârşitul lunii februarie, reprezentanţii oraşului Târgu Ocna au stabilit în şedinţa din 30 mai păstrarea titlului de cetăţean de onoare acordat lui Gafencu (Detalii AICI). Eforturile depuse de numeroase asociaţii, fundaţii, ONG-uri sau persoane publice (Dan Puric, Lucia Hossu Longin) păreau încununate de succes.
Proteste în apărarea „Sfântului închisorilor”. Pe cine acuză societatea civilă de „oprobiu public”
Vineri, însă, într-o şedinţă fulger organizată de Consiliul Local Târgu Ocna s-a decis retragerea titlului. Potrivit jurnalistului Victor Roncea care citează portalul TarguOcna.ro, la şedinţa organizată în mare grabă au participat 16 din 17 consilieri, votul fiind în unanimitate. Potrivit aceleaşi surse, subiectul a fost trecut pe ordinea de zi abia la începutul şedinţei.
Contactaţi de reporterii Ghimpele, reprezentanţii Primăriei au confirmat în cele din urmă informaţia, însă nu au putut oferi mai multe detalii pentru că „domnul primar este plecat astăzi. Reveniţi mâine.”
Ȋntr-o altă discuţie, primarul Ştefan Silochi, liderul PSD Târgu Ocna, ne declara cu o zi înainte de şedinţa din 30 mai că „subiectul a fost scos de pe ordinea de zi de mai multe ori, însă am fost somaţi de două ori de către Institut”.
Fără să aibă vreo legătură cu eventuale noi argumente aduse de INSHR-EW în solicitare, declaraţiile primarului păreau să confirme acuzaţiile lansate de asociaţiile care luptă pentru păstrarea titlului. Acestea spuneau că oficialii din localitate vor oferi la şedinţă un „vot formal pentru o decizie luată deja de la Bucureşti”.
Primăria oraşului Târgu Ocna este condusă de liderul PSD local, Ştefan Silochi, iar din Consiliul Local fac parte 7 social-democraţi, 3 reprezentanţi PP-DD, 3 ai PDL şi 3 ai PNL. La mijlocul lunii martie, Ştefan Silochi a fost ales pentru un nou mandat in fruntea filialei locale a PSD.
Dacă până în primăvara lui 2012, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” se afla în subordinea Ministerului de Cultură, la începutul anului trecut acesta a fost trecut printr-o simplă ordonanţă de Guvern direct în subordinea Executivului, toate documentele oficiale al Institutului purtând antet guvernamental. Ȋn acelaşi an, o altă hotărâre de Guvern a conferit INSHR-EW atribuţia legală de a propune Parlamentului legi sau modificări ale legislaţiei existente.