LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord – Ceas de bilanț împlinit cu o sfințire de biserică

Share

Sâmbătă 26 ianuarie 2019, în biserica parohială din Copenhaga a avut loc Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. În cadrul acestei întruniri prezidate de către PS Episcop Macarie s‑a dezbătut activitatea misionară a eparhiei în anul 2018. După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și a slujbei de Te Deum a urmat bogatul cuvânt duhovnicesc al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, invitatul special al evenimentului.

 

În 2018 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie și păstoriții săi au continuat strategia misionară a „pelerinajului” ca modalitate de cultivare și consolidare a comunităților euharistice din cadrul Episcopiei, dar și de cercetare și recuperare a mini‑comunităților de români aflate în zone îndepărtate de cele continentale. Misiunea socială a fost extinsă și diversificată, inițiindu‑se programe caritabile noi, extinzându‑se campania dedicată orfanilor din Copșa Mică și demarând o colaborare fructoasă între Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” (CTSM) al Episcopiei și Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei (Republica Moldova). Proiectul de construcție a caseiSfânta Filofteia de la Curtea de Argeș din cadrul orfelinatului ortodox din orașul Kisumu, Kenya a înaintat și el, ajungând la stadiul finisajelor exterioare.

Activitățile cu tinerii au fost intense pe tot parcursul anului, Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” fiind implicat în mai multe acțiuni ale Episcopiei, dintre aceste activități s‑au amintit „Tabăra de vară pentru cei mari și mici – Bucovina 2018”, „Picnicul parohial în familie”, modalitate de socializare între membrii parohiilor pe perioada verii, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși” de la Sibiu (ITO Sibiu) sau „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa de Nord” ce a avut loc între 22‑23 septembrie 2018, în Copenhaga.

Pe plan cultural‑duhovnicesc, anul Centenarului a fost marcat de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord prin organizarea la Oslo, Stockholm și Copenhaga a mai multor simpozione cu tema „Centenarul Marii Uniri și locul românilor în Europa” cu participarea a numeroși istorici și cercetători științifici din România și Țările Scandinave, printre care președintele Academiei României, istoricul Ioan‑Aurel Pop sau a teologului Radu Preda, preşedintele executiv al IICCMER .

Revista „Candela Nordului” nr. 9/2017 a fost editată în anul 2018, iar la editura eparhială „Felicitas” au fost publicate mai multe cărți – fiind întărită astfel legătura între spiritualitatea/cultura românească și cea scandinavă. În mod deosebit menționăm apariția albumelor monografice, editate bilingv în română și în engleză: Casa Luminii. Centrul Episcopal din Stockholm și Mănăstirea Ikast. O candelă cu untdelemn
românesc.

În concluzie, PS Macarie a arătat că anul care tocmai a trecut a fost unul intens din punct de vedere misionar, cu provocări majore care au fost depășite, cu ajutorul lui Dumnezeu. Pentru anul următor, părintele episcop a afirmat că, pe lângă prioritățile pastorale deja amintite, o prioritate o va constitui accentul pus pe viața în biserică sau viața duhovnicească drept singura temelie nemincinoasă a vieții familiale și comunitare. În acest sens, se vor depune eforturi de conștientizare a acestei condiții necesare de viețuire creștină, prin întâlniri, cateheze și alte evenimente speciale.

În cadrul aceluiași eveniment, o familie de buni creștini (Viorel și Valeria Vojin) din orașul Jonkoping, Suedia, au primit Ordinul Episcopal „Preot Profesor Alexandru Ciurea” din partea Părintelui Episcop Macarie pentru cei 50 de ani de activitate neîntreruptă ca enoriași ortodocși români în Suedia.

Duminică 27 ianuarie 2019, ÎPS Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei și PS Părinte Epsicop Macarie al Europei de Nord, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, au săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiei românești „Cinstirea icoanei Maicii Domnului Vindecătoarea, Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și Sfânta Muceniță Irina” din orașul Esbjerg, situat pe coasta de vest a peninsulei Jutlanda.

La acest eveniment important pentru comunitatea românească de aici, ca și pentru întreaga eparhie, au participat numeroși preoți și credincioși din țările nordice. După Sfânta Liturghie, cei prezenți au avut ocazia să intre și să se închine în altarul euharistic nou consacrat și să cinstească icoana „Maicii Domnului Vindecătoarea”. La eveniment a participat și Ambasadorul României în Danemarca, ES dl Alexandru Mihai Grădinar. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de grupul coral „Credo” al Episcopiei Europei de Nord, alcătuit din tinerii ortodocși români din Suedia și Danemarca.

La final, Părintele Episcop Macarie a evidențiat activitatea părintelui paroh Claudiu Ceteraș și a mulțumit comunității, oferind daruri copilașilor prezenți la slujbă.

 

S.S.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *