LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

EPISCOPUL ARTEMIE: „NU M-AM DESPĂRŢIT DE NIMENI. SUNT UNIT CU BISERICA CEA UNA, SFÂNTĂ ŞI APOSTOLICĂ”

Share

Episcopul Artemie a acordat un interviu ziarului Vecernje Novosti după evenimentele dramatice care au avut loc în Serbia sâmbătă şi duminică. Expunem aici, traduse în greceşte (şi din greceşte în româneşte – n.tr.) câteva din cele mai importante puncte ale acestui interviu.

„Hotărârea caterisirii mele este anticonstituţională, nu este canonică şi pentru mine nu are importanţă. Încă sunt ceea ce eram şi mai înainte” – declară Episcopul Artemie.

„Nu m-am despărţit de nimeni. Sunt încă unit cu Biserica cea Una, Sfântă şi Apostolică. De asemenea, cu Sfinţii Apostoli, cu Sfinţii Părinţi, cu Sfântul Sava, cu Episcopul Nicolae (Velimirovici), cu Părintele Iustin (Popovici) şi cu toţi creştinii ortodocşi care respectă ordinea în Biserică. Cei care au încălcat acest principiu ar trebui să vadă singuri cine sunt şi unde se află”. Întrebat dacă împotrivirea sa faţă de hotărârile autorităţilor bisericeşti este o acţiune împotriva unităţii Bisericii, Episcopul Artemie a răspuns că a demonstrat că este pentru această unitate, atunci când în trecut a acceptat hotărârile, chiar dacă erau anticanonice. „Am primit (aceste hotărâri) de dragul păcii şi al unităţii Bisericii. Am respectat interdicţia de săvârşire a slujbelor religioase, ca să nu le dau vreun motiv pentru alte acţiuni mai rele. Am aşteptat de la Sfântul Sinod al Episcopilor să rezolve această problemă şi să revină ordinea canonică în Biserica Ortodoxă Sârbă”.

„Mă aşteptam ca şi Sfântul Sinod al Ierarhiei să aibă acelaşi scop. Cu toate acestea, hotărârile şi acţiunile lor anticanonice doar au fost continuate. Anticonstituţional mi-au interzis să locuiesc în Kosovo şi în Metohia, să-mi păstoresc fiii duhovniceşti şi să săvârşesc sfintele slujbe”.

Episcopul Artemie a declarat de asemenea că a informat Sfântul Sinod că nu se va conforma cu hotărârile anticanonice până la emiterea hotărârii Tribunalului Bisericesc şi că este Episcop pe viaţă al Episcopiei de Raşka şi Prizren.

Când a fost întrebat de ce s-a dus în Kosovo sâmbătă şi duminică, în loc să se prezinte Sfântului Sinod, Episcopul Artemie a răspuns că nu a fost chemat la Sinod. „Nu am fost chemat în Sinod. Şi în loc să prezinte aceste teme înaintea episcopilor şi să ia o hotărâre referitor la acestea, Sinodul l-a numit pe Episcopul nostru Vicar, Teodosie Sibalic, Episcop titular, cu toate că există un episcop viu şi canonic”.

„Aceasta este o contravenţie care aduce caterisirea tuturor acestora. Când am fost informat de acestea, am hotărât că eu sunt episcopul canonic legal. Episcopia de Raşka şi Prizren este a mea şi săvârşind o Dumnezeiască Liturghie în Mănăstirea de la Duboki Potok am vrut să arăt tuturor unde se află inima problemei”.

La întrebarea dacă se teme că ar putea să fie arestat pentru toate câte s-au întâmplat sâmbătă şi duminică, Episcopul Artemie a răspuns că nu se teme, deoarece nu crede că există vreun motiv ca să fie arestat. „Dacă cineva are dovezi ale vinei mele, trebuie să le prezinte. Spun că am deturnat proprietatea Bisericii. Oare eu mi-am pus în spate Mănăstirea Duboki Potok?”, se întreabă martiricul Episcop Artemie.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, cu informaţii de pe http://wap.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2010&mm=11&dd=22&nav_id=71050, via http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_436.html)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *