LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Episcopul Macarie Drăgoi în slujire euharistică în arhipelagul Oceanului Arctic

Share

Episcopul Macarie Drăgoi în slujire euharistică în arhipelagul Oceanului Arctic: „Ne rugăm Celui ce este pretutindeni să apropie depărtările care ne despart și să topească ghețușul care a cuprins inimile noastre !”

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord a desfășurat în perioada sărbătorilor de Rusalii o bogată activitate misionară. Astfel, între 25 și 26 mai Preasfințitul Părinte Macarie a călătorit cu scop misionar în Arhipelagul norvegian Svalbard, la șase sute de kilometri depărtare de țărmul continental, în largul Oceanului Arctic. Ierarhul român, înconjurat de preoții Andrei Pop și Dumitru Chiorbeja din Norvegia, a săvârșit prima Sfântă Liturghie în limba română de Moșii de Vară în capitala Longyearbyen din Arhipelagul Svalbard, pomenind pe cei adormiți din neam în neam și pe eroii care au făcut posibilă Marea Unire de acum o sută de ani.

???????????????????????????????

Cu acest prilej, Părintele Episcop Macarie a spus:

Am ajuns, cu voia lui Dumnezeu, în Arhipelagul Svalbard, unde am săvârșit prima Sfânta Liturghie ortodoxă și am înălțat tricolorul românesc aici, la sute de kilometri  distanță de coasta continentală în largul Oceanului Arctic. În așteptarea Pogorârii Sfântului Duh, ne rugăm Celui ce este pretutindeni și pe toate le împlinește să apropie depărtările care ne despart, să topească ghețușul care a cuprins inimile noastre și să lumineze întunericul care ne învăluie pe toți.

Ne gândim cu durere și dragoste la soarta întregii Europe, dar, mai cu seamă, la soarta țării noastre în aceste vremuri cu adevărat de răscruce pe care le traversăm, vremuri ale cernerii ce se cer răscumpărate cu jertfă până la capăt.” a mai spus episcopul ortodox român al Europei de Nord.

În Duminica Rusaliilor din 27 mai 2018, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia plecării genunchilor în biserica parohiei românești din orașul Bergen de pe coasta de vest a Norvegiei. La final, Preasfințitul Macarie a binecuvântat credincioșii prezenți la bisercă, a dăruit cadouri celor mici și a întărit duhovnicește părinții acestora. Pentru a doua zi de Rusalii, 28 mai 2018, Părintele Episcop Macarie va cerceta alte comunități de români din Norvegia, slujind Sfânta Liturghie în biserica românească din fiordul Haugesund.

www.episcopiascandinavia.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *