LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Episcopul Macarie: „Pentru a ajunge la inima neamurilor vikinge războinice, trebuie ca misionar să fii tu însuți un războinic, un luptător, purtând armele Duhului”

Share

În aceste zile Preasfințitul Părinte Episcop Macarie se află în vizită pastorală la românii din partea de sud a Suediei. Cu acest prilej, sâmbătă, 15 februarie 2020, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în biserica parohiei ortodoxe române din orașul suedez Växjö, ocrotită de Sfântul Sigfrid, luminătorul Suediei. Despre acest sfânt ierarh ortodox care i-a creștinat pe vikingi, Preasfințitul Macarie a spus: „Pentru a ajunge la inima neamurilor vikinge războinice, trebuie ca misionar să fii tu însuți un războinic, un luptător pregătit pentru a lupta până la sfârșit și a-ți da viața pentru Hristos. Un asemenea luptător purtând armele Duhului, ale iubirii, adevărului,binelui și dreptății a fost Sfântul Ierarh Sigfrid care a zbrobit pe nevăzuții vrăjmași ai mântuirii și a biruit această lume, cucerind cetatea lăuntrică a inimii și invadându-o cu razele binefăcătoare ale Soarelui Celui neapus – Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Așadar, Sfântul Ierarh Sigfrid a fost un luptător al Duhului, un războinic, reușind, iată, să îi cucerească lăuntric pe războinicii de neînvins din aceste ținuturi îndepărtate. Așadar, îl cinstim în mod deosebit astăzi, laolaltă cu nepoții săi martiri: Unaman preotul, Sunaman diaconul și Vinaman ipodiaconul. Împreună au răspândit cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos în aceste ținuturi, pe solul mai puțin primitor al inimilor scandinavilor”.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru preotul Milică Văsuianu, la un an de la trecerea la cele veșnice.

Duminică, 16 februarie 2020, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei ortodoxe române din orașul Kalmar. Cinstindu-l pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, Preasfințitul Macarie a spus că acest ierarh mărturisitor, mucenicit la vârsta de 113 ani, „deși era slab cu trupul, a fost viteaz cu sufletul, având o credință atât de puternică încât i-a întors la Hristos pe torționarii săi, Porfirie și Vaptos, care L-au mărturisit și ei pe Mântuitorul, jertfindu-se împreună cu bătrânul Haralambie și primind laolaltă cununa muceniciei. Totodată, fiica împăratului său persecutor, Septimius Sever, care se numea Galinia, a crezut în Hristos prin Sfântul Haralambie și a avut grijă ca trupurile proslăvite ale mucenicilor Haralambie, Porfirie și Vaptos să fie așezate la loc de cinste spre mângâierea credincioșilor”.

Totodată, părintele episcop i-a îndemnat pe enoriași să urmeze modelul sfinților prăznuiți în aceste zile „primind leacul pocăinței și izbăvindu-ne de ceea ce pricinuiește moartea sufletească: nepăsarea, uitarea și neștiința. Adică nepăsarea pentru mântuirea noastră, uitarea binelui pe care ni-l face Dumnezeu neîncetat și neștiința pentru vremurile de cernere în care trăim, fiindcă vremurile de astăzi nu sunt deosebite de cele în care au trăit mucenicii Bisericii în vechime. Însă nu trebuie să ne îngrijoreze că nu suntem departe de aceste vremuri, important este să nu fim departe de trăirea și mărturisirea lor” , a mai spus ierarhul.

Copilașii, atât la Växjö, cât și la Kalmar, după ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, au primit din partea părintelui episcop mai multe daruri.

www.episcopiascandinavia.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *