LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Expozitie Olga Greceanu – Opere pierdute

Share

O expoziție inedită intitulată „Olga Greceanu – Opere pierdute” se va vernisa joi, 2 iunie 2016, ora 18 la Universitatea de Arhitectură  din București, intrarea prin str Biserica Enei. Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

„Prima reconstituire a uneia dintre lucrările pierdute ale Olgăi Greceanu, Răstignirea, am făcut-o pentru a recrea atmosfera solemnă a unei săli de judecată în cadrul colecției mele de costume, după ce primisem de la prietena mea, pictorița Magda Ardeleanu din Elveția, roba de judecător a tatălui ei, din perioada interbelică. Aveam fotografia tripticului Răstignirii, pe care Olga Greceanu scrisese pe dos Judecătoria din Piața Amzei, 1937. Era o variantă, cea mai reușită, a frescei din Sala de Consiliu a Sf. Sinod de la Mânăstirea Antim. Prin tehnica actuală a printării pe suport textil, care se folosește pentru reclamele  mari  care acoperă blocurile bucureștene, am refăcut imaginea Răstignirii la dimensiunile ei inițiale. Văzând-o montată pe perete, m-a trecut un fior și am înțeles pentru prima dată într-adevăr ce rol imens joacă raportul dintre mărimea imaginii artistice și cea a privitorului care, în cazul de față,  privește în sus și  se simte mic și copleșit, ca la biserică.

Au urmat celelalte două, Primăvara din conacul de la Bălteni (1938) apoi Intrarea lui Mihai Viteazul la Alba Iulia, care a figurat la Expoziția Universală de la New York din 1939.

Lucrările pe care ne-am străduit să le facem cunoscute generațiilor prezente, care nu au avut cum să le vadă, întregesc  atât creația Olgăi Greceanu dar și istoria artei românești interbelice.” (Adina NANU, critic și istoric de artă)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *