LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CÂNTĂRI RELIGIOASE ORTODOXE „LUMINĂTORUL“, VALAAM, 28-29 IULIE 2018

Share

*Câștigător la Festivalul Internațional de Cântări Religioase Ortodoxe „LUMINĂTORUL“, ediția 28-29 iulie 2018 a fost Archim. Nikodimos Kabarnos*
“Pe baza votului public de la cel de-al 4-lea Festival Internațional de Cântece Religioase „Luminătorul” cel mai bun interpret al muzicii eclesiastice a fost desemnat arhimandritul Nikodimos Kabarnos din Grecia, care a cântat imnuri bizantine vechi și noi”, spune site-ul „Rusia Today” (https://ria.ru/)
Pentru prima dată la acest festival, care are loc în fiecare an pe insula Valaam, cu ajutorul votului secret, publicul a putut alege cel mai bun interpret. Pe baza acestui vot, diploma câștigătorului și statueta comemorativă a prințului Vladimir au fost decernate invitatului special al festivalului, Arhimandritul P. Nikodimos Kabarnos (Kabarnós).
Părintele Nikodimos Kabarnos a vizitat Mănăstirea Sfântă cu binecuvântările Arhiepiscopului de Atena și al întregii Grecii, Ieronym, la invitația Patriarhului Rusiei și al tuturor Rușilor Kyrill și a Preasfințitului Episcop Pangratios, stareț al Mănăstirii.
„Este o mare onoare pentru toți cei implicați în cântările bisericești să participe la festivalul “LUMINĂTORUL”, la un festival atât de grandios și atât de bine organizat. Sunt fericit că astăzi sunt în Valaam, în această mănăstire minunată și atât de frumoasă. Pentru mine personal, aceasta este realizarea unui mare vis – cel de a veni în Sfânta Rusie, în această mare și sacră țară” a remarcat câștigătorul premiului cel mare, P. Nikodimos Kabarnos.
Publicul a acordat al doilea loc corului mănăstirii Valaam. O diplomă și o statuie comemorativă a primit Corul SALUTARIS din Belarus, care a câștigat locul al treilea. Toți participanții la festival au primit premii remarcabile și diplome de participare. Mănăstirea Valaam a găzduit vizitatori și participanți la festivalul “Luminătorul” în zilele de 28 și 29 iulie.
Prima zi a festivalului a fost deschisă cu versuri din slujbele liturgice ale Sfinților Mucenici și Mărturisitori ai Bisericii ruse.
Peste 200 de persoane – reprezentanți ai ansamblurilor corale din Moldova, Belarus, Finlanda, Grecia, Muntenegru și Rusia – deși nu au concurat în aceste două zile, au purtat un dialog continuu, comunicând între ei într-un limbaj comun: limbajul muzicii și al iubirii pentru Dumnezeu.
Festivalul „Luminătorul”, desfășurat cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii, Kyrill, are ca scop conservarea patrimoniului istoric și cultural al Rusiei, precum și renașterea tradițiilor cântărilor ortodoxe.

Previous Article
Next Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up