LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Fetele crestine din Kountze, Texas

Share

La o ora cu masina de Houston, in estul Texasului, e micutul orasel Kountze cu o populatie cu  putin peste 2000 de oameni. Oameni simpli, majoritatea dintre ei fermieri ori angajati in cimpurile petrolifere. Un orasel mixed din punct de vedere rasial si al credintelor religioase, dar unde populatia traieste o viata pasnica si, cu mici exceptii ici si colo, e in totalitate crestina. Oamenii se saluta intre ei cu salutari crestine, mesajele electronice se incheie cu formule crestine si urari de bine, iar duminica mai toata lumea merge la biserica. Iar vinerea seara mai toti ies la faimoasele meciuri de fotbal american care se tin pe stadionul liceului local. Pina acum citiva ani, atmosfera la aceste meciuri era mai ca peste tot – galagioasa si agitata, fanii incurajindu-si echipa favorita. Iar majoretele („cheerleaders”)  si ele isi faceau treaba pentru care au fost selectate – sa-si incurajeze echipa favorita. O faceau, insa, cum se facea mai peste tot, cu desene si sloganuri desemnate sa intimideze echipa rivala. Bannerele erau si ele pe masura, de genul „distrugeti” ori „bateti” echipa rivala. Pina intr-o zi cind majoretele au realizat ca mesajele lor nu sunt de loc crestine. Si de la aceasta constatare a pornit istoria lor care deja a facut inconjurul Americii si l-a facut pe micutul Kountze cunoscut in toata lumea.

Despre ce e vorba? In 2012 fetele s-au gandit sa afiseze mesaje pozitive nu negative la meciurile de fotbal. Si ce mesaje mai pozitive ori potrivite ar fi putut ele sa gaseasca decit cele din Biblie. Fetele s-au pus pe lucru. [Poze: http://www.texasgopvote.com/family/support-kountze-kids-faith-texas-students-fighting-religious-freedom-004612] Au vopsit pe bannere versete din Biblie potrivite pentru varsta sportivilor si pentru spectatori. Versetele erau preluate, cuvint cu cuvint, mai ales din Cartea Pildelor si din Epistolele Noului Testament. Atitudinea fetelor a placut parintilor lor, sportivilor, autoritatilor scolare, si nimeni nu a avut nimic rau de comentat. Asa ca, in loc de mesaje de tipul „distrugeti” echipa rivala, au aparut mesaje biblice despre integritate, cinstirea aproapelui si dragostea crestina. In propriile cuvinte ale fetelor, intentia a fost sa transmita publicului mesaje „de incurajare care cinstec pe Dumnezeu”. Toata lumea a fost multumita si nimeni nu a obiectat. Dar atmosfera asta nu putea sa tina mult. Pentru ca cineva, rau intentionat, privea cu ochi rai la ce se intimpla in Kountze.
In 2012 Fundatia Freedom From Religion Foundation (Fundatia Eliberarea de Religie) din Wisconsin a auzit ce se intimpla in Kountze si a amenintat scolile cu actiune judecatoreasca daca mai continua sa afiseze texte biblice la jocurile sportive. Fundatia pretindea ca afisarea mesajelor biblice e incompatibila cu separarea religiei de spatiul public. Intimidate, autoritatile scolare au interzis fetelor sa mai expuna mesaje biblice. Dar parintii s-au revoltat,au lansat o actiune judecatoreasca si au castigat. Apoi au urmat recursurile, cazul ajungind in cele din urma la Tribunalul Suprem al Texasului. Apoi a revenit la judecatoria locala unde a avuc loc procesul. Fetele au depus marturie si nu s-a aflat nimeni in micutul orasel sa se plinga de actiunile tinerelor crestine ori sa faca marturie importiva lor. Doar cei de la Freedom From Religion Foundation, cu sediul in indepartatul Wisconsin din extremitatea nordica a Statelor Unite. In sprijinul fetelor a fost lansata si o campanie pe Facebook cu numele „Support Kountze Kids Faith” care are peste 36.000 de fani. [Detalii: http://www.texasgopvote.com/family/support-kountze-kids-faith-texas-students-fighting-religious-freedom-004612] Cazul inca e pe rol.
Intre timp, majoretele au terminat liceul iar acum sunt studente la universitatile din imprejurimi. Dar, spun ele, nu regreta ce au facut, crezind ca au facut o treaba buna raspindind mesaje crestine si ziditoare pentru comunitatea in care traiesc. Nu se lasa intimidate de comentariile ziaristice sarcastice. Pentru ele acest oprobriu nu se compara cu valoarea mesajelor crestine si impactul lor in comunitatile si familiile in care traiesc. Zic ele ca transmiterea mesajelor biblice e ceea ce Scriptura le cere si impune, credinta neputind fi separata de actiune. Iar dupa ani de litigii, zic fetele, exprientele acestea le-au facut mai tenace, mai determinate pentru Dumnezeu si valori ca oricind, si le-a intarit credinta in Dumnezeu. La urma urmelor, adauga ele, e nevoie de modele countra-culturale pentru generatia lor.
 
Parintii fac la fel
Presa americana a devenit interesata nu numai in fetele crestine din Texas ci si in statul vecin, Arkansas, unde crestinii fac ceea ce statul nu poate sa faca – reabiliteaza spiritual si moral intemnitatii din inchisorile statului. Si ei, insa, se confrunta cu probeleme similare de tipul fetelor din Kountze. Crestinii din Arkansas au demarat, cu ani in urma, asa numitul Exodus Project (Proiectul Exod) care lucreaza la reabilitarea morala a intemnitatilor si la recuperarea lor din alcoolism ori dependenta de droguri. Ii pregateste pentru reintegrarea in viata civila la iesirea din puscarie, le afla locuri de munca, si cauta sa ii reintegreze in familiilor lor ca soti, fii, ori tati. Acesta este un aspect social de care statul nu se ocupa. Programul e finantat in intregime de biserici, iar majoritatea celor care se ocupa de intemnitati sunt voluntari. Programul de reabilitare se tine pe semestre, fiecare clasa fiind alcatuita din cinci intemnitati. Rezultatele sunt pe masura. Daca 42% dintre intemnitatii eliberati fac din nou crime si ajung din nou in inchisoare in timp de trei ani de la eliberare, pina in prezent nici unul dintre intemnitatii care au trecut prin cursurile de reabilitare ale Proiectului Exod nu au ajuns inapoi dincolo de gratii.
Devotamentul crestinilor din acest stat e remarcabil, 70% din populatia statului Arkansas identificindu-se ca fiind „foarte religioasa”, adica „highly religious”. Pe linga organizatia Exodus Project, insa, mai sunt si altele, cum ar fi Restore Hope („Restaurarea sperantei”), care ajuta saracii, imigrantii, orfanii si vaduvele. Ajuta si copiii care invata greu la scoala, mai ales cu subiectele de baza, cum ar fi scrisul, cititul si matematica. Ajuta deasemenea cu servicii medicale si dentare pe cei saraci, ingrijirea ochilor si a vederii. Unora dintre ei li se da de mincare ori un loc unde sa stea peste noapte, dar si un mesaj zilnic din Biblie de 10-15 minute. Nimeni nu se plange, decit ateii. Un avocat al unei organizatii de atei a amenintat grupurile crestine cu actiune judecatoreasca pentru ca unui ateu caruia crestinii i-au dat sa manince si un loc unde sa doarma peste noapte i-au dat si o Biblie si l-au incurajat sa mearga la biserica.
Acestia sunt tinerii crestini care au mostenit de la parintii lor valori crestine. La rindul lor le promoveaza, chiar si in zilele acestea in care valorile crestine nu mai sunt la moda si, mai ales, nu e la moda promovarea lor. Cu ei, si mai ales cu tinerii crestini din Romania, ne mandrim cu prilejul acestei sarbatori crestine atit de importante – Sfintele Paste.
HRISTOS A INVIAT!

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

 

sursa foto: romaniastats.wordpress.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *