LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

FINLANDA: Retragerile din Biserică se pot face și ON-LINE!

Share

Un singur sfânt valorează mai mult decât masele

Fiecare sfânt este un om desăvârșit, pentru că își dăruiește viața pentru ceva mai măreț decât el însuși. Bătaia inimii lui este bătaia inimii universului. Are multă credință, dar are și experierea credinței. Pentru el, orice spațiu sacru este un prilej de a se regăsi din nou și din nou. Oportunitățile de a lărgi profunzimile sunt provocări de a progresa duhovnicește. Noi nu depindem de politețea riscantă a unor străini, ci de bunătatea unor prieteni apropiați, sfinții: Și ei au fost ca noi și noi putem fi ca ei. Entuziamul lor evlavios ne copleșește. Și ei erau în minoritate, în raport cu masele (omenirea căzută și nepocăită). Dar ei fac istoria: patriarhii, profeții, apostolii, mucenicii, cuvioșii. Reperul nostru de conduită este viața lor, nu confuzia maselor.

Forța Bisericii nu stă în mitinguri de mii de oameni, ci în smerenia unui ascet anonim. Sfântul reușește, chiar dacă este considerat neinteresant de către mase. Adesea, sfântul este ostracizat, doar-doar va renunța. Masele îl lasă singur. Este exact ceea ce își dorea, să rămână doar el cu Dumnezeu, față în față. Sfântul are o putere persuasivă mai mare decât sute de specialiști, deoarece puterea lui nu provine din el însuși. Frumusețea lui nu se ofilește niciodată. Nu suntem destul de familiari cu sfântul de lângă noi. Nu am stat destul în pragul casei lui. Nu ne-am oxigenat suficient cu prezența lui. Lângă el, totul e clar pentru noi. Lângă mase, totul e confuz pentru toți, mai puțin pentru ascet.

El face orice pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, noi facem multe pentru a fi aproape de oameni. Niciodată el nu știe ce înseamnă hedonismul, pentru că nu îl caută. Masele ascultă presa seculară, care promovează hedonismul pe față, invitând masele la o pâine cu unt (un eveniment secular organizat în aceeași zi cu Marșul pentru viață). Nu comparăm cifrele participanților la un concert satanist cu cele ale pelerinilor. Dumnezeu nu operează sociologic, nu este un deontolog. Doisprezece sfinți au schimbat lumea, în pofida maselor și a legiunilor hedoniste.

Vorbim despre secolele trecute în funcție de sfinții care le-au tranzitat. Și atunci, masele erau în crâșmă și doar puțini se încumetau să sfideze pericolul tâlharilor potențiali de pe drum. Dar suntem binecuvântați cu cel ce trece Dunărea umblând pe apă (Nicodim Tismăneanul), cu cel ce înmulțește mana (Ioan Rilski), cu cel ce potolește taifunul (Ioan Maximovici), cu cel ce are peste 1000 de ucenici, din 15 țări (Paisie Velicikovski), cu domnitorul creștin (Neagoe Basarab) și cu mulți sfinți, care se roagă pentru iertarea maselor ignorante.

Un singur sfânt poate salva masele din incendiu. Un singur sfânt poate ajuta pe toți intelectualii să se îndrăgostească de Adevăr: Când te frig călcâiele, nu îți mai pasă de teoriile cuantice (Patrick Suskind). În timp ce masele nu au răbdare să aștepte, sfântul împarte harul dragostei. El ne detaliază relieful Paradisului, culorile, mirosurile și – mai ales – certitudinea existenței acestui Paradis, unde masele sunt invitate să intre prin dezvățarea de prost gust. Cel mai important lucru este că există înviere și că putem ajunge și noi în Paradis, mai degrabă împotriva majorității. Când toți par să meargă într-o direcție (greșită), poate fi dificil să ai curajul să îți asumi o altă opinie, să rămâi ucenic al sfântului, chiar dacă ești singurul.

Pentru sfânt, fiecare oră din zi sau din noapte este o minune extraordinară, pe care masele adesea nu o observă. Fiecare moment de exaltare a luminii este un miracol. Pentru sfânt, tot aurul este dragoste. Pentru mase, toată dragostea este aur. Lord Tennyson recunoaște că fericirea nu poate fi o absență, ci o prezență (un mister al pasiunii) a Marelui Lord. Degetele Domnului ne-au atins, dar noi dormeam. Dacă am fi fost priveghind, am fi văzut slava Lui. Atingerea Lui este cea mai mare binecuvântare.

Masele proslăvesc legendele nordice, fără să le cunoască. De pildă, Kalevala: 23.000 de versete nu pot înlocui capitolele nou-testamentare. Povestirea încântă auzul, eroii sunt minunați, suspansul e garantat, dar cititorul nu e salvat, rămâne cu frustrarea maselor deznădăjduite. Țara Eroilor nu poate substitui Lumea Sfinților. Nu e de mirare că la Helsinki, Turku sau Lahti sunt atât de mulți atei. Kalevala pretinde că universul a fost creat dintr-un ou de rață. O poveste pentru sugari, nicidecum pentru adulți. Intriga se bazează pe magie și păcălirea idolilor, adică pe trișare.

Cine are un anumit talisman (Sampo) va deveni bogat (hedonism). Povestea nu este despre mântuire, ci este un păgânism ieftin despre înșelăciune și crimă. O tânără (Marjatta) mănâncă o boabă de merișor și rămâne însărcinată, un adaos târziu, un afront adus celei mai sfinte între sfinți. O vrăjitoare (Louhi) captează atenția și o deturnează, iar o tânără frumoasă (Pohjola, fiica Louhiei) amintește de zeița frumuseții hedoniste. Masele sunt în delir: Nu li se cere nici jertfă, nici pocăință! Ei pot face orice, eroii (nu sfinții) îi salvează oricum. Modelul pentru tinerii nordici este războinicul afemeiat (Lemminkainen). Este o veste proastă: Nu numai vremea este rece în Nord. Despre Sfântul Herman sunt convins că nu li se povestește, nici măcar la Varkaus (oraș în apropiere de Mănăstirea Noul Valaam).

0000000bgnfxnfMasele nordice sunt din ce mai îndepărtate de sfinții protectori. Iar autoritățile descurajează puternic orice exteriorizare a credinței și impozitează până și contribuția. Guvernul de la Helsinki încurajează părăsirea Bisericii, radierea din matricolele de botezați și cununați, fapt fără precedent în istoria Europei. Lozinca este ieftină: Ce îți oferă Biserica în schimbul taxelor?! Cei mai mulți dezertori sunt tocmai cei mai bogați, stresați de gândul unei iminente sărăciri datorate Bisericii. Câtă ipocrizie! Și masele prizează manipulare după manipulare, numai pentru a se integra în valul care este la modă, pentru a nu pierde nici un beneficiu hedonist.

Există chiar un site pentru retragerea din Biserică, iar apostazia se poate face on-line! Asociația Liber-Cugetătorilor din Tampere se laudă că 85% dintre retragerile înregistrate se efectuează pe internet.
MARIUS MATEI
000000000000000000Luke_first_icon
Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *