LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Hram și Sfințirea Monumentului de la Săcal, Ungaria

Share

Parohia Ortodoxă Românească din Săcal (Körösszakál), Ungaria, închinată Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil, și-a sărbătorit cu anticipație hramul, cu o săptămână înainte, în Duminica a 22-a după Rusalii (1 noiembrie 2020) și are, începând de acum, un Monument dedicat Eroilor Neamului. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, în biserica satului, împreună cu un sobor format din Părintele Paroh Ionuț Negrău și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.

La slujbă au participat credincioși din Săcal și mai multe oficialități, între care s-au numărat Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Pálfi Tamás, Primarul Comunei Săcal și alți Consilieri Locali din cadrul Primăriei, Domnul Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Vicepreședinte Berthold Netea, Doamna Eva Bonca, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Săcal, ș.a.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre pericopa evanghelică duminicală, cu bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, care prezintă învățăminte demne de luat în seamă de către orice om, referitoare la felul în care ne trăim viața și la consecințele ei ulterioare, după mutarea noastră din această lume, prin taina morții. Iar pilda aceasta, despre starea sufletelor după moarte, judecata lui Dumnezeu și dreapta răsplătire pentru faptele săvârșite de orice pământean, este rostită de Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos și constituie mărturia biblică cea mai concretă și clară în acest sens. Deși trăim într-o societate modernă, dominată de dorința oamenilor după câștiguri materiale și un trai cât mai facil și plăcut, totuși vedem că acest stil de viață egoist poate să fie foarte păgubos pentru suflet, potrivit dreptei judecăți a lui Dumnezeu și este de preferat să facem eforturi în această lume, pentru a înțelege viața într-un mod mai profund, cu raportare la Dumnezeu și la aproapele, ca să nu pățim și noi asemenea bogatului nemilostiv, ci să ne aflăm rostul și menirea, prin credință, smerenie, răbdare, lucrarea virtuților și încredere totală în Bunul Dumnezeu, cum a făcut și Lazăr.

Îndată după Sfânta Liturghie a avut loc sfințirea unui Monument dedicat Eroilor Neamului din acest sat, așezat în curtea bisericii și realizat dintr-un clopot vechi al acestei biserici, turnat în bronz, în anul 1926, la Budapesta, de către meșterul Walser Ferencz și care nu mai era funcțional din anul 2015. După înlocuirea lui, în 2017, cu un clopot nou, din vechiul clopot, prins într-un ancadrament din beton și cu Troiță deasupra lui, a rezultat acest frumos Monument al Eroilor de la Săcal, care de acum înainte va aminti tuturor despre credința strămoșilor și despre identitatea românească și ortodoxă a oamenilor din acest sat. Monumentul a fost realizat cu sprijinul Doamnei Profesoare Rad Jurău Iuliana, de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, care este originară din Săcal și cu ajutorul Primăriei din Săcal, prin osteneala și implicarea Părintelui Paroh Ionuț Negrău. În semn de mulțumire pentru sprijinul acordat, în diferite feluri, la realizarea acestui Monument, Părintele Ionul Negrău a oferit Plachete cu Monumentul, la mai multe persoane: Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Părintelui Protopop Origen Sabău, Parohul de la Apateu, Doamnei Profesoare Rad Jurău Iuliana, Domnului Pálfi Tamás, Primarul Comunei Săcal, Doamnei Viceprimar Cosaș Maria, Consilierilor Locali de la Primărie și altor săteni.

Importanța evenimentului cu rezonanțe simbolice, istorice și emoționale, a fost subliniată și de Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, prezent la eveniment.

Cei prezenți, au fost invitați la final și la o agapă comună, oferită în condiții de siguranță sanitară, la Căminul Cultural din localitate, cu sprijinul Autoguvernării Românești Locale din Săcal.

Biserica românească de zid, din Săcal, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost construită în anul 1788, pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, iar Părintele Ionuț Negrău este Paroh în această localitate începând din anul 2010.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *