LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Hramul mănăstirii Cudalbi din judeţul Galaţi

Share

La praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din judeţulGalaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, şi-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi,preoţişi diaconi, în prezenţanumeroşilorcredincioşi care au putut admira frumuseţea sfântului lăcaş, construit în stil ştefanianşi împodobit cu mozaicuri exterioare.

La momentul cuvenit, mulţi copii însoţiţi de părinţii lor au primit Sfânta Împărtăşanie.

La chinonic, un tânăr de12 ani din municipiul Galaţi, cu o voce plină de sensibilitate a interpretat pricesne şi cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre această mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc închinată Maicii Domnului, dar şi despre ajutorul pe care îl primim de la Bunul Dumnezeu prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit tuturor ctitorilor, donatorilor şi binefăcătorilor sfintei mănăstiri.

După Sfânta Liturghie, în biserica marea mănăstirii a fost săvârşităslujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, adormiţi întru Domnul.

În continuare, în paraclisul Mănăstirii Cudalbi, s-au desfăşurat lucrările Sinaxei monahale a stareţilor, stareţelor, duhovnicilor şi economilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind viaţa monahală, probleme administrative şiduhovniceşti din mănăstiri.

Totodată, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumitstareţilorşi cinului monahal din Eparhia Dunării de Jos pentru susţinereaactivităţilor social-filantropice desfăşurate în această perioadă de pandemie.

***

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţiigălăţene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 şi 1933.

La început, lăcaşul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Mănăstirea este desfiinţată în 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă îşi reia activitatea în anul 1990.

Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, precum şi o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în „Mănăstirea Maicii Domnului – Cudalbi“.

La sfârşitul lunii august 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit noul paraclis al mănăstirii, aşezat sub ocrotirea „Acoperământului Maicii Domnului, Sfinţilor Români şi Sf. Mc. Mariamni“.

 

Reporter: pr. Rareş Bucur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *