LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Iconari in Otopeni

Share
1. Atelier deschis, cu participarea tinerilor iconari români (21-24 octombrie)
2. Conferință cu invitați din zone conexe icoanei românești (25 octombrie)
3. Expoziție (26 octombrie – 20 decembrie)
Un grup de tineri iconari și istorici de artă, din București și din țară, organizează  un eveniment dedicat iconografiei românești contemporane la Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni, în forma unui atelier deschis, cu participări din diverse zone ale țării și tehnici specifice.
Atelierul va funcționa pe de o parte ca întîlnire între iconarii invitați în sensul depășirii spațiului intim al fiecăruia, iar pe de altă parte ca întîlnire între aceștia și publicul doritor. Astfel, lucrările ce vor fi expuse se constituie dintr-o parte de icoane deja realizate, aduse de participanți și expuse, și dintr-o parte de lucrări ce vor fi realizate în cadrul atelierului, pe o durată de patru zile, între 21 și 24 octombrie.
Atelierul se va finaliza cu o masă rotundă de discuții asupra temei de anul acesta a evenimentului, și anume Sfinți trăitori în spațiul românesc, vineri 25 octombrie (ora 14), invitînd vorbitori din zone conexe icoanei (sociologie, arhitectură, protopsaltică, istoria artei) și cu un vernisaj al expoziției în ziua imediat următoare (sîmbătă 26 octombrie, ora 16:30).
Întregul eveniment va avea loc la Centrul Cultural Ion Manu” din Otopeni, iar expoziția va rămîne deschisă pînă în luna decembrie, fiind însoțită și de lansarea unei publicații destinate să reflecte întregul proiect la nivel de texte, mărturii și reproduceri de cea mai bună calitate din cadrul atelierului. 
Nevoia de a lucra împreună este dublată de nevoia de a crea un spațiu de dialog, o platformă de comunicare între iconari și între iconari și public. Este evidentă, și de o parte, și de cealaltă, nevoia întîlnirii. Întîlnirea pe care o propun organizatorii este de aceea tocmai în atelierul din care icoana se naște. A vedea cum prinde formă icoana înseamnă pentru publicul participant o experiență formatoare, dar și răspunsul posibil la propriile întrebări, unele poate încă neformulate. A fi împreună cu ceilalți înseamnă pentru iconar ieșirea din atelierul propriu, dar o ieșire stimulativă, crescătoare. 
Ateliere similare, realizate în anii precedenți fie la UniversitateaAlexandru Ioan Cuza din Iași (în 2010), fie la Centrul CulturalPalatele Brâncovenești din Mogoșoaia (în 2012), organizate de grupul internațional Eikona, precum și multiple prezențe ale iconarilor în discuție la manifestările susținute în cadrul Zilelor Artei Bizantine la Cluj-Napoca, reprezintă precedentul pe care organizatorii îşi propun să îl dezvolte la Otopeni.
Program:
1. Atelier
21-24 octombrie 2013 // program de lucru: 9:00-13:00 și 15:00-19:00.
Publicul va avea acces liber pe toată durata desfășurării atelierului.
Participanți atelier:
Diac. Nicolae Bălan, Alba-Iulia (frescă)
Alexandru Nicolau, București (frescă)
Andrei Nicolae Răileanu, Cluj-Napoca (sculptură religioasă)
Daniel Codrescu, București (mozaic)
Gabriel Toma Chituc, București (icoană)
Ioan Popa, Otopeni (frescă)
Marius Ghinescu, Iași (icoană)
Mihai Coman, București (icoană)
Răzvan Bădescu, Galați (icoană) 
Răzvan Gască, Piatra Neamț (icoană)
Sorin Efros, București (frescă)
Dorin Ștefan Adam, București (arhitectură religioasă)
2. Conferință / masă-rotundă
Vineri 25 octombrie 2013, de la ora 14:00.
Conferința va fi organizată informal, în sensul unei întîlniri de discuții asupra temei lansate de prezenta ediție, asupra icoanelor realizate pentru eveniment (fie înainte, fie în timpul atelierului), dar și asupra unor teme conexe, alături de invitați din zona istoriei artei, sociologiei, arhitecturii şi muzicii religioase.
Participanți conferință:
Simion Pop (sociolog), Ucenicia – cadru antropologic
Dorin Ștefan Adam (arhitect), Arhitectura contemporană eclezială. Formă și loc
Sabin Preda (protopsalt), Muzica și icoana. O perspectivă teologică
Vlad Bedros (istoric de artă), Particularități stilistice în arta de tradiție bizantină din România
3. Expoziție și vernisaj
Sîmbătă 26 octombrie, de la ora 16:30.
Deschiderea expoziției va fi prefațată de un concert susținut de Grupul Nectarie Protopsaltul”, de la ora 16:00.
Prezintă:
Primar Silviu Constantin Gheorghe
Consilier patriarhal Dan Mihai Ivanovici
Curator eveniment Mădălina Mirea
Expoziția va cuprinde atît lucrările realizate de participanți în cadrul atelierului deschis, cît și icoane realizate înainte de atelier. Evenimentul va rămîne deschis pînă la sfîrşitul lunii decembrie 2013.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni și al Centrului Cultural Ion Manu”.
Parteneri: Librăria Bizntină, Profi Art
Parteneri media: Igloo, Radio România Cultural, Modernism, Lumea Credinței, Total Comunicare, Pemptousia 
Echipa proiectului: Mădălina Mirea (curator eveniment), Cosmina Chituc (asistent proiect), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *