LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Inaugurarea Centrului de îngrijiri paleative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

Share

Centrul de îngrijiri paleative Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca va fi inaugurat pe 9 noiembrie.
Clădirea ridicată de Arhiepiscopia Clujului, pe strada Cernei fără număr va fi sfințită de ÎPS Mitropolit Andrei, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.
Programul liturgic va debuta la ora 7 30 cu oficierea de către Ps Episcop Vasile Someșanul a slujbei de sfințire a Sfintei Mese, urmată apoi de Sfânta Liturghie.
De la ora 10 Înaltpreasfințitul Părinte Andrei va oficia slujba de sfințire a așezământului social.
Centrul de îngrijiri paleative Sfântul Nectarie a fost construit în aproximativ 3 ani, lucrările debutând în toamna anului 2009.
Așezământul social dispune de o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulţi şi un ambulatoriu de specialitate.
Aici pacienții bolnavi de cancer în fază terminală vor primii un suport social și spiritual pentru asigurarea și păstrarea calității și demnității vieții, precum și evitarea izolării sociale a bolnavului și familiei.
Preasfițitul episcop Vasile Someșanul: “Viața este cel mai mare dar făcut omului de Dumnezeu. Viața omului, odată începută nu mai are sfârșit. Nașterea din părinți a oricărui om în lumea pământească este împlinită prin nașterea duhovnicească pentru viața veșnică, pentru împărăția lui Dumnezeu. Pe parcursul petrecerii în această lume, fiecare om ca individ și persoană se confruntă mereu cu situații plăcute sau mai puțin plăcute. Între cele mai neplăcute situații cu care se poate confrunta omul este suferința, durerea cu multele ei forme.
Credința oferită lumii de Mântuitorul Iisus Hristos prin lucrarea Bisericii, oferă omului puterea nădejdii, a speranșei pentru a face față oricărei forme a suferinței. O seamă de boli, pot aduce persoana, omul în stare de suferință totală: fizică, spiritual, social, psiho-emoțională. Pentru a-i ajuta pe cei ajunși în această stare de suferință și pe cei apropiați lor sa-și păstreze demnitatea și pentru a nu se socoti abandonați de societate, au fost create serviciile de îngrijire paleative.
Arhiepiscopia Clujului a inițiat și organizează prin Centrul de îngrijiri paleative Sfântul Nectarie, primul program de acest fel din Cluj-Napoca, care își propune să acorde celor avizați, fără considerente entice sau confesionale, îngrijiri medico-sociale și spiritual în spitalul Sfântul Nectarie, în centre de zi, în ambulatorii sau la domiciliu”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *