LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Întâlnirea tinerilor ortodocși europeni

Share

Tinerii ortodocși din Europa s-au întâlnit la Cluj-Napoca. Timp de câteva zile, Clujul a devenit o veritabilă capitală a credinței. Mii de tineri s-au rugat împreună, s-au bucurat de mărturisirea aceleiași bucurii sfinte. Întâlnindu-se, au învățat să comunice mai bine. Cunoscându-se, au furat unii de la alții metode de misiune în lumea de azi.


Transmiterea mesajului autentic al Evangheliei este grija lor de căpătâi. Sunt atât de frumoși, normali, echilibrați, necrispați! Bucuroși de acest moment, au profitat de toate sfaturile primite de la duhovnici și ierarhi. Tinerii sunt hotărâți să Îi dea totul lui Dumnezeu. Nu se lasă smintiți de propaganda materialistă, ci se angajează cu curaj și speranță în lupta ce îi așteaptă în viață. Am citit pe chipurile lor multă dorință de a fi împreună. Am cântat și am dansat, preoți și tineri, abia așteptând să ne reîntâlnim la anul la București. Spre deosebire de Untold, nu s-a consumat alcool, nu s-a vorbit urât, nu s-a lăsat mizerie în piețe. Erau tot tineri, dar erau creștini.

A fost și bucuria reîntâlnirii voluntarilor, care mai lucraseră împreună la tabere creștine precedente. A dominat sentimentul de Familie, de apartenență, de identitate concretă. Cei ce nu au venit, chiar au avut ce să piardă, cum ne zicea în prima seară Dan Bitman, de laHolograf. Nici măcar ploaia nu a putut întrerupe rugăciunea. Și ce mare binecuvântare să ne rugăm pentru sirieni, iordanieni, palestinieni, ucraineni, alături de ei. Cel mai vibrant moment a fost chiar la început, când fiecare delegație a salutat în limba sa Hristos în mijlocul nostru! Așa am intrat în atmosfera pascală. Învierea este cea care ne adună azi aici, nu un partid, nu un interes. Doar Învierea.

Foto: Paul SILADI

M-a surprins plăcut prezența lui Dan Bitman, care, dincolo de concertul extraordinar, a transmis un mesaj de suflet: Tinerii să nu se mintă, ci să trăiască frumos. A fost o atmosferă albastră, senină, și nu de la tricouri ni s-a tras. Foarte educative au atelierele de sâmbătă. Fiecare activitate era o cateheză vie. Icoane, metaniere, cruciulițe… Părintele Zaharia Zaharou de la Essex a ținut o conferință duhovnicească la Sala Polivalentă, reușind să capaciteze interesul tinerilor pentru preocupările spirituale: Inima devine liberă prin pocăință. Noi dobândim un cuget nou, cugetul lui Hristos.Clujul creștin a respirat prin plămânii lui Hristos. Ne dorim ca această respirație sfântă să nu o pierdem. Să o întreținem și să o dăruim altora, dornici de o tinerețe fără bătrânețe.

Marius MATEI

Marius Matei

Preot in Floresti, jud. Cluj. Autor al cărții "Harta credinței. Meditații catehetice pentru copii și adulți", Editura Lumea credinței, București, 2020.

  • 1

2 Comments

  1. Diana 7 septembrie 2015

    Este si va fi!

    Răspunde
  2. Marius Matei 11 septembrie 2015

    De ce posturile de televiziune n-au mediatizat întâlnirea celor 6100 de tineri ortodocși din toată Europa, desfășurată la Cluj?
    Zilele trecute s-a desfășurat la Cluj una dintre cele mai mari întâlniri a tinerilor din ultimii zeci de ani. 6100 de tineri s-au bucurat de un program cultural și de suflet organizat de Arhiepiscopia Clujului în colaborare cu liderii administrației locale. A fost cea mai mare manifestare socială din țară din ultimele săptămâni. Evenimentul a fost o premieră pentru întreaga lume ortodoxă.

    Clujul este Capitala Culturală a Tineretului în anul 2015. Nedumerire. Niciun post de televiziune național nu a mediatizat acest eveniment unic pentru România. De ce? Părinții tinerilor care au participat la această întâlnire, care nu utilizează internetul, au butonat telecomanda la ora știrilor pentru a se bucura împreună cu copiii lor, pentru a vedea și ei cum arată 6000 de elevi și studenți împreună.

    – De ce lucruri atât de frumoase nu sunt prezentate lumii? Nu reușesc cei din media să înțeleagă că tinerii sunt importanți pentru noi? m-a întrebat un tată a cărui fată a participat la această întâlnire.

    – Nu știu, eu nu am televizor. Nu am urmărit știrile.

    – Le-am urmărit eu. Educația frumoasă a generației tinere nu intră în preocupările posturilor de televiziune? De ce o defilare cu 30 de homosexuali poate fi văzută pe posturile mari de televiziune la orele de vârf, iar 6000 de tineri care se întâlnesc în numele valorilor noastre românești, culturale, spirituale, nu? Cui servesc aceste posturi TV dacă tinerii nu se regăsesc în ele?

    – Păi… Eu nu prea am ocazia să urmăresc știrile. Nici nu mi-am pus problema mediatizării evenimentului de la Cluj.

    Omul mi-a adresat o întrebare de bun simț iar eu îl priveam fără să-i pot răspunde.

    – Mi-a spus fata la telefon că a fost o întâlnire extraordinară; a fost și o conferinţă şi spectacole de muzică populară şi muzică folk, spectacol de teatru, o defilare a tinerilor prin oraş, o atmosferă foarte frumoasă. Aș fi vrut să văd și eu câteva minute ce a fost acolo, dar nimic. Cică au venit tineri din 17 țări.

    – Da, așa a fost. Au fost și din Siria, din Iordania, Georgia, Grecia…de peste tot.

    – Na poftim!

    M-am despărțit de domnul acesta încercând să răspund la întrebările lui. Într-adevăr, o știre pozitivă, frumoasă cum putea fi aceea de a prezenta mii de chipuri de tineri adunați în numele unor idei nobile, ar fi adus o notă de optimism și de curaj printre românii noștri, foarte mulți bulversați de griji și de lipsuri.

    1 / 6 Next Last
    Clujenii au făcut eforturi mari pentru a organiza această întâlnire iar tinerii au primit-o cu entuziasm. Tineretul este debusolat. A devenit un segment social foarte expus. Nu reușește să se regăsească în această societate care se schimbă prea repede. Părinții tinerilor și profesorii întâmpină dificultăți mari în relația cu ei. Cei responsabili cu educația lor încearcă să găsească un limbaj prin care să poată comunica cu ei, să ajungă la sufletul lor. La Cluj s-a încercat transmiterea unui mesaj de solidaritate şi de speranţă, li s-a arătat tinerilor că ne pasă de ei. A fost un prilej de a le arăta încredere și totodată speranța pe care o avem în ei, în posibilitățile lor de a se dezvolta și de a se realiza. A fost o ocazie bună de a-i pune în lumină.

    De ce nu a fost nici o televiziune națională la întâlnirea tinerilor de la Cluj?

    Nu știu.

    Pr. Nicodim Petre

    Televiziunile nu au manifestat interes pentru educația tinerilor sau a întregii societăți ci pentru manipularea lor în scopuri proprii.

    Televiziunile vor ca oamenii să se uite la programele lor, pentru a câștiga cât mai mulți bani din publicitate și din relații politice. Patronii acestor televiziuni nu urmăresc binele națiunii ci binele propriu, indiferent dacă asta înseamnă să strici sufletele oamenilor, să le mânjești cu noroi: sex, manele, concupiscență, non-valori, răutate, violență, necredință, păgânism și multe altele.

    Din păcate am căzut după revoluție în plasa de a considera marie televiziuni ca niște goarne ale adevărului.

    Cât de mult rău au făcut televiziunile neamului nostru! O, Doamne! S-a umplut de atâta fărădelegile paharul… Cât ne va mai ține Dumnezeu.

    Câte prostii i-au învățat pe copii și tineri! Cât ne-au mințit și manipulat! Câte exemple greșite au dat neamului românesc! Câtă răutate a curs prin cablurile tv! Câte acuze și minciuni la adresa Bisericii și a lui Dumnezeu! Cât venin a vărsat între oameni!

    Fiind copil, după revoluție, am stat zeci de ore în fața televizorului, fără să știe părinții cât rău îmi va face aceasta în viața. Cât rău am adunat în suflet din cauza televiziunii… Cât timp pierdut! Cât de mult mi-au schimbat felul firesc de a vedea viața și lumea lui Dumnezeu. Adolescența mea a fost radical marcată de „binefacerile” programelor tv și al filmelor difuzate.

    Căutați Adevărul la Dumnezeu și în viața celor sfinți, în Biserica lui Hristos!

    Claudiu Balan, http://www.ortodoxiatinerilor.ro

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *