LOADING

Type to search

Stiri Generale / Evenimente

Interviu acordat de catre IPS Mitropolit Naum de Ruse

Share

Inalt Preasfintia Voastra parinte mitropolit  Naum de Ruse  venim aici la mitropolia de Ruse  ca la adevarati frati in Hristos ,ne simtim ca la noi acasa ,aici cred ca este meritul IPS voastre   ca sunteti un vladica  ce impliniti  cuvantul Mantuitorului ,,primitor de straini “. De aceea va spunem bine v-am gasit  sau mai corect bine v-am regasit ,dorim sa va punem cateva intrebari punctuale ce  consideram noi ca prezinta interes pentru cititorii  nostri :

1- Cum va simtiti  din postura   de cel mai invitat   ierarh bulgar in Romania ?,inainte de  a raspunde la aceasta intrebare va  spunem ca oriunde a-ti fost invitat in Romania  de la Palatul patriarhal pana la  arhiepiscopia  Ramnicului sau a Tomisului sau in episcopia Sloboziei si Calarasiului a-ti fost bine primit  si credinciosii romani va simt aproape  de sufletele  lor ,va simt trimis  al pamantului care l-a odraslit pe sfantul nostru comun Dimitrie Basarabov. IPS cum percepeti  aceste relatii romano- bulgare ?,ce impresii v-au facut  slujirile  comune in diverse locuri din Romania ?

 

Dau mulțumire lui Dumnezeu că am bucuria duhovnicească ca periodic să vizitez Biserica Ortodoxă Română unde totdeaună sunt primit cu atenție și dragoste frățească din partea Preafericitului Patriarh Daniel și arhiereii confrați. Prin aceste vizite ale mele în România am și posibilitatea să mă conving și bucur de tradiția neîntreruptă, credința vie și participarea activă în viața bisericească a poporului român care este deosebit de evlavios și ortodox. Știm că toți sfinții lui Dumnezeu sunt rugătorii noștri comuni în fața lui Dumnezeu Dătătorul a toate, însă Cuviosul Dimitrie Basarabov este un pod duhovnicesc aparte între popoarele noastre ortodoxe vecine. Păstrarea relațiilor bune bulgaro-române reprezintă o datorie noastră comună sfântă, îndeplinind porunca lui Hristos: ,, Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.         Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13,34-35).”

 

2-Am vazut ca sunteti foarte activ  si doriti sa  revitalizati  eparhia  de Ruse ,a-ti hirotonit un numar  record de preoti ,diaconi, ipodiaconi . Vedem ca  a-ti apropiat  toti  oamenii din toate mediile sociale bulgare  care  au o  simpatie fata de biserica  oameni de cultura ,oameni politici,sau pur si simplu crestini  ce frecventeaza biserica   care este dorinta IPS voastre ? ,ce doriti sa  implementati in cadrul epaarhiei ?

 

Ca arhipăstor al Eparhiei de Ruse dăruită mie de Dumnezeu am grijă să depun eforturi pentru renașterea vieții bisericești în Eparhia noastre, însă spre deosebire de România, la noi există un număr insuficient de teologi și din aceasta cauza foarte des un preot este dator să răspundă pentru căteva parohii din diferite localități și respectiv poporul este lipsit de slujbele divine regulate. În aceste condiții ne punem nădejdea în primul rând în Dumnezeu și depunem eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor pentru înaintare în credința noastră ortodoxă mântuitoare. Ne străduim să refacem unele comunități bisericești în parohiile mai mari, să creem școli duminicale, tabere anuale de vară pentru copii, cursuri de vară pentru căntăreți bisericești pentru învățarea cântârilor Sfintei Liturghii așa încât creștinii să fie mai activi și conștienți în timpul slujbelor bisericești. Aș dori să se ridice nivelul de cunoaștere a credinței, să ridicăm nivelul actual deasupra cunoștințelor pur simpliste ale credinței populare și să înlăturăm superstițiile populare. Din păcate constatăm că poporul se îndreaptă spre Dumnezeu îndeosebi în timpul unor situații grele familiale și legate de probleme grave de sănătate. Iar Dumnezeu este Creatorul și Proniatorul nostru și noi trebuie să ne punem nădejdea la El totdeaună, iar nu sporadic, în vreme de necazuri.

 

3-Aveti o experienta  ca seminarist,preot de parohie,monah,arhimandrit,seretar al sfantului sinod al bisericii Bulgare,ierarh ,sunteti  nascut la Varna ,ati slujit in multe locuri din Bulgaria  aveti o imagine foarte clara  asupra vietii religioase din Bulgaria  si putem spune in urma numeroaselor vizite pastorale facute in Romania si o imagine clara  asupra  vietii religioase din Romania ,a-ti avut intalnire si slujire cu multi din ierarhii romani  incepand cu preafericitul Patriarh Daniel al B. O.R.  cu IPS Teodosie,cu IPS Varsanufie,cu IPS Casian,cu PS Vincentiu si nu intamplator am lasat la urma  pe vecinul si prietenul  eparhiei voastre pe PS Ambrozie episcopul Giurgiului si  bineanteles cu alti ierarhi ,deci o bogata experienta si coslujire  – considerati  ca  sunt modele de urmat de implementat in cadrul eparhiei de Ruse  modele din Romania ?

 

În multele mele vizite în țara Dumneavoastră am posibilitatea să mă conving în duhul misionar puternic al arhiereilor români și experiența lor în apropierea multilaterală a poporului și în păstrarea credinței sale. Începând de la limba liturgică vorbită de popor, predarea disciplinei Religie în școli, multele medii bisericești (periodice, radio, televiziune), orele săptămănale de catehizare, preoțimea activă, viață monahala vie și autentică și multe altele, consider că arhiereii români, frații mei, reprezintă un model de activitate pastorală și misionară. Fiecare vizită în România este un prilej de impresionare în mărturisirea vie și fără rezerve a credinței.

Închinarea fiecărui an din partea Patriarhiei Române a unei teme sau unei personalități îndreaptă interesul întregii societăți către subiecte bisericești însemnate și actuale pentru reflecție. Organizarea anuală a unor congrese internaționale de teologie, precum și organizarea Întălnirilor internaționale ale tinerilor ortodocși în ultimii ani contribuie suplimentar la păstrarea unui spirit bisericesc viu. Deasemenea poporul român este fericit de a avea mulți duhovnici autentici (arhim. Cleopa Ilie, arhim. Arsenie Papacioc, arhim. Teofil Paraian și mulți alți), mulți mărturisitori ai credinței în timpul comunismului (Pr. Gheorghe Calciu, Pr. Dumitru Stăniloae, arhim. Daniil Sandu Tudor de la mișcarea duhovnicească Rugul aprins de la mănăstirea Antim) și duhovnici contemporani, teologi renumiți de mare autoritate (Pr. Prof. Vasile Mihoc, Pr. Constantin Necula și etc.), care susțin un duh bisericesc treaz în poporul Dvs. evlavios. Felicit pe arhierei Bisericii Ortodoxe Române care au o pregătire solidă de teologie și predare, sunt angajați în învățământul universitar și sunt adevărați propovăduitori contemporani ai lui Hristos, au o viziune clară despre viitor, în pofidă diferitelor provocări și ispite pe care ni le propune viața contemporană.

 

4-Noi va urmarim activitatea si vedem ca va implicati   in viata eparhiei de Ruse sunteti prezent in  scoli,spitale ,manifestari culturale ,manifestari sociale  faceti vizite la Constantinopol ,in Grecia ,la sfantul Munte Athhos ,in Rusia  ,editati un ziar ,ati infiintat o corala  si multe altele .Care sunt  obiectivele  IPS voastre pe un interval de timp sa zicem 3 ani  ?

 

Obiectivele noastre sunt obiectivele lui Hristos! Hristos este modelul nostru suprem de urmat. În momentul de față ne alfăm întrun proces de renovare completă a mănăstirii din localitatea Kopriveț Sfânta Parascheva, unde am prevăzut și ridicarea unei biserici mănăstirești, ca să avem și condiții potrivite pentru desfășurarea unei tabere bisericești de vară pentru tineri. Continuăm cu pregătirea și editarea unor volume de referință închinate înaintașilor noștri din catedrala mitropolitană, de un an am început să reedităm ziarul periodic al Mitropoliei de Ruse – Credință și viață. Pentru toate aceste activități ne punem speranță în Dumnezeu și în colaborarea cu enoriașii noștri.

 

5- Deja rezultatele  IPS Voastre se vad  in cadrul eparhiei  ati finalizat  obiective mari si dorite de catre credinciosii bulgari ,putem spune obiective simbol  incepute de  predecesorul vostru in acest scaun  mitropolitan Sanctitatea Sa Patriarhul Neofit  al Bisericii Ortodoxe Bulgare si anume  biserica cea noua a manastirii  Sf .DimitrieBasarabov  si biserica tuturor sfintilor din Ruse darmate in timpul regimului trecut.  Ce mai  doriti sa  ctitoriti in ceea ce priveste constructia de lacasuri de cult in cadrul  eparhiei de Ruse ?

 

În Eparhia de Ruse există multe biserici vechi care mărturisesc despre credință puternică a înaintașilor noștri care au trăit în timpul robiei otomane. Astăzi noi avem datoria sfântă să păstrăm ceea ce înaintașii au ridicat. Însă în unele localități și cartiere ale orașelor mari tot mai există biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu și ajutorul statului bulgar și al credincioșilor încercăm să satisfacem nevoile duhovnicești ale poporului. În momentul de față se construiesc biserici în orașele Biala, Razgrad și alte locuri.

 

6-Si acum o intrebare oarecum incomoda la care  puteti sa nu raspundeti … Ce  neampliniri   credeti ca sunt ? ce nemultumiri aveti in activitatea IPS voastre ca mitropolit  de Ruse ?

 

Neîmpliniri putem numi roadele și consecințele regimului comunist ateu care a pus în mare primejdie credința poporului. Sute de preoți au fost chinuiți și uciși și din aceasta cauza poporul a fost speriat, iar după 1989 poporul a mai fost dezorientat de consecințele schismei și ale prozelitismul sectelor. Vă dați seamă singuri că întoarcerea poporului la biserică va fi una lentă. De aceea este necesar un tact pastoral potrivit și o bună pregătire a preoților.

 

7- Pentru ca numarul sapte este un numar cu semnificatii  multe,magice si cu inteles inca  nedescifrat in toatalitate atat in vechiul cat si in noul testament ne vom opri  la imntrebarea cu numarul 7 ,cearandu-ne iertare ca abuzam de timpul  IPS voastre va intrebam   cum se vede din scaunul  mitropolitan  de la fruntariile  Balcanilor   ,de la frunatriile dintre doua tari ,dintre doua culturi  latine si slave(unite insa de ,,limba comuna a ortodoxiei”)- viitorul umanitatii ?  ,ce raspuns  dati  filozofului si omului politic francez Andre Malraux care spunea ca : ,, secolul  al-XXI-lea v-a fi religios sau nu v-a fi deloc “ ? ,-va fi ?… .

 

Toate popoarele sunt chemate către Hristos, să ducă o viață în Hristos după minunata expresie a Sfântului Nicolae Cabasila. Popoarele creștine urmează să fim una în Hristos și uniți în mărturisirea Lui, ca nu cumva prin faptele noastre să ispitim pe cineva. Daca secolul 21 va fi religios sau nu, această depinde de hotărârea noastră de a împlini în viață învățătura mântuitoare a lui Hristos și mesajul Său pentru dragoste fără rezerve între oameni, bineștiind că apropiatul nostru este fiecare de lângă noi. Pe drumul credinței trebuie să priveghem duhovnicește și să nu cădem în deznădejde pentru că Însuși Hristos ne avertizează În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea (Ioan 16,33). Jertfa de Sine a lui Hristos și exemplul mucenicilor Lui ar fi trebuit să ne insufle îndrăznire.

Fie ca dragostea mântuitoare a lui Hristos să dăinuie între popoarele noastre frățești ortodoxe!

De asemenea sunt convins că dacă în fiecare comunitate bisericească ar fi existat căte un creștin și om de cultură râvnitor și activ ca Dumneavoastră popoarele noastre vor păstra identitatea lor.

Folosesc prilejul să-i felicit pe cititorii revistei Lumea credinței precum și pe directorul ei Domnul Răzvan Bucuroiu pentru poziția creștină clară afirmată în societatea românească și pentru conștiință misionară trează!

 

Preasfintia voastra  in incheiere va fac un scurt portret vorbit pentru  cititorii din Romania si va reamintesc  ca a-ti cunoscut  atat  cinstea  gloria de  fi protos in  catedrala  patriarhala din Bucuresti ,de a fi invitat special de mare cinste al patriarhului Romaniei Preafericitul Daniel  ,de a insoti moastele sfintilor Martiri Brancoveni la ,,intoarcerea” lor dupa 300 de ani la manastirea Hurezi ,ati fost delegatul Sanctitatii Sale Neofit  al Bulgariei in Romania ,invitat  la leaganul crestinismului romanesc la m-rea Pesterea Sf apostol Andrei ocrotitorul Romaniei ,la  manastirea voievodala  de la Comana ,sau m-rea Sf Ioan Rusul ,m-rea Cozia  si multe alte lavre  de traditie ale ortodoxiei romanesti  si catedrale  eparhiale , dar a-ti slujit si intr-o biserica parohiala  la Chirnogi  invitat al Prea Sfintitului Vincentiu ,sunteti deci un cunoscator  avizat al realitatilor romanesti  si poate (sigur ) cel mai avizat  ierarh al bisericii bulgare  sa emita  un punct de vedere avizat  despre  apropierile sau  diferentele  dintre cele doua biserici surori,unde mai punem ca sunteti si cetatean de onoare al localitatii Chirnogi din  Romania  deci un prieten,un frate  si un apropiat  al realitatilor Romanesti .  Nu incheiem inainte de  a va multumi inca odata pentru interviu dar si pentru   dragostea   voastra  de bun pastor al turmei lui Hristos de a primi ca dar de suflet o troita   asezata si sfintita  chiar in curtea  catedralei mitropolitane din Ruse ,troita reprezentand darul  comunitatii locale din Chirnogi ,troita pe care mereu o remarca  in vizitele din Bulgaria Preasfintitul Ambrozie  al Giurgiului.Va dorim  sa ne traiti intru multi ani : MNOGAIA LETA VLADICO !(la multi ani  parinte episcop! In lb . bulgara ).  A consemnat reporter pentru Lumea Credintei Relu Cotoban ( un  prieten al eparhie de Ruse )

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *